donderdag 10 februari 2022
4

Opgeladen voor de toekomst

Innovatie doet zich voor in zowat alle domeinen van het leven, en al zeker in technische en technologische richtingen. Het is belangrijk om ook in het onderwijs de vinger aan de pols te blijven houden. Daarom leren ze de leerlingen Elektriciteit/Elektronica in GO! atheneum Willebroek in hun opleiding werken met robots, 3D-printers en opensourcecomputersoftware als Arduino.  

Van 3D-printers tot the Internet of Things

Robots bestaan natuurlijk al langer dan vandaag, maar daarom zijn ze nog niet alomtegenwoordig in het onderwijs. Als lesmateriaal waar leerlingen mee leren werken. De leerlingen Elektriciteit - Elektronica van GO! atheneum Willebroek wel. Robots, 3D-printers, het zijn vaste waarden in hun lessen geworden. En ze zetten ook hun eerste stappen in het programmeren (Arduino) en het werken met the Internet of Things.

Daarnaast heeft het leerkrachtenteam ook goede contacten met de ICT-richtingen aan de hogescholen en universiteiten, zodat ze hun leerlingen vlot kunnen laten doorstromen naar het hoger onderwijs.

De school in Willebroek plaatste een jaar geleden een ‘Internet of Things’-antenne. Die biedt de leerlingen van de STEM-richting en in het bijzonder de richting Elektriciteit - Elektronica de mogelijkheid om zelf sensoren of andere geconnecteerde apparaten te ontwerpen en te testen in de ruime omgeving van de school. Leerkracht Paul Creyelman: “Met dit project geven we onze leerlingen, de wetenschappers en IT’ers van morgen, alvast een duwtje in de rug. Door hen al kennis te laten maken met deze nieuwe technologie.

De leerlingen leren ook computationeel denken. Om hun computationele skills te ontwikkelen leren ze onder andere de basis van html. Html is ook een onderdeel van wat wordt aangeleerd in de ICT-richtingen in het hoger onderwijs. Het team van GO! atheneum Willebroek wil de leerlingen op deze leerstof al een voorbereiding geven.

6

Ontmoeting met SCARA-robot

Een van de leerlingen uit de richting Elektriciteit - Elektronica werkt - toeval of niet - als stagiair bij het maak-en werkatelier Makerspace (campus De Nayer - Sint-Katelijne Waver) en ontwierp daar maar eventjes zelf een SCARA-robot.

Zijn medeleerlingen brachten op dinsdag 1 februari 2022 een bezoek aan het werkatelier en konden de robot van hun klasgenoot van dichterbij observeren. Daarna trokken ze naar het Makerslab en de Factory of the Future op de campus waar ze technische tekst en uitleg kregen.

.

GO! nieuwsbrief