Alle persberichten en opiniestukken vanuit het GO! in één oogopslag!
162 leerkrachten, ICT-coördinatoren en leidinggevenden van het GO! scholen zich bij over de mogelijkheden van artificiële intelligentie. De pedagogische begeleidingsdienst van het GO! organiseert samen met zijn partners een hele waaier aan workshops, voor beginners én gevorderden. Onderwijsprofessionals leren er hoe ze verantwoord kunnen omspringen met AI, hoe AI voor tijdswinst kan zorgen en waarin de didactische meerwaarde zit.
Lees meerUit een bevraging van het GO! bij zijn basis- en secundaire scholen blijkt dat het aantal niet-ingevulde betrekkingen daalt. In vergelijking met vorig jaar zijn er evenveel scholen die aangeven dat niet alle vacatures ingevuld zijn, maar het aantal uren dat niet ingevuld is, neemt af. De 514 scholen die aan de bevraging deelnamen, melden samen 407 voltijdse openstaande betrekkingen. Daarvan zijn het merendeel jobs voor leerkrachten: 303 voltijdse equivalenten. Het tekort daalde met 28 procent ten opzichte van vorig jaar. “Hoewel dit hoopgevend lijkt, blijft de realiteit zeer zorgwekkend”, waarschuwt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. “Scholen zetten alle middelen in die ze ter beschikking hebben, maar langetermijnoplossingen blijven uit.”
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap telt dit jaar 1.047 leerlingen meer dan in 2022, wat ongeveer gelijk is aan de stijging in Vlaanderen. Dat blijkt uit de jaarlijkse spoedtelling door het Agentschap voor Onderwijsdiensten in het leerplichtonderwijs. Dit schooljaar kozen 226.304 leerlingen voor een GO! school. De keerzijde is dat het GO! steeds meer leerlingen moet weigeren wegens capaciteitstekort. Dit jaar konden 7.865 leerlingen niet terecht in de GO! school van hun keuze. Een stijging van ruim 23% ten opzichte van vorig jaar.
Op 26 september tekenen het GO! en zijn gezondheidspartners hun samenwerkingsovereenkomsten. Het GO! gaat structureel samenwerken met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse schoolsportorganisatie MOEV, Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid (Sensoa), het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) om onderling expertise, informatie en materialen te delen of die samen te ontwikkelen.
Tijdens de coronacrisis schakelden scholen noodgedwongen over op afstandsonderwijs. Sindsdien denken veel scholen na over de voordelen van hybride lesvormen waarbij de leerling de lessen deels op afstand kan volgen. In maart maakte de Vlaamse Regering het mogelijk voor secundaire scholen om een deel van de lestijd met afstandsonderwijs te vullen. Eén op de drie secundaire scholen van het GO! gaat hier volgend jaar ook effectief mee aan de slag.
Twintig GO! internaten verbonden aan scholen voor buitengewoon onderwijs worden op 1 september overgeheveld naar het beleidsdomein Welzijn. Zo garanderen we dat de 1.300 kinderen en jongeren die in deze GO! voorzieningen verblijven dezelfde mogelijkheden en rechten genieten als bewoners van andere voorzieningen. Het GO! was nog de enige onderwijsverstrekker in Vlaanderen met internaten verbonden aan scholen voor buitengewoon onderwijs. Ze werden gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, maar de noden van de internen en de werking van deze internaten sluiten meer aan bij het beleidsdomein Welzijn. Bovendien kregen de internaten als onderwijsinstellingen minder middelen dan welzijnsinstellingen die gelijkaardige zorg aanbieden. Minister van Onderwijs Ben Weyts en minister van Welzijn Hilde Crevits hebben dit nu rechtgetrokken.