dinsdag 27 januari 2015
Dans Rh

Interview Filip Van Huffel

choreograaf, docent en coördinator De! Kunsthumaniora Antwerpen


"Dans opent heel wat deuren"


Leerlingen van het zesde jaar Dans van De! Kunsthumaniora Antwerpen gaven de nieuwjaarsreceptie van het GO! extra kleur en dynamiek met een gastoptreden. Meteen een uitstekende gelegenheid om nader kennis te maken met choreograaf Filip Van Huffel. Hij is sinds september 2014 coördinator Dans aan De! Kunsthumaniora. "Dans opent deuren", zegt hij stellig. En laat dat nu precies ook het jaarthema van het GO! zijn.

Filip Van Huffel woont pas sinds enkele jaren terug in ons land. Jarenlang was Londen zijn vaste stek. Of beter: zijn uitvalsbasis. Vijftien jaar geleden richtte hij er als choreograaf samen met een vriend het dansgezelschap Retina op. Retina bestaat vandaag nog altijd en gaat nog geregeld op tournee in Europa, Venezuela, India ... Voor Van Huffel is de wereld zijn 'thuis'.

 

Dromen waarmaken

Sinds dit schooljaar is Filip Van Huffel als coördinator aan de slag in De! Kunsthumaniora. Hij geeft er ook les en maakt er choreografieën. "Het is een fantastische job", lacht hij. "Ik vind hier een erg gemotiveerd team van collega’s en leerlingen. Bovendien kan ik me verder uitleven als choreograaf en mag ik de dromen van leerlingen helpen waarmaken."

 

dans03_horizontaal_1000x800.JPG

Leerlingen kunnen al vanaf hun twaalfde jaar voor de richting Dans aan De! Kunsthumaniora kiezen. Is dat niet vroeg voor zo’n belangrijke beslissing? "Het grote voordeel van De! Kunsthumaniora is net dat de leerlingen hier ook de algemene vakken krijgen. De meeste jongeren kiezen na hun opleiding effectief voor een loopbaan als danser, maar er zijn er ook die naar de universiteit trekken. Dat kan! Alle deuren blijven open, om in het jaarthema te blijven."

De taal van het lichaam

"Dans opent trouwens heel wat deuren", weet Filip Van Huffel. "Dans gebruikt de taal van het lichaam. Die taal is internationaal. Het lichaam spreekt voor zich. Het contact met het publiek kent geen barrières. Dansers en choreografen vinden elkaar over de hele wereld. Overal zijn er gezelschappen en worden workshops georganiseerd. Mensen ontmoeten er elkaar in die gemeenschappelijke taal van de dans, die droom die ze delen. Samen vormen ze een netwerk dat openstaat voor iedereen die met dans bezig is. Ik heb in heel veel landen vrienden en kennissen. Ik werk geregeld als gastchoreograaf en geef workshops in het buitenland. Dat maakt het boeiend. Ook voor De! Kunsthumaniora, trouwens."

Talent

"In eigen land zijn de mogelijkheden als danser of choreograaf beperkt”, beseft Filip Van Huffel. "Er zijn maar enkele gezelschappen professioneel actief. Je moet erg getalenteerd zijn om het hier te kunnen maken. In het buitenland zijn er meer kansen en staan de deuren voor onze dansers wagenwijd open. België en Vlaanderen hebben internationaal een goede naam. Wij hebben sterke opleidingen, een stevige traditie en choreografen van wereldfaam. In Engeland alleen al heb je honderden gezelschappen die subsidie krijgen en die geregeld workshops organiseren. Dat opent perspectieven voor goed opgeleide en getalenteerde Belgische dansers. Ze worden er met open armen ontvangen en krijgen kansen."

"Natuurlijk dromen veel jonge leerlingen van een mooie carrière als danser. Zij leven voor hun droom en hun idealen. Dat is heel mooi en het is een privilege om hieraan als docent, choreograaf en coördinator te mogen meewerken.

dans02_verticaal_800x1000.JPG

_________________________________________________________________

“Mensen ontmoeten elkaar in die gemeenschappelijke taal van de dans, die droom die ze delen.”

_________________________________________________________________


Aan De! Kunsthumaniora begeleiden we jonge dansers optimaal. Met succes! Onze leerlingen geraken overal binnen: in hogescholen in Nederland, Duitsland, Frankrijk ... Dat is een uitzonderlijke prestatie, zeker voor een klein land als België."

Nieuwe perspectieven

Alle leerlingen Dans aan De! Kunsthumaniora krijgen een brede opleiding. De focus ligt op hedendaagse dans in al zijn vormen, maar om de jonge talenten een stevige basis mee te geven, gaat ook veel aandacht naar de klassieke dans. "We laten de leerlingen van alle facetten van dans proeven", zegt Filip Van Huffel. "Workshops zijn daar een uitstekende methodiek voor. Hiervoor doen we een beroep op nationale en internationale choreografen. Ook die internationale uitwisseling opent deuren. Choreografen uit Oostenrijk, Duitsland en tal van andere landen komen naar hier om een workshop te verzorgen, onze choreografen gaan naar ginder. Elke danser en choreograaf brengt zijn eigen verhaal, zijn eigen inzichten en zijn eigen achtergrond met zich mee en gunt ons en de leerlingen van De! Kunsthumaniora een inkijk in zijn wereld. Al die verschillende perspectieven en benaderingen zijn evenzoveel deuren die opengaan en die jou als individu – als danser of choreograaf, leerling of docent – nieuwe mogelijkheden aanreikt. Dat is fantastisch!"

Eén brok energie

"Ik ben heel blij dat de leerlingen Dans van De! Kunsthumaniora mochten optreden op de nieuwjaarsreceptie van het GO!. Met de leerlingen van het zesde jaar brachten we een positieve, heel fysieke en dynamische choreografie. Eén brok energie en enthousiasme. Zo hoort het ook bij het begin van het nieuwe jaar, niet? We vliegen erin!"

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...