donderdag 11 juni 2015
Techmobiel_De_Appeltuin_Leuven.JPG

Perpetuum techmobile: techniek en wetenschap onderweg

Wetenschap en techniek zijn nog nooit zo bepalend geweest om de wereld vorm te geven en daarom horen ze ook sterk aanwezig te zijn in ons onderwijs. GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven duwt alvast flink aan de kar met hun prijswinnende TECHMOBIEL.

Woensdag 27 mei kreeg GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven in de koninklijke serres van Laken te horen dat hun techmobielproject een van de drie winnaars is van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Daarmee wordt de inspanning van de school om wetenschap en techniek dichter en concreter bij de leerlingen te brengen mooi beloond. 

Meester Wout Vanreusel:

“Enkele jaren geleden kwamen we op school op het idee om onze eigen techniek- en wetenschapsmodules te bouwen om de lessen over deze onderwerpen heel tastbaar, realistisch en onderzoekend te maken. Het was de start voor de bouw van onze houten techmobieltorens die we sindsdien inzetten als een mobiel en modulair techniekatelier. Het technisch-wetenschappelijke aspect van leerinhouden was tot dan immers ook in onze school nog te vaak onaangeroerd.”

“We waren er echter van overtuigd dat er in andere scholen ongetwijfeld al ideeën en activiteiten rond techniek en wetenschap aanwezig waren waar we zelf inspiratie konden uit putten. Daarom beslisten we om onze techmobielbox vol technisch en wetenschappelijk (les)materiaal op reis te sturen naar andere scholen in ruil voor hun goede praktijkvoorbeelden die we vervolgens op een website verzamelden: www.techmobiel.be. De respons was overweldigend.”

Het jaar daarop werden duurzame en wendbare aluminium techmobielmodules gebouwd, mede op basis van de ervaringen van de scholen met de eerste houten techmobiel.

Elke techmobielmodule herbergt een schat aan materialen om zowel rond houtbewerking als elektriciteit, magnetisme, mechanica en andere aspecten te experimenteren. Dankzij de steun van het bedrijfswezen herbergt de techmobiel ook een breed gamma aan handgereedschappen en elektrische gereedschappen. Het techmobielproject is een driespan van tastbare materialen, didactisch bewerkte inhouden en diverse samenwerkingsverbanden die het project voortdurend optimaliseren. De inhoudelijke werking van de techmobiel wordt gevoed door de input van collega’s in heel Vlaanderen maar ook door enkele cruciale samenwerkingsverbanden.

Voor de materiële omkadering sprongen talloze bedrijven met veel enthousiasme mee op de kar.
De techmobiel doorkruist ondertussen heel Vlaanderen en prikkelt jaarlijks de nieuws- en leergierigheid rond techniek en wetenschap van honderden kinderen. 
 
Het techmobielproject van GO! freinetschool De Appeltuin in Leuven werd derde laureaat van de Koningin Paolaprijs voor het Onderwijs. Woensdag 27 mei trok een delegatie van de Appeltuin naar de serres in Laken voor de prijsuitreiking. Sfeerbeelden van de prijsuitreiking vind je op deze blog van het techmobielproject.

De techmobiel is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen onderwijs, bedrijfswezen en overheid.

Meer informatie via

Wout Vanreusel
leerkracht GO! basisschool De Appeltuin
0498 35 80 22
klas.wout@appeltuin.be
www.techmobiel.be