dinsdag 26 mei 2015
digitipsgrootplat.JPG

O.P.T.I.M.A.A.L . D.I.G.I.T.A.A.L

Van 20 tot 30 april vond de Digitale Week plaats – ook in een aantal GO! scholen. GO! CVO Kempen strooide voor de gelegenheid met ‘digi-tips’. GO! middenschool Ieper wordt met haar uitgebreide aanbod aan technische optievakken stilaan een tweede ‘Schuur van Scheire’. En het GO! technisch atheneum Brakel opende een technologische, toekomstgerichte klas. Welkom in het digitale tijdperk!

Digi-tips op posterformaat

Aan de hand van posters krijgen de cursisten van GO! CVO Kempen handige tips die ze kunnen gebruiken in hun ‘digitale’ leven. Op een speciaal vraagcafé krijgt iedereen de kans om zijn prangende vragen voor te leggen aan de leerkrachten van de avondschool. Charlotte Teuwen trekt het project samen met enkele collega’s uit de vakgroep.

Charlotte: "Het initiatief hebben we genomen omdat onze studenten in de les vaak met vragen komen over digitale toestellen, los van de onderwerpen die we aansnijden in de klas. Als leerkracht geef je je studenten ook op die vragen graag een sluitend antwoord, maar onze kennis reikt niet altijd ver genoeg. Mij moet je bijvoorbeeld geen vragen stellen over Android-gsm’s." (lacht)

"Om onze digitale tips voor iedereen toegankelijk te maken, hebben we ervoor gekozen om ze in posterformaat in onze gebouwen op te hangen. Ze zullen ook beschikbaar zijn op onze website. We hebben de tips bewust heel simpel gehouden, want we willen er echt iedereen mee aanspreken, onze cursisten die

digitaleweek2.jpg

Nederlands leren, maar ook de ICT-studenten. Het vraagcafé organiseren we nu voor de tweede keer. Vorig jaar was het een succes, en dat hopen we dit jaar over te doen. Niet alleen onze cursisten zijn welkom trouwens. Onze leerkrachten zullen iedereen helpen met vragen over tablets, smartphones, computers, softwarepakketten en fotografie."

"Het zijn bovendien niet enkel zestigers die met vragen zitten over hun digitaal speelgoed. Ook dertigers en veertigers zitten nog met heel wat vragen over de mogelijkheden van hun toestel. Als ze een cursus volgen, nemen ze er vaak ook een vervolgcursus bij omdat de digitale wereld niet stilstaat. Er komen steeds apps bij, programma’s worden steeds vernieuwd, je moet als het ware constant bijleren."

Focus op vaardigheden van de 21e eeuw

Sinds GO! middenschool Ieper in het schooljaar 2012-2013 startte met het vak ‘Actief leren met ICT’, heeft het schoolteam de smaak te pakken. Ondertussen vonden nieuwe informatie- en communicatietechnologieën hun weg naar de meest uiteenlopende vakken en originele projecten.

Directeur Ann Dejaegher: "De leerkrachten die voor het vak 'Actief leren met ICT' opgeleid werden tot tabletcoach, geven deze kennis door aan hun collega’s. We organiseren veel interne nascholingen rond het gebruik van de tablet, smartboard, hoe je Smartschool digitaal en didactisch verantwoord kunt gebruiken. De nadruk ligt op het gebruik van deze tools als didactisch hulpmiddel om het leren leuker en

First lego leaguex (2).jpg

interessanter te maken. We gebruiken het vooral in projecten. Zoals de samenwerking in het vak Nederlands met de bibliotheek van Ieper, waar leerlingen van hun lievelingsboek een trailerfilmpje hebben gemaakt. Er zijn heel veel creatieve ideeën, die we bespreken in een kleine denktank van leerkrachten met verschillende achtergronden."

"Vorig schooljaar, na de geslaagde introductie van het vak 'Actief leren met ICT', kwamen er nog nieuwe optievakken bij zoals 'Vaardig in het labo' en 'Creatief in het Frans'. We experimenteren vooral in de optievakken. Het voordeel is dat we zo kunnen focussen op de vaardigheden van de 21e eeuw zoals leren samenwerken en leren creatief denken. Vanaf volgend schooljaar werken we enkele technische opties uit met onder andere de keuzevakken 'Robotica en programmeren' en 'Duurzame technieken'.

De leerlingen gaan enthousiast mee in het verhaal

Ann Dejaegher: "Leerlingen ondersteunen andere leerlingen om bijvoorbeeld presentaties te maken. Heel leuk is de populaire woensdagnamiddagclub die LEGO-robots programmeert, een initiatief van een leerkracht Zedenleer (!), en daarmee internationaal aan schoolwedstrijden meedoet. Die club heeft zoveel succes dat daaruit het vak ‘Robotica en programmeren’ is voortgekomen. Het wordt hier nog een tweede ‘De Schuur van Scheire’ (lacht)."

hiTechBrakel.jpg

Hi-tech in technisch atheneum Brakel

Dit gloednieuwe lab in het GO! technisch atheneum Brakel is een staaltje van toekomstgerichte didactiek. Het telt 30 internetaansluitingen die ondergebracht worden in aparte hoeken van het lokaal. De grote innovatie bestaat erin dat in het klaslokaal verschillende eilanden worden gemaakt. Leerlingen werken er individueel of in groep, en allemaal op hun eigen tempo en aan een eigen project. De eilanden haken vast aan 5 kernbegrippen: exchange, present, develop, investigate en create. Bekijk het filmpje.

Weetje: de leerlingen legden de nutsvoorzieningen grotendeels eigenhandig!

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...