vrijdag 11 juni 2021
De Rode Noot Kortfilm Van Twee Leerlingen Busleyden Rh

De kleur van muziek in beeld gebracht

Waar een wil is, is een weg. Een zin die als geen ander van toepassing lijkt op Kaat en de twee leerlingen die haar verhaal in beeld brachten met een mooie kortfilm. Die leerlingen dat zijn Anne-Sofie en Oona, twee derdejaars uit GO! Busleyden Atheneum campus Pitzemburg. Kaat is een meisje met een beperking dat desondanks al zes jaar piano studeert aan het conservatorium van Mechelen. Voor haar zijn noten als kleuren. Voor de leerlingen is Kaat een voorbeeldfiguur die hen leerde dat je gewoon jezelf moet zijn en de dingen moet doen die je wil doen.

Maak een kortfilm over een lokale organisatie. Dat was de opdracht die Anne-Sofie Van den Eynde en Oona Temperville, leerlingen van het derde jaar die het seminarie socio-culturele activiteiten (SCA) volgen, begin dit schooljaar kregen voorgeschoteld. En dat deden ze. In de kortfilm volgen we Kaat Janssen, een meisje met een beperking dat pianoles volgt op het conservatorium op basis van kleuren. We zien ook haar leerkracht en de directeur. Het idee voor de kortfilm komt van de leerlingen zelf. Met de film willen de leerlingen aantonen dat ook mensen met een beperking het recht hebben om hun talenten te ontplooien.

De kortfilm werd mee mogelijk gemaakt door de financiële steun van Cultuurkuur.be en de medewerking van Hof Van Busleyden, productiehuis Willem Tel en het Conservatorium Mechelen.

GO! Busleyden Atheneum campus Pitzemburg geeft als UNESCO-school een belangrijke plaats aan kunst en cultuur. Dat blijkt niet alleen uit de kortfilm die de leerlingen maakten. In de zaal waar de kortfilm werd voorgesteld, hangen tevens foto’s van leerlingen van het vijfde jaar Humane Wetenschappen. Zij kregen de opdracht om een ‘tableau vivant’ te maken. De leerkrachten waren zo onder de indruk van het werk, dat ze besloten aan de foto’s van de leerlingen een expo te wijden. De tentoonstelling ‘Tableau Vivant’ kreeg een plek in de gerenoveerde podiumzaal van GO! Busleyden Atheneum Campus Tesse, Tessestraat 4.

De kortfilm kreeg de titel ‘De rode noot’ en kan je hieronder bekijken. De film is kort, zoals dat hoort voor een kortfilm, maar mag er wezen. Knap werk!

.

GO! nieuwsbrief