zaterdag 21 juni 2014
Affiche_wachtwoorden.PNG

‘Voor elk profiel een ander wachtwoord'

We willen allemaal dat onze gegevens goed beschermd zijn op het internet. Alles begint met een goed wachtwoord. En daar loopt het vaak al fout. We gebruiken al te vaak gemakkelijk te kraken wachtwoorden.

Dat merk je al als je kijkt naar de populairste wachtwoorden ter wereld: ‘123456’, ‘password’ of ‘iloveyou’. Zo’n wachtwoorden zijn in luttele seconden te kraken. Ook op onze scholen staat technologie niet stil en heb je steeds vaker wachtwoorden nodig om te kunnen inloggen, bijvoorbeeld voor Smartschool.

Ook de GO! middenschool Ieper, die volop gebruikmaakt van tablets en Smartboard als didactische tools, merkt dat steeds meer van haar leerlingen verschillende profielen en een persoonlijk e-mailadres hebben. ‘De leeftijdsgrens om een profiel te hebben op Facebook ligt op dertien jaar, maar we merken dat heel wat van onze elf- en twaalfjarigen ook al een profiel hebben het sociale netwerk’, verduidelijkt Philip Everaerts, leerkracht Actief Leren met ICT. Hij geeft jaarlijks een les rond veilige wachtwoorden en daaruit blijkt dat er nog wat werk aan de winkel is.

Affiche_wachtwoorden2.PNG

Test je wachtwoord

Philip: "Het eerste wat ik vraag aan de leerlingen is om hun eigen wacht-
woorden te testen. Dat kan iedereen doen via www.testjewachtwoord.nl. Heel confronterend dikwijls, als hun wachtwoord maar een zwakke score haalt.’ Natuurlijk is het dan het punt om een goed nieuw wachtwoord in te stellen. ‘Dat doen we met een wachtwoordgenerator. Die stelt een wachtwoord voor jou samen, zonder dat je er een moet verzinnen. Het nadeel? Zulke wachtwoorden zijn moeilijk te onthouden. Zeker als je voor elk profiel een ander wachtwoord wilt gebruiken, wat het veiligst is."

De fouten die leerlingen maken, zijn eigenlijk beginnersfouten. Philip: "Ik merk dat leerlingen vaak hun geboortedatum gebruiken als wachtwoord. Maar je mag alle jongeren niet over dezelfde kam scheren. Sommigen gaan heel ver in de beveiliging van hun profielen. Dan moeten ze vragen of ze hun gsm mogen bovenhalen in de les omdat ze een code toegestuurd krijgen, die ze nodig hebben om zich aan te melden. Dat is zeker veilig."

Tips voor een goed wachtwoord

  1. Kies een wachtwoord van minimum acht tekens
  2. Wissel hoofdletters en kleine letters af
  3. Voeg speciale tekens, zoals @ of # toe aan je wachtwoord
  4. Gebruik geen voor de hand liggende woorden, zinnen of eigennamen
  5. Wijzig geregeld je wachtwoorden. Ideaal is om de drie maanden
  6. Maak automatisch gegenereerde wachtwoorden aan via
    http://www.onlinewachtwoordgenerator.nl
  7. Moeilijkheden om al je verschillende wachtwoorden te onthouden?
    Lastpass.com is een veilige manier om ze op te slaan.

Meer tips vind je hier.
Wil je veilige wachtwoorden promoten op jouw school? Via de site kun je daarvoor affiches en folders bestellen.

Lees het volgende artikel

Ontvang het "Helemaal GO!"-magazine in je mailbox.

Laden...