woensdag 30 september 2015
Raymondahorizontaalgroot.JPG

Voorwoord Raymonda

Er weer tegenaan (in 't nieuw)

De septemberdrukte waar ik zo van hou is voelbaar in het Huis van het GO!. Uitgerust van de afgelopen vakantie zijn de collega’s op de Willebroekkaai en in onze scholen al enkele weken druk in de weer om het schooljaar goed te kunnen starten. En dat is gelukt.

Net voor 1 september kreeg ik de mooie resultaten van onze welzijnsbevraging te zien. Die bevraging werd afgenomen bij 14.754 personeelsleden uit onze scholengroepen die duidelijk aangeven dat ze hun job met veel plezier uitoefenen. Onze leerkrachten en directeurs zijn trots op het werk dat ze doen en het geeft hen energie. Deze resultaten geven weer wat ik zie als ik onze scholen bezoek, gepassioneerde en enthousiaste mensen in elk niveau van ons onderwijs.

Dat mocht ik ook op 1 september weer ervaren. Samen met de minister van Onderwijs ging ik op bezoek in het centrum voor deeltijds beroepssecundair onderwijs van het GO! in Zonhoven. Glunderend van trots zag ik hoe onze leerkrachten met blijvend enthousiasme deze jongeren, die soms al een moeilijk traject achter de rug hebben, opnieuw het nodige zelfvertrouwen en goesting geven om hun onderwijstraject verder te zetten. Ons pedagogisch project op schitterende wijze toegepast.

En dat pedagogisch project spreekt steeds meer leerlingen en ouders aan. Al vijftien jaar op rij groeit het aantal leerlingen in het GO!. Bij de pas afgeronde septembertelling die jaarlijks plaatsvindt op de derde dag van het schooljaar telden we 193.317 leerlingen. Ik kon me geen betere start van het schooljaar wensen.

Maar dat betekent niet dat wij de komende maanden op onze lauweren kunnen rusten, er staan ons ook dit schooljaar heel wat uitdagingen te wachten: de gesprekken over de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs en de heropstart van het loopbaandebat zijn voor mij alvast twee belangrijke dossiers.

Andere belangrijke aandachtspunten in dit magazine: Hoe ga je om met jongeren die dreigen te radicaliseren? en Hoe bieden we de juiste opvang aan het toenemend aantal kinderen van vluchtelingen in onze scholen? Als GO! willen we hier onze rol opnemen, want elk kind verdient goed onderwijs. Geen evidente thema’s maar wij gaan ze niet uit de weg.

We hebben dus ook dit schooljaar heel wat werk voor de boeg maar ik heb er zin in. Ik hoop van jullie hetzelfde, maak er iets moois van.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...