donderdag 09 mei 2024

GO! zal onderwijs aanbieden in gemeenschapsinstellingen

Jongeren die in een gemeenschapsinstelling verblijven, kunnen tijdelijk niet naar school gaan. De instelling biedt dan zelf onderwijs aan. In de realiteit hebben deze jongeren vaak geen toegang tot volwaardig onderwijs. Vanuit zijn missie om kwaliteitsvol onderwijs te garanderen voor iedereen, was het GO! bereid om het onderwijs in de drie gemeenschapsinstellingen te voorzien. Tijdens de laatste plenaire zitting van deze legislatuur heeft het Vlaams Parlement de regelgeving goedgekeurd om dit mogelijk te maken. Vanaf 1 september 2025 zal het GO! onderwijs aanbieden voor de jongeren in de gemeenschapsinstellingen.

KWALITEIT VOOR IEDEREEN

Vier Kinderen In Een Leefruimte Op School 1200X800

Jongeren én onderwijsteams goed omringd

Vandaag krijgen jongeren in de gemeenschapsinstellingen een vorm van huisonderwijs en valt dit onder de bevoegdheid van het agentschap Opgroeien. In realiteit wordt het recht op kwaliteitsvol onderwijs voor deze jongeren niet altijd gerealiseerd. Dit wordt nu rechtgetrokken. Het Vlaams Parlement keurde nieuwe regelgeving goed waardoor jongeren in een gemeenschapsinstelling recht hebben op onderwijs georganiseerd door een school. Het Gemeenschapsonderwijs – met als missie ‘kwaliteit voor iedereen’ – was bereid zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid hierin op te nemen.

Gelijke rechten, kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding en onderwijs op maat

Voor elk van de drie gemeenschapsinstellingen wordt een afdeling van een bestaande secundaire school opgericht. Een team van onderwijsprofessionals staat samen in voor de leerlingen van de jeugdinstelling. De klassenraad van de gemeenschapsinstelling zal voor elke leerling een onderwijstraject uittekenen, samen met het CLB en de school waar de leerling het laatst ingeschreven was. Door die aanpak kunnen de leerlingen een certificaat of diploma behalen en staan ze sterker in hun verdere onderwijsloopbaan of op de arbeidsmarkt. De gemeenschapsinstellingen genieten zo ook de ondersteuning van een groot onderwijsnet, met name de scholengroep, het CLB en de pedagogische begeleidingsdienst van het GO!.

Afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux: “Onderwijs speelt naast het overbrengen van kennis, kunde en cultuur ook een emanciperende rol in de samenleving. Zeker voor deze jongeren in vaak kwetsbare posities kunnen we, en moeten we, een verschil maken. Zij hebben recht op kwaliteitsvol onderwijs. Door hen toe te leiden naar een diploma of certificaat bieden we hen het noodzakelijke duwtje in de rug voor hun verdere onderwijsloopbaan of op de arbeidsmarkt én als burgers in onze samenleving.”

Opstart in 2025  

Het GO! mikt op 1 september 2025 om in de praktijk aan de slag te kunnen gaan in de gemeenschapsinstellingen. Na de goedkeuring van de decreten in het Vlaams Parlement is er nog regelgeving nodig om de overheveling van het beleidsdomein Welzijn naar Onderwijs in goede banen te leiden. Die zou in de loop van het schooljaar 2024-2025 rond moeten zijn.

Betrokken scholengroepen en gemeenschapsinstellingen

  • GO! scholengroep Impact met gemeenschapsinstelling De Zande (campus Beernem, campus Ruiselede, campus Wingene)
  • GO! scholengroep Fluxus met gemeenschapsinstelling De Kempen (campus De Markt en campus De Hutten)
  • GO! scholengroep Scoop met gemeenschapsinstelling De Grubbe (Everberg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

van [MP6]

.

Persverantwoordelijke

David En Nathalie 00

Nathalie Jennes & David Janssens

02 790 95 35

persdienst@g-o.be