woensdag 22 mei 2024
Go Basisschool De Weg Wijzer Evere Foto 600X400

Hoe GO! Clever zijinstromers een stevige impuls geeft

GO! Clever, het unieke opleidingscentrum van GO! scholengroepen Brussel, SCOOP en UN!K, werkte samen met Erasmushogeschool Brussel een verkorte educatieve bachelor uit die zijinstromers in het onderwijs met sterke bagage aan de start doet verschijnen.

Vorig schooljaar sloegen de drie scholengroepen de handen in elkaar om een gezamenlijk professionaliseringsaanbod uit te werken voor alle medewerkers van hun instellingen. “Samen leren vanuit goesting, verbinding en meesterschap, daar staan we voor,” zo luidt de missie van GO! Clever. Opleidingen vertrekken er gewoonlijk vanuit de expertise die al binnen de instellingen van de scholengroepen aanwezig is, met het idee dat lesgevers uit eigen rangen het meest vertrouwd zijn met de context waarin hun collega’s werken. Maar soms wordt ook over het muurtje gekeken om knowhow en ervaring te delen en te vermenigvuldigen. Zo ook in het geval van Erasmushogeschool Brussel (EhB).

IJzersterke samenwerking om zijinstromers klaar te stomen

Sinds dit schooljaar loopt een samenwerking met EHB om zijinstromers op te leiden tot leerkrachten basisonderwijs voor scholen binnen de regio waarin GO! Clever actief is. Eind augustus organiseerden ze een gezamenlijke driedaagse bootcamp voor de studenten die op 1 september startten met de Verkorte Educatieve Bachelor Lager Onderwijs én tegelijk in hun nieuwe job op school. Zo stonden deze kersverse leerkrachten met een pak handige tips, bruikbare tools en de nodige basiskennis aan de start.

Een lerarenopleiding op maat van de student

Nathalie Brunelle ging begin dit schooljaar aan de slag als zijinstromer in GO! basisschool De Weg-Wijzer in Evere. Een lerarenopleiding volgen terwijl je werkt en een gezin hebt, het is geen evidentie. Maar het flexibele traject van GO! Clever en EhB maakte het voor haar een haalbare kaart. De intense begeleiding van de opleidingsverantwoordelijke bij EhB en de aanvangsbegeleider en directeur op school was hierbij van in het begin een grote en waardevolle steun. In de video zie je Nathalie aan het werk in het eerste leerjaar van GO! basisschool De Weg-Wijzer. En zeg nu zelf, is dit een enthousiaste leerkracht of niet?

 

Meer informatie over GO! Clever

Wil je meer over GO! Clever en de opleidingen en trajecten die ze organiseren en begeleiden? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

GO! nieuwsbrief