donderdag 23 juni 2022
Kaya CVO Antwerpen Rh

De beste oplossing voor Kaya

Door haar fysieke beperking verliep de secundaire schoolloopbaan van Kaya niet zoals ze had gehoopt. Maar gelukkig bleef ze in zichzelf geloven en vond ze een ideale oplossing in het afstandsonderwijs. GO! CVO Antwerpen was daarbij de perfecte partner. Lees het verhaal van Kaya.


Kaya (23) lijdt aan een erfelijke skeletaandoening. Daardoor zit ze in een rolstoel. Dat houdt haar niet tegen om voluit voor haar dromen te kiezen. Ze had een moeizame tijd in het secundair onderwijs, maar binnenkort behaalt ze haar diploma. Bij GO! CVO Antwerpen volgt ze de opleiding Boekhoudkundig assistent, compleet met stage erbij. "Ik kreeg een traject helemaal in afstandsonderwijs. Zo kan ik ook mijn diploma secundair onderwijs behalen”, zegt Kaya. Bij GO! CVO Antwerpen krijgen alle cursisten kansen, met of zonder een fysieke of mentale hindernis.

Afstandsonderwijs is populair

Meer en meer volwassenen behalen hun diploma secundair onderwijs dankzij de mogelijkheid tot afstandsonderwijs in de Centra voor Volwassenenonderwijs. Bij GO! CVO Antwerpen is er een toename in het aantal inschrijvingen voor afstandsonderwijs. Ongeveer 1 op 10 cursisten kiest voor een traject volledig in afstandsonderwijs. Maar bij alle modules om je diploma secundair onderwijs te behalen, is er sowieso een deel van de lessen in afstandsonderwijs. Op die manier kunnen de cursisten kiezen waar en wanneer ze willen studeren.
Zo kunnen volwassenen hun studie beter combineren met werk, gezin en/of hobby. Maar ze kunnen ook studeren op eigen tempo. Het diploma dat ze behalen, is hetzelfde diploma als dat van het contactonderwijs. Ook voor volwassenen met een fysieke hindernis biedt afstandsonderwijs een mooie oplossing, zoals bij Kaya.

Moeizame tijd in het secundair onderwijs

Kaya: “Sinds mijn geboorte heb ik de skeletaandoening HME. Ik ging altijd naar een gewone school. Ik moest wel jaarlijks een aantal operaties ondergaan. Na een mislukte operatie belandde ik in een rolstoel. Op school kon ik niet op veel begrip of steun rekenen. Ik moest uiteindelijk enkele keren een jaar overdoen. Toen ik 18 was, zat ik in het 4e jaar secundair onderwijs. Ik had weinig goede vooruitzichten op school. Daarom besloot ik ermee te stoppen.”

Toch wilde Kaya graag haar diploma secundair onderwijs nog behalen. Zo kwam ze in het volwassenenonderwijs terecht.

Traject op maat in het volwassenenonderwijs

Bij GO! CVO Antwerpen had Kaya eerst een gesprek met de trajectbegeleiders. Trajectbegeleidster Nathalie Droshout: "We maken een persoonlijk traject voor elke cursist. Cursisten kiezen voor contactlessen (op school), afstandsonderwijs (van thuis uit), werkplekleren of een combinatie. We kunnen ook de duurtijd aanpassen, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo wordt dat diploma secundair onderwijs, als een cursist de juiste motivatie heeft, een haalbare kaart."

Kaya: “Dat was echt zo’n verademing. GO! CVO Antwerpen was voor mij de eerste school die echt begrip had voor mijn situatie. De trajectbegeleiders en leraren gaven meermaals aan dat mijn gezondheid op de eerste plek kwam. Dat raakte me enorm. Als ik een operatie moet ondergaan, zoeken de trajectbegeleiders en leraren mee een oplossing. Ze leven mee, tonen veel empathie en begrip. Dat maakt GO! CVO Antwerpen voor mij zo speciaal en uniek.”

Kaya Met Quote

Afstandsonderwijs biedt oplossing

Omdat Kaya in een rolstoel zit, koos ze voor afstandsonderwijs. Zo moet ze zich niet verplaatsen.
Kaya: “Het is fijn dat ik thuis kan studeren in mijn vertrouwde omgeving. Ik heb ook het gevoel dat ik via afstandsonderwijs meer leer. Je studeert wanneer je wilt, op je eigen tempo. Als je vragen hebt, kan je die ook gewoon aan de leraar stellen. Je stuurt een bericht en krijgt snel antwoord. Soms krijg ik via Google Meet persoonlijk meer uitleg van de leraar. Als ik naar het ziekenhuis moet, neem ik gewoon mijn laptop mee. Zo kan ik ook daar verder studeren.”

Kaya koos voor de opleiding “Boekhoudkundig assistent”. Daar hoort ook een stage bij. Dirk De Ridder, stagebegeleider van Kaya: “Het was niet gemakkelijk om een stageplaats te vinden die rolstoelvriendelijk is. Maar dat is wel gelukt."

Kaya: "Mijn stage was heel interessant en leuk. De medewerkers behandelden me als een collega, niet als een rolstoelpatiënt. Iedereen was zo spontaan, vriendelijk en behulpzaam.”

quote icoon

Blijven zoeken naar oplossingen… Dat is wat GO! CVO Antwerpen voor mij zo uniek maakt. Ze zien me echt als een persoon, los van mijn rolstoel. De trajectbegeleiders en leraren leven mee, tonen veel empathie en begrip. Ik kreeg een traject helemaal in afstandsonderwijs. Zo kan ik ook mijn diploma secundair onderwijs behalen.

— Kaya

Kaya studeert nu anderhalf jaar bij GO! CVO Antwerpen. Binnenkort ontvangt ze haar diploma.
Kaya: “Ik ben dichter bij mijn diploma dan ooit. Ik wist altijd al dat ik het kon. Maar door de opleiding ben ik helemaal open gebloeid. Ik heb eindelijk zelfvertrouwen gekregen. En ik vertrouw er helemaal op dat het goedkomt. Ik ben zo blij dat ik via het volwassenenonderwijs toch nog mijn diploma behaal. Voor mij was GO! CVO Antwerpen echt mijn redder in nood. Je moet gewoon een school vinden die bij je past. Wel, voor mij was GO! CVO Antwerpen die perfecte school. Ik kan niet in woorden zeggen hoeveel ze voor me betekent, net als alle trajectbegeleiders en leraren. En zelfs al heb je een beperking, dan moet je nog geloven in jezelf want vaak ga je jezelf nog verrassen.”