donderdag 10 oktober 2024

Groeiend GO! ziet ook plaatstekort toenemen: “onze school zit overvol!”

10 oktober 2024 - Het Gemeenschapsonderwijs verwelkomt dit schooljaar opnieuw meer leerlingen dan vorig jaar, maar ziet ook het aantal weigeringen toenemen. Directeurs zien vaak geen mogelijkheid meer om nog uit te breiden.We huisvesten nu al meer leerlingen dan we eigenlijk kunnen.” 

Bij de start van het schooljaar groeit het GO! naar 227.403 leerlingen in het leerplichtonderwijs. Ook het marktaandeel stijgt licht verder, naar 18,94 procent. In het gewoon secundair onderwijs overschrijdt het GO! de kaap van 100.000 leerlingen. 

Llncijfers Oktober 2024

Recordaantal weigeringen wegens plaatstekort

Uit een bevraging van het aantal weigeringen blijkt dat ook dat aantal nog steeds toeneemt. “Heel wat scholen rapporteren dat ze leerlingen moeten weigeren omdat de school volzet is. Ze zien geen mogelijkheden meer om nog extra leerlingen toe te laten”, stelt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux vast. De teller van het aantal weigeringen staat dit jaar op 7.922. Enkele jaren geleden schommelde dit rond de 5.000. 

Het GO! moet over voldoende schoolbanken kunnen beschikken om de vrije keuze voor ouders te garanderen, benadrukt Pelleriaux. In de realiteit lukt dat niet. “Er zijn scholen die de refter en voorraadkamer gebruiken om les te geven. Directeurs melden mij dat de beperkte fysieke capaciteit hen dwingt om inschrijvingen te weigeren.” Soms is een capaciteitsuitbreiding al te krap nog voor de uitbreiding effectief gerealiseerd werd. “We zijn een aantal jaren geleden in een nieuw schoolgebouw getrokken. Dat was op het moment van inhuizen te klein voor het aantal leerlingen. Daarom zijn we gaan afslanken in het aantal klassen dat we inrichten”, vertelt een schooldirecteur. “Onze school zit overvol”, zegt een andere schooldirecteur.

Vrije keuze in het gedrang

“Hoewel onze schoolteams zoveel mogelijk oplossingen zoeken om geïnteresseerde leerlingen in te schrijven, stellen we vast dat een te beperkte infrastructuur ons parten speelt. Door plaatstekort kunnen leerlingen niet altijd terecht in het net van hun voorkeur”, zegt afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux. “Dat we niet alle leerlingen een plaats kunnen bieden in het GO! is problematisch. De gemeenschap moet de vrije keuze garanderen, en het lukt ons vandaag niet om die grondwettelijke opdracht waar te maken. De Vlaamse Regering moet ons hierin steunen.”

Jarenlange onderfinanciering leidt tot aftakeling patrimonium

Het GO! ontvangt een dotatie voor infrastructuur uit de Vlaamse begroting. In tegenstelling tot andere onderwijsverstrekkers, is dat voor het GO! de enige bron van middelen voor alle uitbreidingen, vervangingen, renovaties en onderhoudswerken aan de onderwijsinfrastructuur. Het GO! berekende dat er voor elke euro die het ontvangt in werkelijkheid acht euro nodig is. De kloof tussen wat er nodig is voor onderhoud en renovatie en de beschikbare middelen wordt steeds groter. Voor het volwassenenonderwijs, de onderwijsinternaten, het deeltijds kunstonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding en leersteuncentra ontvangt het GO! helemaal geen huisvestingsmiddelen. “Door sterk te investeren in onderwijskwaliteit wil het GO! blijven groeien. Maar dan zullen ook bijkomende investeringen in schoolgebouwen nodig zijn”, besluit Pelleriaux.

Kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen is de missie van het GO! (Gemeenschapsonderwijs) op ruim 1.000 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Meer dan 40.000 medewerkers van het GO! dragen kennis over aan 340.000 leerlingen en cursisten en helpen hen zich te ontplooien tot actieve en positief kritische burgers. Iedereen krijgt daarbij gelijke kansen om talenten te ontwikkelen en te excelleren. Zo bereiken we meer.

Persverantwoordelijke

David En Nathalie 00

Nathalie Jennes & David Janssens

02 790 95 35

persdienst@g-o.be