maandag 15 maart 2021
Boem Hatsjie Rh

BOEM PAUZEKNOP: leerlingen over een jaar corona door de bril van Paul Van Ostaijen

Het is zowat een jaar geleden dat ons land in lockdown ging. De 'harde' lockdown maakte onderweg plaats voor een 'zachte', maar voor het openbare leven is de pauzeknop hoe dan ook nog steeds ingedrukt. Leerlingen van GO! Busleyden Atheneum campus Pitzemburg schreven hun ervaringen neer in geüpdatete versies van het gedicht ‘Boem Paukeslag’ van Paul Van Ostaijen dat 100 jaar geleden verscheen.


Half maart 2021 leven we, zeg maar, inmiddels een vol jaar samen met het virus. Tijd om daar eens bij stil te staan. Wat doet één jaar op de pauzeknop met jongeren? Hoe zien zij de coronacrisis en welke impact hebben de maatregelen op hen en hun jeugd? Het antwoord op die vragen gaven de zesdejaars in een gedicht. En niet zomaar een gedicht. Omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat Paul Van Ostaijen met ‘Boem Paukeslag’ de Vlaamse poëzie een nieuw gezicht gaf, schreven de zesdejaars van het Mechelse Busleyden Atheneum campus Pitzemburg hun gevoelens en ideeën over dat coronajaar neer in een geactualiseerde versie van Van Ostaijens iconische gedicht.

Een fantastisch idee. Want jawel, hun teksten verrassen echt! Waar de originele tekst uit 1921 voornamelijk de existentiële wanhoop van tijdens de Eerste Wereldoorlog onderstreept, maken de leerlingen plaats voor veerkracht, hoop en optimisme. Hoe lang en uitzichtloos de coronasituatie soms lijkt, ze schrijven niet enkel over frustratie en uiten niet enkel geklaag. De boodschap is soms samen te vatten als een (overigens terechte) aandachtschreeuw van de jeugd: wij zijn hier ook nog!

Toch schrijven de meeste jongeren met een heel brede en volwassen kijk op dit gekke jaar. Ze hebben aandacht voor de brede impact van de crisis, niet alleen op henzelf maar op de hele samenleving of zelfs op de mensheid. Hoe ziet de toekomst eruit na corona? Eén leerlinge keerde het uitgangspunt zelfs helemaal naar een positief gegeven om. Haar boodschap is er een van reflectie: corona dwingt ons om een en ander in vraag te stellen en biedt kansen om de reset-knop te vinden.

Wim Brits, leerkracht: “Als leerkracht zou ik hen graag bedanken voor hun voorbeeldig gedrag en voor hun enorme flexibiliteit. In november waren er enkele besmettingen onder de zesdejaars, maar daarna bleef de school goed gevrijwaard. Ik hoop van harte dat ze beloond kunnen worden met een onvergetelijke proclamatie en eindejaarsbal of alternatieve eindejaarsreis. Al houd ik daar mijn hart vast, want de jeugd heeft wel wat gemiste feestjes in te halen. Iedereen trouwens!”

De lay-out van de gedichten speelt een belangrijke rol net als in de expressionistische gedichten van Van Ostaijen van weleer. Het loont echt de moeite om alle versies van het iconische voorbeeld erop na te lezen. En dat kan gelukkig ook. De leerkracht scande ze allemaal in en bezorgde de redactie BOEM corona de gelegenheidsdichtbundel van de zesdejaars Buysleyden 2021.