Leerlingencijfers: Gemeenschapsonderwijs kaart aanhoudende groei buitengewoon onderwijs aan
De groei van het buitengewoon onderwijs zet zich verder. Dat blijkt uit de nieuwe leerlingencijfers. 1 op de 15 leerlingen is ingeschreven in een school voor buitengewoon onderwijs. “We dromen van inclusief onderwijs, maar zonder concrete inspanningen zullen we er niet komen”, zegt afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs Koen Pelleriaux.
GO! vraagt inspanningen voor inclusie
Het GO! ziet het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs toenemen met 2,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Tegenover vijf jaar geleden zijn er nu 22 procent méér leerlingen ingeschreven in een school voor buitengewoon onderwijs.
Het buitengewoon onderwijs barst uit zijn voegen, terwijl ook in het gewoon onderwijs het aantal leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften toeneemt. Nergens in Europa lopen meer kinderen school in het buitengewoon onderwijs: Vlaanderen steekt er met kop en schouders bovenuit. Het huidige tweesporensysteem (gewoon en buitengewoon met strikte tussenschotten) is niet wenselijk, niet houdbaar en niet erg betaalbaar. Dat concludeerde ook de Commissie Inclusief Onderwijs.
Scholen tonen interesse in inclusieve samenwerkingen
Tezelfdertijd merkt het GO! een toenemende interesse van scholen en scholengroepen om inclusieve samenwerkingen op te zetten. “Op verschillende plekken zien we dat een gewone en een buitengewone school zich bewust op één campus vestigen en samenwerkingsverbanden aangaan. Dat zijn stappen in de goede richting. Er is duidelijk een draagvlak. Maar gewoon en buitengewoon onderwijs kunnen vandaag niet samen onder één instellingsnummer ingericht worden. Er moeten dus altijd twee aparte instellingen zijn, met aparte financiële middelen en aparte personeelsomkadering. Dat is een rem op een echte evolutie naar inclusie”, verduidelijkt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “We dromen van inclusief onderwijs maar zonder concrete inspanningen zullen we er niet komen.”
Er is dus meer nodig. Het GO! pleitte in zijn memorandum voor een andere aanpak en vindt die ook terug in het advies dat de onafhankelijke Commissie Inclusief Onderwijs vorig jaar opleverde. Deze expertengroep beschreef een visie op ‘scholen voor iedereen’ en stippelde een helder tijdspad uit. Het is nu afwachten hoe de Vlaamse Regering daarmee aan de slag gaat. Intussen werken scholen in het GO! aan een schoolcultuur waarin inclusieve waarden én hoge verwachtingen centraal staan.
Gemeenschapsonderwijs telt opnieuw meer leerlingen
Ook naast het buitengewoon onderwijs zet de groei van het GO! zich verder. Het Gemeenschapsonderwijs telt nu 233.820 leerlingen, goed voor een marktaandeel van 18,97 procent. Het basisonderwijs (gewoon en buitengewoon) is goed voor 122.809 leerlingen, het secundair (gewoon, deeltijds en buitengewoon) telt 111.011 leerlingen.
Het aantal leerlingen in het onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers daalt van 2.470 naar 2.413.
~~~~~~
Kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen is de missie van het GO! (Gemeenschapsonderwijs) op ruim 1.000 plaatsen in Vlaanderen en Brussel. Meer dan 44.000 medewerkers van het GO! dragen kennis over aan 340.000 leerlingen en cursisten en helpen hen zich te ontplooien tot actieve en positief kritische burgers. Iedereen krijgt daarbij gelijke kansen om talenten te ontwikkelen en te excelleren. Zo bereiken we meer.