woensdag 05 juni 2024
Winnaars Uit De Beemden Elektro Challenge 2024 Rh

Leerlingen De Beemden winnen Elektro Challenge 2024

Leerlingen elektriciteit (OV4) en autohulpmecanicien/fietshersteller (OV3) van GO! Busleyden Atheneum De Beemden winnen 3000 euro met hun zelfgemaakte minivoertuig op de Elektro Challenge 2024. Ze gaven de leerlingen elektromechanica uit Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant het nakijken.

Leerlingen van het GO! Busleyden Atheneum De Beemden, een school voor buitengewoon secundair onderwijs in Mechelen, hebben de finale van de Elektro Challenge gewonnen. Een wedstrijd waarin leerlingen elektromechanica uit Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant het tegen elkaar opnemen in de strijd om het snelste voertuig. Het zelfgemaakte model van GO! Busleyden Atheneum De Beemden versloeg alle andere inzendingen. De leerlingen en leerkrachten zijn apetrots op het resultaat. “Ongelofelijk wat onze leerlingen hier gepresteerd hebben. Ze zetten met hun actie niet alleen onze school, maar het hele buitengewone onderwijs in een positief daglicht”, zegt Nele Druyts, directeur van De Beemden.

De uitdaging bestond erin om met aangeleverde componenten een minimodelvoertuig samen te stellen. Dit zelf ontwikkelde voertuig moest vervolgens op een zo kort mogelijke tijd een parcours kunnen afleggen. “Het voertuig van onze leerlingen was het snelste. Het leverde de leerlingen 3000 euro op, waarmee ze al volop nieuwe plannen aan het smeden zijn”,  zegt mevrouw Van den Wijngaert, leraar elektriciteit.

“Het avontuur begon eigenlijk al begin dit schooljaar”, gaat de leerkracht verder. “Mijn collega Wittevronghel, leraar mechanica, en ikzelf besloten om samen met onze klassen deel te nemen aan de wedstrijd.”

“Kennis en expertise uit de klassen elektriciteit (OV4) en autohulpmecanicien/fietshersteller (OV3) werden zo samengevoegd", vult de heer Wittevronghel aan. “Tijdens de lessen gingen de leerlingen aan de slag met de aangereikte elektrische componenten. Ze onderzochten hoe je een voertuig kan maken dat zo snel mogelijk rijdt. Er werd samengewerkt, nagedacht over het ideale ontwerp en er werden technische keuzes gemaakt. Er kropen veel uren in, maar het werk van onze leerlingen werd beloond. Samen zijn ze erin geslaagd om een prachtig model te ontwerpen.”

Eind april mochten de leerlingen deelnemen aan de halve finale voor de provincie Antwerpen. Tegen alle verwachtingen in wonnen ze en mochten doorgaan naar de finale. “In die halve finale werd er trouwens niet alleen een parcours afgelegd met het minivoertuig, de leerlingen gaven daarbij ook een mondelinge presentatie over hun zelfgemaakte model.”

Op 30 mei vond uiteindelijk de finale plaats in het provinciehuis van Antwerpen. De winnaars van de provincie Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant namen het hier tegen elkaar op. “Na een spannende wedstrijd bleek wederom het ontwerp van onze leerlingen het snelste te zijn”, vertellen de leerkrachten fier. “We zijn nog steeds aan het nagenieten, want zoiets maak je niet elke dag mee.”

Ook de directeur, mevr. Druyts, kwam supporteren tijdens de finale. “Ik ben trots op de leerlingen, maar ook op de leerkrachten die gemotiveerd, enthousiast en vooral heel geduldig de handen in elkaar sloegen voor dit project. Dit gaan we zeker vieren!” besluit ze.

.

GO! nieuwsbrief