woensdag 22 september 2021
Ambitieusmetkleinestapjes Rh

Ambitieus met kleine stapjes

Met kleine stapjes bereik je ook een groot resultaat vindt GO! scholengroep Fluxus en startte Operatie IJsbeer. Daarmee ambieert ze om tussen nu en 2030 elk jaar twee procent energiezuiniger te worden. Een mooi voorbeeld van actief burgerschap. Er wordt gesensibiliseerd van groot tot klein. Met drie energieverbeteringsniveaus (pinguïn, walrus en ijsbeer) gaan de 67 scholen van de scholengroep aan de slag om klimaatbewustere scholen te worden.

Pinguïn

Met het klimaatplan wil de scholengroep de leerlingen actief laten participeren om het water- en energieverbruik op hun school te verminderen én om hen attenter te maken voor de impact van hun eigen gedrag en inspanningen op het klimaat.

“We zijn al geruime tijd bezig met in te zetten op bijvoorbeeld zuinigere ketels en de verwarming beter af te stellen,” stelt Tim Peeters “maar we merken nog ruimte voor verbetering in het alledaagse gedrag op onze scholen. De klassiekers zijn ramen sluiten op het einde van de dag, de lichten doven, maar ook een grondige checklist aflopen om sluimerverbruik in vakanties tegen te gaan kan een groot verschil maken” licht Tim Peeters, projectleider van Operatie IJsbeer en energiedeskundige van GO! scholengroep Fluxus toe.  

Om de scholen te ondersteunen werkte de werkgroep een actieplan uit met verschillende levels en een sensibiliseringscampagne.

Level pinguïn gaat over het werken aan klimaatattitudes. Om de scholen daarbij te helpen kregen ze een doos met uitleg over hoe je operatie ijsbeer start op school, hoe je leerlingen betrekt bij je plannen en hoe je leerkrachten er attent op maakt dat ze de lichten moeten uitdoen voor ze vertrekken. Binnen drie jaar moeten alle 67 scholen level pinguïn halen stelt de scholengroep.

Om de levels aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor de leerlingen worden ze ondersteund door een mascotte. Schattig en aaibaar voor de leerlingen van de lagere school en geometrisch en strak voor de leerlingen van het secundair onderwijs.

Walrus en IJsbeer

Het tweede niveau van het klimaatplan is level walrus waarbij scholen kleine technische verbeteringen kunnen doen zoals slimme meters, automatische verlichting en spaarknoppen gebruiken.

Ten slotte is er level ijsbeer, dit zijn de grotere technische verbeteringen. “We zouden overal wel zonnepanelen willen leggen, maar die middelen zijn er jammer genoeg niet,” zegt Tim Peeters. Maar er zijn uiteraard wel technische aanpassingen te doen die wel binnen het bereik van het schoolbudget liggen en daar gaan we vananf nu dan ook veel bewuster naar op zoek.

“We maakten een mascotte die zou aanspreken bij onze leerlingen en zo werd Eddy IJsbeer het boegbeeld van het klimaatplan. De doos die de scholen meekregen bevat onder andere deurstickers, kalenders met klimaatuitdagingen, een badge voor Eddy’s helper, complimentenkaartjes, knuffels in de kleuterschool en een sensibiliserende film voor het secundair. De doos en de mascottes vertellen een verhaal dat onze scholen op eigen tempo tot leven kunnen laten komen,” vertelt Saskia Michielsen, operationeel directeur scholengroep Fluxus.

KLIMAATCHARTER

.

GO! nieuwsbrief