
Attent omgaan met nieuwe gezinnen in de klas
Tabita Christians geeft intussen 11 jaar les in GO! basisschool Atheneum Dendermonde. Steeds vaker maken haar leerlingen deel uit van nieuwe gezinnen. Hoe zij hier bewust mee omgaat als leerkracht, deelde ze laatst in de podcast ‘Sidekick Stories’. Wil jij ook aandachtig omspringen met nieuwe gezinnen? Tabita deelt alvast vijf tips.
Tabita: “Vandaag zijn er veel nieuwe gezinsvormen naast het klassieke mama-papaplaatje, daar mogen we niet blind voor zijn. Op mijn school zijn er evengoed kinderen met 2 mama’s, 2 papa’s, bewust alleenstaande moeders of eenoudergezinnen na een overlijden. Ik vind het belangrijk dat je je als leerkracht hierin kan inleven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om daar als leerkracht of school beter grip op te krijgen.”
Vijf tips van Tabita
Tip 1: Maak van het inschrijvingsmoment een open gesprek
“Wanneer ouders hun kind inschrijven, vragen we naar de thuissituatie. Maar gezinswijzigingen komen daarna niet altijd spontaan tot bij ons. Daarom geven we elk jaar opnieuw de inlichtingenfiche mee en vragen we om — enkel als er iets veranderd is — dit door te geven. Zo hoeft het kind dit niet zelf te vertellen. Stel dat ik een wijziging opmerk, dan probeer ik er een gesprek over aan te knopen. Eerst met het kind, nadien samen met de ouders.”
Tip 2: Pas je communicatie aan
“Vaak zien kinderen van gescheiden ouders elke ouder maar om de week. Als leerlingen iets moeten meebrengen, dan kan je het niet maken om dat maar een dag op voorhand in de agenda te schrijven. Communiceer daarom steeds ruimschoots op voorhand. Daarnaast communiceren we altijd via Smartschool en vragen we aan élke ouder om dit account actief te gebruiken, ook al zijn ze niet gescheiden. Zo krijgen ze allemaal dezelfde informatie.”
Tip 3: Laat kinderen geen boodschapper zijn
“Een kind moet de kans krijgen om kind te zijn, zonder de last van boodschapper op zich te moeten nemen tussen ouders en leerkrachten. Zeker wanneer ouders totaal niet meer met elkaar communiceren, kan dit een valkuil zijn. Dat kan je opvangen door als school expliciet te communiceren met beide ouders. In de lagere school komen ouders vaak zelf hun kind afhalen, dan spreek ik ze aan de schoolpoort rechtstreeks aan, bijvoorbeeld wanneer er een wissel is.”
Tip 4: Zorg voor een positief klasklimaat
“Een van de thema’s in ons derde leerjaar gaat over familie en gezinnen. We zoomen in op adoptie, holebikoppels, gescheiden en overleden ouders… op dat moment voorzien we kringgesprekken om de bewustwording hierover aan te wakkeren. Dat creëert een veilige cirkel waarin niemand elkaar gaat beoordelen.”

Als leerkracht ben je geen therapeut, maar het is wel belangrijk dat je oog hebt voor de verschillen in de klas. Dat je ze niet minimaliseert, maar ermee aan de slag gaat.
Tip 5: Geef erkenning
“Als leerkracht ben je geen therapeut, maar het is wel belangrijk dat je oog hebt voor de verschillen in de klas. Dat je ze niet minimaliseert, maar ermee aan de slag gaat. Vermijd dooddoeners zoals ‘het komt wel goed’. Het is vooral sterk om te luisteren naar hoe zij zich voelen en hen hierin te erkennen. Als je ziet dat het welbevinden of de resultaten van het kind dalen, kan je uitreiken naar de zorgleerkracht, het CLB of zoals bij ons op school ‘de praatfjuf’, zij staat in voor het sociaal welbevinden van de kinderen op school.”
Meer weten?
Beluister de volledige Sidekick Stories podcastaflevering ‘Omgaan met nieuwe gezinnen’.
.