1 kind - school - schilderen - lager onderwijs - creatief - horizontaal (5).jpg

Helemaal GO!

December 2014

Lees verder !
deoorlogher-dacht.jpg witte pijl met rode achtergrond M-decreetgroot.jpg witte pijl met rode achtergrond

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

columnraymondaMdecreet.jpg
Voorwoord

Voorwoord Raymonda

Kinderen op de plek krijgen die hén het beste past

Op de 25e verjaardag van het kinderrechtenverdrag staat het M-decreet in de startblokken, een eerste belangrijke stap naar inclusief onderwijs. Het M-decreet, dat staat voor maatregelen voor specifieke onderwijsbehoeften, roept bij ouders, leraren en directeurs heel wat vragen op. Zal mijn kind kunnen volgen in het gewoon onderwijs? Kan ik nog lesgeven met al die extra maatregelen en aanpassingen? Verdwijnt het buitengewoon onderwijs?

Lees meer
M-decreetgroot.jpg
M-decreet

Dossier M-decreet

De theorie

Op 12 maart 2014 werd in het Vlaams Parlement een belangrijke stap gezet om het onderwijs meer inclusief te maken voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Het parlement stemde het M-decreet. Maar vanwaar komt nu dat M-decreet en hoe breng je het in de praktijk? We spraken hierover met Kjell Bosmans, coördinator competentieontwikkeling M-decreet.

Lees meer
columnraymondatweedefotogrootlinks.jpg
Cartoon

Cartoon Kim

Meer leerlingen naar het gewoon onderwijs in plaats van het buitengewoononderwijs

Lees meer
alle5silhouettenklein.png
M-decreet

Inclusie in de praktijk

Een meerwaarde voor iedereen

Wat vergt het M-decreet van een school? Twijfel je of het wel haalbaar is? Lees dan hoe de teams van GO! basisschool GOBiLijn en GO! atheneum MXM Merksem het aanpakken. Voor hen verandert er met de komst van het M-decreet niet veel. En ook het CLB – in casu GO! CLB Antwerpen - speelt >zijn rol. “Inclusie is een meerwaarde voor iedereen!”

Lees meer
ischa&annadef.jpg
Begeleiding

Ischa* (12) krijgt inclusief onderwijs

Nu het M-decreet nog niet van kracht is, is inclusief onderwijs nog geen vanzelfsprekendheid. Maar ook in het verleden vonden sommige ouders en scholen elkaar al in het verhaal van inclusie. Als die samenwerking lukt, gaan er voor een kind nieuwe werelden open. Zoals voor Ischa, die op dit moment in het 2e middelbaar zit in het GO! atheneum Merksem. Mama Anna* vertelt…

 

Lees meer
coverspelotheek.png
GO! for Life

GO! for Life 2014

Laat ze spelen!

Dit jaar zetten we ons met GO! for Life in voor de spelotheken van Netwerk tegen Armoede. Zij geven kinderen en gezinnen die het minder breed hebben betaalbaar toegang tot aantrekkelijk speelgoed. Hoe zij hen speels houden en hoe wij hen kunnen steunen leer je uit dit filmpje.

Lees meer
deoorlogher-dacht.jpg
14-18

De oorlog herdacht

November 2014, herdenkingsmaand; ook in veel van onze scholen. Je kunt dat op veel manieren uitwerken. Een moeilijk thema? Let’s make it ‘easier’.

Lees meer
FotoKimcolumn.jpg
Blog

De niet-schoolse school

Kim Nys ruilde haar werk in de privésector voor een job als leraar in GO! atheneum Russelberg Tessenderlo. Ze las hoe een journa-
list het Vlaamse onderwijs bestempelde als niet mee met de tijd. Haar advies aan de journalist: "Kom eens naar de praktijk kijken".

Lees meer

DEEL DIT ARTIKEL:

Eerdere edities

GO25-24.jpg
Oktober 2014
reservecovergrootaangepast.jpg
September 2014
3 kinderen en 1 leerkracht - klas - opzoeken - lager onderwijs - leergierig - horizontaal - SH - aardrijkskunde.jpg (1)
Juni 2014
1 leerkracht - klas - staan - lager onderwijs - verantwoordelijk - horizontaal - JD.jpg
April 2014