woensdag 28 januari 2015
daviddehenauw_groot1000x800.jpg

Weerman David Dehenauw gastspreker op nieuwjaarsreceptie GO!

"Wie kansen krijgt, kan deuren openen"

David Dehenauw is bij het grote publiek bekend als presentator van Het Weer op VTM, maar hij presenteert ook op Vitaya, Radio2 én de Franstalige zender RTL. Hij begeleidde de avonturier Steve Fossett op zijn vier succesvolle non-stop vluchten rond de wereld en hielp Richard Branson aan zijn snelheidsrecord met een amfibieboot. Nu werkt hij mee aan Solar Impulse, het project van de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard om met een vliegtuig op zonne-energie rond de wereld te vliegen. Een carrière om u tegen te zetten, ook al zag het er aan het begin van zijn schoolloopbaan helemaal niet zo rooskleurig uit.

"Toen ik in 1973 naar de kleuterschool d’Oefenschool in Blankenberge ging, had ik een spraakachterstand", vertelt David Dehenauw. "Ik zie alle andere kleuters nog 'k Zag twee beren' zingen, terwijl ik nauwelijks kon praten. Ik herinner me hoe ik huilde uit onmacht. Op een dag had ik ruzie op de speelplaats. Ik kon me niet uitdrukken en voelde me gevangen in mijn taal. Uit woede en onmacht liep ik weg van school en vluchtte ik naar huis, waar ik wachtte tot mijn moeder thuiskwam van boodschappen doen. Ze kreeg bijna een hartstilstand toen ze mij zag staan. Ik was nauwelijks drie jaar oud."

Dankzij juffrouw Linda

"Ik was niet doof en ik had geen spraakgebrek, het duurde alleen erg lang voor ik kon praten. Samen met mijn ouders heeft kleuterjuf Linda mij hard geholpen. Ik ben haar vandaag nog altijd ontzettend dankbaar. Ook in het eerste leerjaar heb ik veel steun gekregen van de leerkracht bij het leren lezen en rekenen. Ik krijg een warm gevoel van dankbaarheid als ik aan die mensen terugdenk. Dankzij hun steun en toewijding heb ik een serieuze inhaalbeweging kunnen maken. Op het einde van de basisschool was ik de primus van de klas."

"In het middelbaar onderwijs is mijn belangstelling voor wetenschap tot ontwikkeling gekomen, maar ook taal bleef mij fascineren. Ik besefte hoe belangrijk het is om als wetenschapper je verhaal op een goede manier te kunnen 'verkopen'. In het atheneum had ik een schitterende leerkracht fysica en wiskunde, maar ook de leerkracht Frans heeft mij erg beïnvloed."

De wereld rond

"Na mijn studies burgerlijk ingenieur aan de VUB kon ik begin jaren negentig assistent aan de universiteit worden. Internet stond in zijn kinderschoenen en ik surfte in mijn vrije tijd naar weerkaarten en weermodellen. Ik was zo gefascineerd dat ik tijdens mijn vakantie stage ging lopen bij een Amerikaans weerstation. Terug in België nam ik zelf contact met het KMI. Ik mocht er aan de slag als hoofd van de maritieme meteorologische dienst. Een collega bij het KMI begeleidde op weerkundig vlak ballonvaarten in België. Ik begon met hem samen te werken, we specialiseerden ons en deuren gingen open. Samen mogen werken met avonturiers als Steve Fossett, Richard Branson en Bertrand Piccard is een groot voorrecht."

"Ik heb wereldavonturen beleefd, maar ik denk nog vaak terug aan mijn Blankenbergse scholen. Ik heb altijd contact met mijn leerkrachten gehouden. Ik was niet altijd de gemakkelijkste leerling, maar ik ging graag naar school. Toen het GO! Blankenberge me vroeg om het voorzitterschap waar te nemen en peter te worden van de vrienden van het GO! Brugge-Oostkust, heb ik niet getwijfeld. Samen met de directies van de vier Blankenbergse scholen en onze algemeen directeur zet ik mij in om de Blankenbergse GO! leerlingen minstens dezelfde kansen te geven die ik kreeg."

Deuren openen

"Wie kansen krijgt, kan deuren openen. Ik ben zelf gestart met een achterstand. Ik was dus niet de meest begaafde leerling. Maar dankzij het engagement en de mateloze inzet van heel veel leerkrachten heb ik mijn weg gevonden.

_________________________________________________________

"Ik had de belangstelling voor taal en wetenschap in mij, maar de school en de bevlogen leerkrachten hebben die belangstelling verder aangewakkerd en gevoed. Ik heb mijn carrière te danken aan die mensen."
_________________________________________________________


Werklust, karakter en motivatie maken het verschil. Ik had de belangstelling voor taal en wetenschap in mij, maar de school en de bevlogen leerkrachten hebben die belangstelling verder aangewakkerd en gevoed. Ik heb mijn carrière te danken aan die mensen. Zij hebben me voortdurend de duwtjes in mijn rug gegeven die ik nodig had. Natuurlijk heb ik er hard voor gewerkt, maar op de cruciale momenten kon ik op mijn leerkrachten rekenen. Ik ben me daar goed van bewust. Ik zeg dan ook met volle overtuiging: dank u wel, leerkrachten. En dank u wel, GO!. Voor het pluralisme, voor de openheid, voor het engagement. Talenten hebben een voedingsbodem nodig om zich te ontwikkelen."

Samenwerken

"Ik maak met veel plezier tijd voor het GO!. Ik kijk uit naar de contacten met leerlingen, leerkrachten en directies. In Blankenberge hebben we samen met Natuurpunt een schoolvijver en een natuurreservaat. Zorg voor de natuur en voor het klimaat horen bij de opvoeding. Net als informatica, talen en wetenschappen. Ja, ik ben enthousiast. Ik besef beter dan wie ook hoe anders alles had kunnen lopen als ik niet de juiste leerkrachten op mijn weg had ontmoet."

"Ik wens alle scholen van het GO! een fantastisch 2015. Van alle onderwijsprojecten biedt het GO! met zijn actief pluralisme, zijn respect voor alle mensen, zijn open visie en zijn aandacht voor democratische waarden en mensenrechten het meest brede project."

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...