maandag 14 november 2022
Sinte Mette Verbindt Jong En Oud Rh2

Sinte-Mette verbindt jong en oud

Op 11 november vieren ze o.a. in en rond Mechelen Sint-Maarten of Sinte-Mette. Een traditie die haar oorsprong kent in een ver verleden maar ook vandaag nog zijn waarde heeft als gebaar om te leren delen met wie minder heeft. De leerlingen van GO! basisschool Victor Van de Walle gingen Sinte-Mette zingen in woon- en zorgcentrum Rembertus. Jong en oud verenigd rond een lied met een historiek.

 

Leerlingen van GO! basisschool Victor Van de Walle in Mechelen gingen vorige week met een mijter op het hoofd Sinte-Mette zingen in woon- en zorgcentrum Rembertus. De kleutertjes zongen op hun beurt in de school zelf. Ze deden dit voor de verschillende kleuterjuffen en de directie. In de derde kleuterklas werd dan weer het verhaal achter Sint-Maarten tot leven gebracht door Rudi Denets, stadsgids en voorzitter van het Mechelse Sinte-Mettegenootschap. “Zo houden wij deze traditie in eer en dragen we ons steentje bij aan de zogenaamde borgingsinitiatieven. Dit zijn alle acties die in Mechelen het Sinte-Mettezingen levend houden”, zegt Pascale Urgel, waarnemend directeur van GO! basisschool Victor Van de Walle.

De kinderen van het eerste leerjaar bezochten donderdag 10 november het WZC Rembertus. Het woon- en zorgcentrum ligt op een boogscheut van de school. In fluohesjes - veiligheid gaat voor alles - en met een mijter op het hoofd, gingen zij bij de senioren langs om Sinte-Mette te zingen. De kinderen werden beloond met een drankje en een lekker stukje cake.

Sinte Mette Verbindt Jong En Oud Rh1

Op 11 november vieren tal van gemeenten in de Mechelse regio Sint-Maarten of Sinte-Mette. Voor wie het verhaal niet kent, een beetje uitleg. Sint-Maarten leefde in de 4e eeuw. Hij werd geboren in de Romeinse kolonie Savaria, tegenwoordig Hongarije. Hij diende als jongeman in het Romeinse leger. Als soldaat begaf hij zich op een koude winterdag naar de stad Amiens in Frankrijk. Voor de stadspoorten ontmoette hij een naakte bedelaar die hem een aalmoes vroeg. Om de arme man te kleden, schonk Maarten hem de helft van zijn eigen mantel, die hij met z'n zwaard in twee had gesneden.

Pascale Urgel: “Erfgoed bestaat ook uit minder tastbare dingen, zoals verhalen, tradities, feesten, liederen en dialecten. De Sinte-Mettetraditie valt hieronder. Je kan ze alleen levend houden door eraan mee te doen. Dat hebben de leerlingen vandaag dus met veel plezier gedaan.”

GO! nieuwsbrief