maandag 22 november 2021
Zilveren Medaille Foto 1

Actief burgerschap in het verkeer

Tal van GO! basisscholen werden onlangs door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) beloond met een Verkeer op School-medaille. De scholen krijgen deze bekroning voor hun inzet voor verkeers- en mobiliteitseducatie. Ook dat is actief burgerschap!

quote icoon

Het geven van goed verkeersonderwijs op onze school vormt mee de basis voor veiliger verkeer in onze stad.

— Kathy Van Langenhoven, directeur GO! basisschool Dedermonde

Met de medailles wil de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) scholen in de eerste plaats bedanken en een steuntje in de rug geven. Scholen die deelnemen aan VSV-initiatieven zijn immers scholen die kiezen voor een praktijkgerichte aanpak van verkeerslessen, een aanpak die betere resultaten oplevert dan louter theorielessen in de klas.

Voorbeelden van dergelijke initiatieven zijn de educatieve pakketten om kinderen veilig te leren stappen (Voetgangersbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Voetgangersexamen), fietsen (Loopfietsbrevetten, Fietsbrevetten Brons, Zilver en Het Grote Fietsexamen), De Grote Verkeerstoets waarmee scholen de verkeerskennis en risicoherkenning van hun leerlingen kunnen testen, en Helm Op Fluo Top, de actie die kinderen aanzet om een fluohesje en een fietshelm te dragen. Elk van deze VSV-initiatieven levert de deelnemende scholen een punt op. Scholen kunnen ook punten verdienen door verkeersouders in te schakelen en door leerkrachten te laten deelnemen aan praktijkgerichte opleidingen Verkeer op School.

In GO! scholengroep Impact kregen maar liefst 16 scholen* een medaille voor hun inspanningen op het vlak van mobiliteits- en verkeerseductatie. Karel Delheye, coördinerend directeur lager onderwijs van GO! scholengroep Impact: ‘Wij zijn blij met deze bekroning en de ondersteuning. Een mooie medaille visualiseert nu de verkeersinspanningen van onze scholen, maar het is vooral wat erachter zit dat belangrijk is: de dagdagelijkse inzet om onze kinderen zo vroeg mogelijk verkeersbewust te maken. Dat is belangrijk voor nu en voor later.’

Ook GO! basisschool Atheneum Dendermonde wist zich te onderscheiden en kreeg een zilveren medaille om aan de schoolpoort te hangen, een digitale medaille om mee te pronken op de schoolwebsite én mooie beloningen om de verkeerswerking op school te ondersteunen.

____

(*) Dit zijn ze alle 16:

Goud

GO! basisschool Freinet Context (Brugge)
GO! basisschool Campus Paalbos (Brugge)
GO! basisschool Zilvermeeuw (Blankenberge)
GO! basisschool De STEM-pel (Brugge)
GO! basisschool De Pannebeke (Brugge)
GO! basisschool miniMAKZ (Knokke-Heist)
GO! basisschool De Glimlach (Zedelgem)
GO! basisschool Bloeiweide (Brugge)


Zilver:

GO! basisschool Manitoba (Brugge)
GO! freinetschool De Boomhut (Brugge)


Brons:

GO! basisschool Einstein (De Haan)
GO! basisschool De Springplank (Brugge)
GO! freinetschool De Tandem (Brugge)
GO! basisschool De Valke (Lichtervelde)
GO! basisschool D'oefenschool (Blankenberge)
GO! basisschool Permekeschool  (Jabbeke)

.

GO! nieuwsbrief