Stijgend tekort aan leraren Nederlands en wiskunde in het GO!
Hoewel het totale aantal openstaande lesopdrachten in het Gemeenschapsonderwijs gedaald is ten opzichte van een jaar geleden, is voor een aantal vakken het lerarentekort net toegenomen. Dit blijkt uit een bevraging bij 529 scholen van het GO!. “Het tekort aan leraren Nederlands en wiskunde neemt toe, net als het tekort aan directeurs,” zegt Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Daar maak ik me zorgen over.”
ONDERWIJSKWALITEIT HANGT SAMEN MET WERKBAAR WERK
Uit een bevraging bij 529 GO! scholen blijkt dat 70% van de scholen met een personeelstekort kampt. In totaal gaat het om 718 voltijdse openstaande jobs, waarvan 595 voor leraren. Het lerarentekort is het kleinst bij de start van het schooljaar en neemt toe naarmate het schooljaar vordert. Rond deze tijd is het tekort aan personeel dubbel zo groot als in september.
Stijging Nederlands en wiskunde
In vergelijking met een jaar geleden telt het GO! minder openstaande lesopdrachten. Schoolteams doen dan ook veel extra inspanningen om de gaten zoveel mogelijk op te vullen. Geruststellend zijn de signalen echter niet, vindt de onderwijsverstrekker, want de noodmaatregelen leggen grote druk op de schoolteams én op de onderwijskwaliteit.
Ondanks de daling is het lerarentekort voor sommige vakken wél verder toegenomen. Het aantal openstaande opdrachten voor Nederlands stijgt met 5% en voor wiskunde met maar liefst 40%. Ook het aantal openstaande vacatures voor schooldirecties en opvangpersoneel nam toe.


Het tekort aan leraren Nederlands en wiskunde neemt toe, net als het tekort aan directeurs en daar maak ik me zorgen over.
— Koen Pelleriaux, afgevaardigd bestuurder GO!
Werkbaar werk en kwaliteit: wat we leren van Engeland
Uit cijfers van Agodi blijkt dat het ziekteverzuim jaar na jaar toeneemt en uit onderzoek van de SERV blijkt dat het aandeel werknemers met werkgerelateerde stress in het onderwijs hoger ligt dan het Vlaamse sectorgemiddelde. “We moeten de job werkbaarder maken”, besluit Pelleriaux. “Het GO! lanceert opnieuw een wervingscampagne die in het verleden erg succesvol bleek. We werken ook samen met onze scholen rond duurzaam personeelsbeleid. We hopen dat het statuut beter gemaakt wordt deze legislatuur.”
Maar Pelleriaux wil nog verder gaan. “De grootste verbetering die we binnen het Gemeenschapsonderwijs zelf kunnen realiseren, is leraren heel hard ontzorgen bij het omzetten van leerplannen naar concrete lesinhouden en leermiddelen. We laten hen nu te veel aan hun lot over waardoor gigantisch veel dubbel werk gebeurt.” Pelleriaux broedt daar al langer op en zag zijn ideeën daarover bevestigd tijdens het recente werkbezoek aan enkele Londense scholen: “Leraren hadden er duidelijk minder werk dan bij ons. Ze waren op school van pakweg 8 tot 17 uur, maar dan zat hun werkdag erop. Nochtans hebben ze doorgaans grotere klassen dan wij. Maar ze toetsen minder en moeten minder tijd besteden aan lesvoorbereidingen omdat ze gebruik kunnen maken van uitgeschreven, kennisrijke lesinhouden. Het is een win-win: we moeten dit doen voor de kwaliteit van ons onderwijs én voor een aantrekkelijk beroep voor onze leraren.”
Lees ook
De kijk van Koen: lessen uit Engeland
De kijk van Koen: oplossingen lerarentekort liggen voor het grijpen