bannersamenlerensamenleven.jpg

Helemaal GO!

Januari 2016

Lees verder !
brochuresamenlevensamenlerenthumb.png witte pijl met rode achtergrond Veerlehorizontaalklein.JPG witte pijl met rode achtergrond

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

voorwoordgroot.jpg
Voorwoord

Voorwoord Raymonda

Een vernieuwd PPGO!

Na tien jaar hebben we ons pedagogisch project vernieuwd. In dit magazine blikken we in woord en beeld terug op de officiële voorstelling van dat vernieuwde PPGO!, op 19 januari in het Vlaams Parlement.

Lees meer
animatiePPGOknipsel2.png
Animo

Animo voor het GO!

PPGO! getekend

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap omvat ruim 900 scholen. Allemaal hebben ze hun eigenheid, een uniek karakter en een bepaalde onderwijsmethodiek. Omdat ze gedragen worden door duizenden mensen die allemaal verschillend zijn. En gelukkig maar. Toch hebben ze minstens één iets gemeen: een gemeenschappelijk pedagogisch project. In 150 seconden animatie samengevat.

Lees meer
brochuresamenlevensamenlerenthumb.png
PPGO!

Een vernieuwd PPGO!

Samen leren samenleven

Met de nieuwe baseline Samen leren samenleven zetten de scholen van het GO! voluit in op actief burgerschap, vertrekkend vanuit de grondwaarden van onze democratische rechtsstaat. Dat zei afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck bij de voorstelling van het vernieuwde pedagogisch project van het GO! in het Vlaams Parlement.

Lees meer
hoe_kwam_het_tot_stand_groot.jpg
PPGO!

Traject naar het PPGO! anno 2016

Hoe kwam het vernieuwde PPGO! tot stand?

Sinds 1989 vervult het GO! met veel zorg zijn grondwettelijke opdracht om ‘neutraal’ onderwijs aan te bieden. De Raad van het GO! is bevoegd om het begrip ‘neutraliteit’ in te vullen. De diversiteit van onze samenleving is geëvolueerd naar een superdiversiteit. Dat plaatst onze scholen voor extra uitdagingen. Daarom besliste de Raad van het GO! in 2015 om de tekst van het PPGO! te actualiseren. De vorige aanpassing dateert van 2005.

Lees meer
ministeraanhetwoordverticaalgroot.jpg
Minister

Minister aan het woord

De kracht van het pedagogisch project

Op de voorstelling van ons vernieuwde PPGO! in het Vlaams Parlement kon uiteraard ook de minister van Onderwijs en Vorming niet ontbreken. Minister Crevits zorgde er voor de openingsrede.

Lees meer
GO-2016-96.jpg
Scholieren koepel

Vlaamse Scholieren Koepel aan het woord

Samen​ leren kijken door scholierenogen

Lora Hasenbroekx en Noehaïla Akhrourouch vinden van zichzelf dat ze erg op elkaar lijken. Ze volgen allebei les in een GO! school in Brussel, ze willen allebei later verder studeren, hun mama’s zijn hun grootste supporters en zowel de ouders van Noehaïla als die van Lora zijn geboren in een ander land. Veel gelijkenissen dus, maar toch vermoeden ze dat naar de buitenwereld vooral 1 verschil duidelijk is: Noehaïla is moslima en Lora niet.

Lees meer
pillars_of_wisdom.jpg
Nieuwjaarsreceptie

Niewjaarsreceptie GO! in beeld

Het was al een tijdje aangekondigd maar op dinsdag 19 januari is het dan zover: afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck stelt het vernieuwde PPGO! voor in het Vlaams Parlement. Genodigden zijn o.m. de leden van de Raad GO!, algemeen directeurs, voorzitters van de Raden van Bestuur, parlementsleden en leden van de Vlor. Voor de muziek zorgt het vocaal ensemble van GO! kunsthumaniora Brussel.

Speciale gasten zijn Hilde Crevits, minister van Onderwijs en Vorming, en twee scholieren van de Vlaamse Scholierenkoepel: Lora Hasenbroekx en Noehaïla Akhrourouch. Alle drie komen die avond ook aan het woord. Een fotoreportage in 20 beelden.

Lees meer
Veerlehorizontaalklein.JPG
Pesten

Nascholing ‘Pesten voorkomen? Het kan!’

Met de jaarlijkse ‘Vlaamse Week tegen Pesten’ kiezen we van 30 januari tot 5 februari met zijn allen opnieuw kleur tegen pesten. Een mooi initiatief, was het niet dat na zo’n week het pesten vaak toeneemt. "Dat hoeft niet te verbazen", weet GO! nascholer Veerle De Bruyne. "Wat aandacht krijgt, groeit. Door een week lang op pesten te focussen, werk je het in de hand. Beter is om de klemtoon te leggen op positief gedrag. Laat ons vertrekken vanuit de gewenste situatie, niet vanuit het probleem."

Lees meer
smileyweek05bijgewerkt.jpg
Uit de praktijk

Uit de praktijk

Pesten dat kan niet!

Werken aan sociale veiligheid maakt sinds het schooljaar 2009-2010 integraal deel uit van de werking in GO! basisschool De Sterrenhemel in Machelen. Het Smileyteam - zo heet de werkgroep die dit stuurt - heeft op dat vlak al een hele weg afgelegd, en met zichtbaar resultaat. Deze werkgroep, die voornamelijk uit leerkrachten bestaat, werd destijds opgericht om het pestpreventiebeleid in de school te ondersteunen.

Lees meer
pestenopschoolcoverboek01.JPG
Pesten

Omgaan met pesten

Nieuw in het GO! publicatiefonds

De Vlaamse Week tegen Pesten is er weer. Het moment dus om de gloednieuwe GO! brochure ‘Omgaan met pesten op school. Een preventieleidraad’ voor te stellen. Het GO! wil hiermee scholen helpen om te werken aan sociale veiligheid en zo het aantal pestincidenten terugdringen.

 

Lees meer
GOforlifeGROOTx.jpg
Music for life

Een dikke proficiat!

'De Warmste Week' was er weer eentje om in te lijsten. Ook voor het GO!, want we hebben ook dit keer massaal ons beste beentje voorgezet. De campagne GO! for Life 2015 bracht maar liefst 21.200 € op. Daarnaast waren nog tal van scholen actief voor de Rode-Neuzenactie. Het maakt samen leren samenleven des te overtuigender.

Lees meer

DEEL DIT ARTIKEL:

Eerdere edities

coverfotolinks.jpg
December 2015
cover_idara.jpg
November 2015
jongenmetdraagtas.jpg
September 2015
zorgcover.jpg
Juni 2015
bestuurlijkeoptimalisatie03.jpg
Mei 2015
excelleren01.jpg
Maart 2015
coverskoolizhot.jpg
Januari 2015
1 kind - school - schilderen - lager onderwijs - creatief - horizontaal (5).jpg
December 2014
GO25-24.jpg
Oktober 2014
reservecovergrootaangepast.jpg
September 2014
3 kinderen en 1 leerkracht - klas - opzoeken - lager onderwijs - leergierig - horizontaal - SH - aardrijkskunde.jpg (1)
Juni 2014
1 leerkracht - klas - staan - lager onderwijs - verantwoordelijk - horizontaal - JD.jpg
April 2014