Alle persberichten en opiniestukken vanuit het GO! in één oogopslag!
In een reportage van Het Laatste Nieuws worden overnames van gemeentelijke scholen afgeschilderd als vastgoeddeals en het GO! als rijke vastgoedmagnaat gericht op marktaandeel. Loze beschuldigingen, en met welk doel? Laat ons focussen op de échte prioriteiten voor het onderwijsveld, niet op een loopgravenoorlog in de media.
Lees meerHet GO! brengt schooldirecteurs uit heel Vlaanderen samen rond het thema ‘wendkracht’. Die is nodig om uitdagingen aan te pakken en ons onderwijs duurzaam te versterken en te verbeteren. Het congres is voor het GO! een momentum om de wendkracht van zijn directeurs te waarderen én tegelijkertijd verder aan te wakkeren. Dat gebeurt aan de hand van 10 inspirerende praktijkvoorbeelden.
Het aantal onbetaalde schoolfacturen blijft stijgen, de gemiddelde betaalachterstand groeit fors aan: terwijl in 2018 zo’n 8 procent van het totale bedrag aan schoolfacturen achterstallig bleef, steeg dit in 2022 tot 13 procent. Daarom houdt het GO!, tien jaar na de publicatie van zijn eerste visie over dit thema, het beleid rond schoolkostenbeheersing opnieuw tegen het licht. Onderwijsprofessionals en middenveldorganisaties kwamen samen tot een aantal principes voor scholen en speerpunten voor beleidsmakers.
De ‘war for teaching talent’ woedt al enige jaren en wordt in scholen steeds voelbaarder. Het GO! blijft de beleidsmakers aanklampen om werk te maken van een hedendaags lerarenstatuut, maar onderneemt ook zelf actie om leerkrachten langer in de job te houden. Nu lanceert het GO! daarbovenop een campagne om potentiële leerkrachten aan te trekken. Scholen kunnen het campagnemateriaal via een tool gemakkelijk personaliseren en lokaal inzetten.
Op 17 april trokken ruim 100 leerlingen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap naar het Vlaams Parlement. Ze gingen er in debat en formuleerden aanbevelingen voor de volgende Vlaamse regering.
Het GO! maakt een deel van zijn nieuwe leerplannen bekend voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. Samen met leerkrachten en experten hoger onderwijs werkt het GO! aan sterke leerplannen die een hoog ambitieniveau nastreven. De leerplannen voor het gedeelte van de basisvorming zijn klaar en werden goedgekeurd door de Raad van het GO!. In mei volgen leerplannen voor het specifieke gedeelte van de verschillende studierichtingen.