vrijdag 17 maart 2017
leerlingenparlement_foto2_e.jpg

Vooruitblik leerlingenparlement

Op 31 maart zal het Vlaams Parlement op zijn grondvesten daveren. Honderd enthousiaste GO! leerlingen mogen het politieke halfrond bezetten om hun stem te laten horen over de grote thema’s uit het PPGO!.

WHAT'S UP PPGO!?

Gelijke onderwijskansen, leerlingenparticipatie, welbevinden, diversiteit en actief burgerschap: tijdens het leerlingenparlement What’s up PPGO!? zal geen enkel thema onbesproken blijven. Maar liefst honderd leerlingen zullen samen met hun leraren vanuit alle windstreken komen aanwaaien om eens goed hun gedacht te zeggen. Ook Nisa Harper, Eva Gielen en Stan Vanderbruggen, drie zesdejaars sport-wetenschappen uit het GO! atheneum Redingenhof in Leuven, zullen van de partij zijn.

Eva: “We zitten alle drie in de leerlingenraad bij ons op school, het was dus een evidente keuze om ons ook voor What’s up PPGO!? op te geven.”

Nisa: “Op school krijgen we inspraak, maar ik heb niet altijd het gevoel dat we effectief iets kunnen veranderen. Bij het leerlingenparlement hoop ik dat we echt iets zullen kunnen bereiken. Dat het GO! naar ons zal luisteren en dat er met eventuele concrete ideeën ook iets gedaan zal worden.”

Op welke manier hebben jullie vandaag inspraak op school?

Nisa: “Sinds dit jaar hebben we een veranderingsforum, waarbij zowel leerlingen als leraren, maar ook ouders of oud-leerlingen betrokken zijn. We kijken hoe we de school beter kunnen maken, of lossen problemen tussen leerlingen en leerkrachten op. Dat kan over heel uiteenlopende onderwerpen gaan.”

Stan: “En er is natuurlijk de leerlingenraad. Ook daar proberen we initiatieven te nemen om de school beter te maken. Zelf ben ik in de leerlingenraad gestapt omdat ik van mijn laatste jaar hier op school echt iets tofs wil maken. We organiseren ook veel evenementen. Zo vindt dit jaar Chrysostomos plaats en dat wil ik graag mee kunnen organiseren.

Eva: “Dat is waarom er veel zesdejaars in de leerlingenraad zitten. Om in het organisatieteam van het galabal en Chrysostomos te kunnen zitten.

Nisa: “Maar het gaat ook over serieuze onderwerpen, hoor. We zitten op deze school met een heel breed publiek. De communicatie tussen die verschillende groepen is moeilijk.”

Hoezo?

Eva: “De richting sport is ASO en de richting toerisme is TSO. Op zich staan die richtingen niet zo ver van elkaar, maar toch zijn het twee aparte groepen die elkaar niet kennen. De communicatie tussen die leerlingen kan veel beter.’”

Nisa: “Het zijn ook de namen ASO, TSO en BSO die meteen een onderscheid maken tussen leerlingen. Ik merk heel hard dat de leerlingen uit het BSO niet het gevoel hebben dat ze bij onze school horen. Ze zitten bovendien in een apart gebouw aan de overkant van de school. Dat is hun terrein. Die grens is op voorhand al gezet en dat is vreemd. Het is moeilijk om met elkaar te communiceren en dat vinden we heel jammer.”

Wil dat zeggen dat de leerlingenraad vooral uit ASO-leerlingen bestaat?

Nisa: “Gelukkig niet. Er zitten evengoed leerlingen in uit haartooi, STW en toerisme in. Er is dus wel een mix.”

Hoe belangrijk is het voor jullie om je mening te kunnen uiten?

Stan: “Ik vind dat heel belangrijk. Al denk ik dat heel wat jongeren hun mening gewoon door hun vriendengroep laten bepalen.”

Eva: “ Daar ben ik het mee eens. Wij zijn in een schoolsysteem terecht gekomen, waarvan je soms denkt: ‘hm, dat zou ik toch anders willen’. Ik vind het dus belangrijk dat de school ook de mening van leerlingen vraagt, omdat wij een andere blik op de zaken kunnen werpen.”

Tijdens What’s up PPGO!? zullen jullie een hele dag in het Vlaams Parlement vertoeven. Zijn jullie bezig met politiek?

Eva: “Ik volg het niet nauw op, maar probeer wel geïnformeerd te blijven. Wij hebben thuis de krant en ik probeer wel op de hoogte te blijven. In de klas zijn er een paar mensen die daar meer interesse in hebben en ik vind het wel boeiend om te horen naar wat zij te vertellen hebben. Maar uit mezelf volg ik het niet zo.”

Nisa: “Ik wil later graag iets met communicatie of media doen. Ik volg het nieuws dus wel, maar niet per se de politiek.

Stan: “Ik vind het te veel om te kunnen volgen. Ik hou mij daar niet mee bezig.”

Op What’s up PPGO!? zal er veel gedebatteerd worden. Is dat meer jullie ding?

Stan: “Ja!”

Nisa: “We doen dat veel in de klas.”

Eva: “Daar zijn we wel goed in (lacht). We gaan er wel voor.”

Wij kijken er alvast naar uit!

________

Tijdens het leerlingenparlement zijn niet alleen leerlingen, maar ook hun geëngageerde leraren welkom. Ellen Vandenbroucke, leerkracht Duits-Engels in GO! atheneum Redingenhof, zal Nisa, Eva en Stan begeleiden.

“Al sinds ik hier op school werk, dat is intussen 16 jaar, zit ik als leerkracht bij de leerlingenraad. Het is niet altijd gemakkelijk om leerlingen te vinden die zich willen engageren voor de leerlingenraad, maar het lukt.”

Over de jeugd van tegenwoordig wordt wel eens gezegd dat ze mondiger zijn dan vroeger, maar minder geïnteresseerd zijn in politiek.  Wat is jouw ervaring?

“Ik zou niet zeggen dat er geen interesse is voor politiek bij jongeren, maar je moet ze weten te vinden. Er is een groep die er nog nooit over heeft nagedacht en geen interesse heeft, maar daartegenover staan enthousiaste jongeren zoals Nisa, Stan en Eva die wel warm te maken zijn. Het is fijn dat zij hun stem op What’s up PPGO!? willen laten horen.”

Meer over What's Up PPGO!?

Meer over onze waarden 

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...