dinsdag 23 mei 2023
Gerben En Anke In Sportoutfit Rh

Broer en zus samen in het GO! en samen naar het WK triatlon

Het is niet ongewoon dat leden van hetzelfde gezin dezelfde passie voor sport delen. Wel bijzonder is dat Anke (44) en Gerben (45) Vanheyste in juli samen deelnemen aan het WK triatlon én samen de passie voor onderwijs delen. Op het WK vertegenwoordigen ze België in de aflossingswedstrijd ‘mixed relay. Daarnaast is Anke topsportcoördinator op de GO! campus Redingenhof en is Gerben leraar Nederlands en Engels in het GO! Busleyden Atheneum in Mechelen. Een straf verhaal van straffe mensen uit het GO!. 

Samen voor goud 

Gerben: “Wij doen op het WK triatlon beiden mee aan de individuele wedstrijd en aan de mixed relay in de leeftijdsgroep 40 tot 49 jaar. Bij dit WK gaat het telkens om de korte ‘sprint’ afstand. Bij de individuele wedstrijd wil dat zeggen 750 m zwemmen, 20 km fietsen en 5 km lopen. De mixed relay is een estafette-triatlon waarbij elk team bestaat uit twee vrouwen en twee mannen. Deze wedstrijd is nog explosiever, want elke sporter werkt op ongeveer twintig minuten de drie disciplines af. Voor mij was dat wel aanpassen, want ik ben meer getraind op de lange afstanden. In 2014 werd ik nog Europees kampioen op de lange afstand in mijn leeftijdsgroep. In 2005 heb ik ook al eens de eindmeet gehaald van tien ironman triatlons, waaronder die van Hawaï.” 

Anke: “Wij gaan zeker met ambities naar Hamburg, maar mirakels bestaan er niet. Vorig jaar was ik op het EK zeventiende. Dat was niet slecht, vooral omdat ik nog maar drie jaar triatlon deed. Ik was ook niet goed begonnen door als een zottin in het water te springen zodat ik meteen in ademnood was. In de sprintdisciplines kan je dat nog moeilijk goed maken. Voor mijn eigen wedstrijd hoop ik tussen plaats tien en vijftien te eindigen. Dat zou super zijn. Gerben kan zeker bij de eerste tien eindigen, mogelijk zit een top vijf plaats erin. Zijn tijden komen in die buurt en hij is een tandenbijter, hij lost nooit.” 

Anke In Wedstrijd

Sport zit duidelijk in de familie.

Gerben: “Dat klopt wel. Onze papa heeft altijd veel gesport en ook onze mama was sportief. Zij is helaas al jong gestorven aan MS. Ik heb veel gevoetbald en daarna aan wielrennen gedaan. Uiteindelijk ben ik bij triatlon beland en dat doe ik dus nog altijd.” 

Anke: “Ik was altijd beter in explosieve sporten. Dat doe ik ook liever, een paar uur fietsen is voor mij al veel te veel. Ik was vooral goed in de sprintnummers en dan vooral de 100 meter horden, daar behoorde ik tot de top in België. Ik ben van de generatie van Kim Gevaert en Elodie Ouedraogo. Door blessures ben ik echter op mijn 21e moeten stoppen met topsport. En vanaf dan heb ik mij gegooid op mijn andere passie: het onderwijs.” 

Samen in het GO! 

Nu komen we inderdaad bij dat andere luik dat jullie delen. 

Gerben: “Ja, ook het onderwijs is bij ons alle twee een groot deel van ons leven. Bij mij ging het parcours via een opleiding vertaler-tolk en een GPB-opleiding voor mijn pedagogische bekwaamheid. Zo ben ik leraar Nederlands en Engels geworden in de derde graad. Ik heb altijd in dezelfde school gewerkt, het GO! Busleyden Atheneum in Mechelen.” 

Anke: “Ik heb na het middelbaar meteen een opleiding leerkracht LO gevolgd en heb twee jaar als leerkracht lichamelijke opvoeding gewerkt. Door mijn ervaring in topsport ben ik daarna hier in campus Redingenhof beland. Eerst als opvoeder van de topsportleerlingen, maar toen acht jaar geleden de job van topsportcoördinator vrijkwam, heb ik die kans gegrepen. En dat doe ik nu met heel veel passie.” 

Gerben Met Triatlonfiets

Gepersonaliseerd samen leren 

Wat houdt een job als topsportcoördinator zoal in? 

Anke: “Ik ben de tussenpersoon tussen de school en de sportfederaties. We regelen alles zodat de leerlingen maximaal kunnen slagen in de combinatie van studeren en topsport. Dat vergt heel wat planning. Niet alleen moeten de sporters vaak trainen, ze zijn ook vaak weg op stages of tornooien in het buitenland. Dan krijgen ze bijvoorbeeld studiepakketten mee om zelfstandig te studeren.” 

Dat lijkt mij niet altijd even eenvoudig. 

Anke: “Neen, en daarom ben ik steeds op zoek naar andere opleidingsvormen voor deze leerlingen. Gewoon klassikaal onderwijs werkt niet voor deze leerlingen. Het is zeldzaam dat alle leerlingen op school zijn en soms is zelfs maar de helft van de klas aanwezig. Daarom zetten we meer in op begeleid zelfstandig leren waarbij de leerkracht meer een soort coach is van het leertraject.” 

quote icoon

Bij topsportonderwijs zijn zelden alle leerlingen van een klas op school. Daarom zetten we sterk in op begeleid zelfstandig leren.

— Anke Vanheyste, topsportcoördinator GO! campus Redingenhof

En dat werkt beter? 

Anke: “Ja, maar het kan volgens mij nóg beter. Daarom ben ik ook gestart met een project rond modulair onderwijs, met nog meer gepersonaliseerde leertrajecten. Daardoor kunnen leerlingen in een korte periode een bepaalde leerinhoud volledig doorgronden, een examen afleggen en dan is die module afgewerkt.“ 

Werkt dit voor alle vakken? 

Anke: “Neen, voor taalvakken is modulair onderwijs minder geschikt. Een taal moet je voortdurend herhalen. We hebben het met positief resultaat getest bij wetenschappelijke vakken. De leerlingen kregen bijvoorbeeld zes of acht weken na elkaar zes uur biologie per week. Daarna volgde meteen het examen. De resultaten zijn tien procent beter dan vroeger doordat ze op korte tijd de leerstof dieper kunnen doorgronden. Ook de leerlingen ervaren deze manier van leren als positief. We willen dit daarom ook uitbreiden naar andere schoolvakken en bijvoorbeeld ook meer leerdoelen clusteren bij dezelfde leerkracht.” 

Eindsprint 

Het WK triatlon staat begin juli op het programma terwijl het einde van het schooljaar nadert. Is dat een combinatie die lukt? 

Gerben: “Niet dat het altijd even eenvoudig is, maar het gaat wel. Dat is zeker het geval omdat ik op school enorm ondersteund wordt door de directie. Die is zelf ook heel ‘sportsminded’, en dat helpt. Op zeldzame momenten heb ik al eens tijd nodig voor een sportwedstrijd tijdens de schooluren. Dan probeer ik samen met de directie een regeling uit te werken waardoor geen enkele andere collega daar hinder van ondervindt. Die steun van de school waardeer ik enorm.”

Anke: “Voor mij is het een ander verhaal. Ik volgde dit schooljaar ook nog een masteropleiding die gericht is op leiding geven in het onderwijs en daarnaast ook nog een directeursopleiding. Dit is dus een enorm druk jaar. Ik moet daarnaast nog zeker zes keer per week trainen. Daardoor doe ik drie of vier trainingen in het weekend en valt het ook voor dat ik tijdens de week al om 7u in het zwembad lig of al voor 8u een looptraining heb afgewerkt. Na het WK zal het toch wel even rusten worden.”  

Straffe kost, we wensen jullie veel succes en zullen zeker jullie prestaties volgen. 

 

Het WK triatlon sprint en relay vindt plaats in Hamburg van 13 tot 16 juli 2023 

Broer En Zus In Sportoutfit Voor Steeplehindernis

.

GO! nieuwsbrief