vrijdag 17 juni 2016
approved-29149_960_720.png

Directeursopleiding krijgt goede punten

Dit schooljaar werd voor het eerst de vernieuwde directeursopleiding georganiseerd. Nu het jaar ten einde loopt, is het tijd voor een eerste evaluatie. Wij gingen eens luisteren bij Koen Cousaert. Hij is verantwoordelijke voor de lerarenopleiding en adjunct-directeur van CVO De Vlaamse Ardennen in Oudenaarde. Hij volgde dit jaar de directeursopleiding met grote belangstelling. "De opleiding is een voltreffer. Realistisch, praktijkgericht en boordevol boeiende tips en praktijkverhalen. Maar je moet er wel gemotiveerd voor zijn", klinkt het.

quote icoon

Boeiend, goed georganiseerd en zeer praktijkgericht

— Koen Cousaert

"De directeursopleiding is een schot in de roos", zegt Koen Cousaert. "Op alle vlakken, trouwens: deorganisatie is verzorgd en stipt, de methodiek biedt veel afwisseling en de inhoud reikt je tal vanhandvatten aan waarmee je meteen aan de slag kunt. Ook de docenten zijn goed geselecteerd, met heelveel mensen die met beide voeten in de praktijk staan. Natuurlijk heeft elke deelnemer zijn eigen interessesen voorgeschiedenis, maar globaal geeft deze opleiding toch een mooie staalkaart van wat je als directeurmoet kennen en kunnen. Uiteindelijk leer je de job uiteraard al doende, maar met deze opleiding kom jealvast goed beslagen op het ijs."

Blended learning

"Sommige thema’s zal ik verder nog moeten uitdiepen. Je kunt nu eenmaal niet alles in een opleiding verwachten. We zijn in totaal zeven zaterdagen bijeengekomen, maar tussendoor waren er online voorbereidingen, enkele practica en twee tutorials. Deze manier van blended learning werkt zeer goed. Deelnemers worden aangespoord om vooraf leerstof en documentatie door te nemen. Tijdens de bijeenkomsten kunnen dan sneller gezamenlijk oefeningen worden gemaakt en vragen worden gesteld. Het is een vrij vernieuwende manier van werken, maar het gaat goed vooruit. Wie vooraf de theorie al eens grondig doorneemt, komt goed voorbereid naar de contactlessen. En de motivatie voor die voorbereiding is er, want je wordt voortdurend geëvalueerd, ook door je medecursisten."

Mooie praktische cases

"Zelf heb ik het meest gehad aan de meer technische thema’s zoals het financiële beleid, de professionalisering en HRM. Maar ook de behandeling van de regelgeving via praktische cases was erg leerrijk. Zo kregen we een mooie praktijkoefening van een directeur met een conflict met een leerkracht. De kracht van de opleiding is ook dat voor elk niveau waardevolle cases zijn gemaakt: voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs, maar ook voor het DKO, het CVO en de CLB. Zo heeft elke deelnemer voortdurend directe aanknopingspunten met zijn praktijk."

De kracht van een netwerk

"Een tip die ik alvast kan delen met collega’s is om te handelen vanuit een duidelijke visie en daarnaast blijvend te investeren in een sterk netwerk. Zorg ervoor dat je er nooit alleen voorstaat en dat je altijd terug kunt vallen op informatie én op mensen. Je weg kunnen vinden in decreten en omzendbrieven is cruciaal. Maar belangrijker nog is om goede contacten te hebben. Mensen met wie je eens van gedachten kunt wisselen en met wie je ervaringen kunt delen. Dat is trouwens een bijzonder voordeel aan de directeursopleiding: je leert een heleboel mensen kennen met dezelfde interesses en ambities. Samen hebben we een mooi traject afgelegd en ik ben ervan overtuigd dat e nog geregeld van elkaar zullen horen."

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...