maandag 22 mei 2023
Daan En Ophelia In Olympia

Daan en Ophelia naar Olympia

Olympia in Griekenland vormde van 11 tot 14 mei 2023 het decor voor de Internationale Filosofie Olympiade. Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs uit 50 verschillende landen dongen er met een eigen filosofisch essay in een andere dan de eigen taal naar de medailles. De twee Belgische deelnemers, Daan en Ophelia, zitten allebei in het GO!. Hun zilver en goud uit de Belgische preselectie konden ze in Griekenland weliswaar niet evenaren, maar een onvergetelijke ervaring was het wel.

De Belgische preselectie – GO! bepaalt volledig de top 3 

Recent werd de Belgische voorronde voor de Internationale Filosofie Olympiade (IPO) 2023 afgerond. Op zaterdag 25 maart maakte de jury de twee winnaars bekend. Zij mochten naar de internationale finale in Olympia. In de Belgische voorronde kregen de leerlingen de opdracht een essay te schrijven over één van vier citaten van Hannah Arendt, George Berkeley, Lao Tze, of Plato. In twee anoniem gemaakte rondes werden de tien beste essays uitgekozen door de Belgische jury. De tien beste leerlingen werden gehuldigd op een ceremonie in de Raadzaal van de Gentse Faculteit Letteren en Wijsbegeerte en kregen een attest van excellentie en een pakket filosofische boeken geschonken vanuit de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen en de faculteit. 

De Belgische top 3:

  • Ophelia Ruys uit GO! atheneum Brugge (goud)
  • Daan Van Bogaert uit GO! Da Vinci scholen, Sint-Niklaas (zilver) 
  • Wiebe Schollaert uit GO! atheneum Voskenslaan, Gent (brons) 
Daan En Ophelia In Olympia 2

De opdracht in Griekenland 

De twee beste leerlingen kregen ook de reis naar en het verblijf in Olympia aangeboden, vergezeld door de voorzitters van de Belgische jury: Prof. dr. Danny Praet (UGent) en Sofie Vercoutere (directeur van CLB GO! Gent) die ter plekke fungeerden als leden van de internationale jury. De Belgische top 2 wachtte in Griekenland (samen met de andere geselecteerde jongeren) een gelijkaardige opdracht als in de preselectie: op 12 mei kregen ze een aantal citaten voorgelegd. Op basis daarvan moesten ze opnieuw een wijsgerig essay schrijven. Extra uitdaging: het essay mocht in het Duits, Engels, Frans of Spaans geschreven worden, maar niet in een officiële taal van hun land. Er is bovendien geen toegang tot internet. Enkel een vertalend woordenboek is toegelaten als hulpmiddel.  

Bekendmaking finalisten op 14 mei 

Elk essay werd onafhankelijk beoordeeld door minimum vijf verschillende leden van de internationale jury die bestaat uit leerkrachten filosofie van de deelnemende landen. Daarnaast kregen de leerlingen ook lezingen en workshops aangeboden over het thema van deze IPO, geïnspireerd door de Olympische gedachte, maar toegepast op gelijke kansen in de samenleving: “A life in fair competition”. De winnaars van de internationale finale werden bekendgemaakt tijdens de slotceremonie in Olympia, op zondag 14 mei. Deelnemers uit Finland en Servië pakten de medailles. Daan en Ophelia konden geen medaille meebrengen, maar kwamen wel naar huis met een rugzak vol fijne internationale ontmoetingen en ervaringen. Filosofiesch beschouwd, ook geen klein bier.

Meer over de Internationale Filosofie Olympiade lees je hier.

.

GO! nieuwsbrief