vrijdag 31 maart 2023
Michael Aerts CVO Antwerpen Rh

De terugkeer van het leerplezier

In het schooljaar 2020-2021 verlieten 21,3% van de Antwerpse jongeren vroegtijdig de schoolbanken. Dat blijkt uit een recent rapport van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. Vooral jongeren met een schoolse achterstand verlaten de schoolbanken zonder diploma. Het volwassenenonderwijs biedt vaak een goede oplossing voor deze jongeren. "Er is meer flexibiliteit, een andere verhouding tussen leraar en cursisten en een traject op maat. Dat zorgt voor meer motivatie", zegt Barbara Pauwels van GO! CVO Antwerpen. De lach op het gezicht van cursist Michaël spreekt boekdelen.

Schoolmoe

Meer dan één op vijf Antwerpse jongeren verlaat het secundair onderwijs zonder diploma. De kans neemt sterk toe met elk bijkomend jaar schoolse achterstand. Meer dan de helft (53,1%) van de jongeren met meer dan 2 jaar schoolse achterstand verliet het onderwijs zonder voldoende kwalificaties. Veel jongeren zijn dan schoolmoe en willen werken. Ze kennen ook de andere mogelijkheden niet om toch hun diploma te behalen.
Barbara Pauwels (Teamcoach trajectbegeleiding bij GO! CVO Antwerpen): “Via het volwassenenonderwijs kunnen cursisten op één jaar tijd, afhankelijk van het traject, hun diploma behalen. We maken een persoonlijk traject voor elke cursist. Ze kiezen voor contactlessen (op school), afstandsonderwijs (van thuis uit), werkplekleren of een combinatie. We kunnen ook de duurtijd aanpassen, afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo kunnen volwassenen hun studie beter combineren met werk, gezin en / of hobby. En zo wordt dat diploma secundair onderwijs, als een cursist de juiste motivatie heeft, een haalbare kaart."

Andere aanpak

Ook voor Michael Aerts verliep het secundair onderwijs niet vlot. Hij behaalde zijn diploma in het volwassenenonderwijs.
Michael: “Toen ik 18 jaar was, zat ik in het 4de jaar secundair onderwijs. Daar volgde ik de richting Elektriciteit. Maar die drie laatste jaren van het secundair onderwijs nog afmaken, dat vond ik te lang. Ik wou graag alleen gaan wonen en werk zoeken. Toch bleef het mijn doel om mijn diploma nog te behalen. Toen ik 20 jaar was, startte ik in het volwassenenonderwijs.”

Michael zag meteen de andere aanpak daar.

Michael: “In het volwassenenonderwijs word je volwassen behandeld. Je zit met andere volwassenen in de klas, je kan over alles praten. Vooral de lossere sfeer waardeer ik enorm. De aanpak is helemaal anders dan in het secundair onderwijs. We lachen vaak in de klas. Ik kreeg terug de smaak van studeren te pakken. De leraren zijn heel leuk. Je leert veel, op een leuke manier, met veel vrijheid.”

quote icoon

In het volwassenenonderwijs word je volwassen behandeld. Er is een lossere sfeer, we lachen vaak in de klas. Ik kreeg weer de smaak te pakken om te studeren.

— Michaël Aerts, cursist CVO Antwerpen

MEER KEUZE EN FLEXIBILITEIT

In het volwassenenonderwijs kunnen cursisten dus meer kiezen. Ze kunnen overdag of 's avonds les volgen. Ze kiezen voor online lessen, contactlessen op school of afstandsonderwijs. Daarin studeren ze thuis met de hulp van een leraar.

Michael: “In afstandsonderwijs kan je leren waar en wanneer je wilt, onder begeleiding van een leraar. Ik vind het heel handig dat ik zelf mijn werk kan plannen. Dat combineert gemakkelijk met mijn werk in shiften. Ook al is het afstandsonderwijs, je kan toch vragen stellen aan medecursisten, elkaar helpen en dingen onderling bespreken. Als je vragen hebt voor de leraar, kan je die via e-mail stellen. Ik krijg ook opleidingsverlof bij mijn werkgever.”

Lage kosten

De kosten om als volwassenen een diploma secundair onderwijs te halen, zijn vaak veel lager dan cursisten denken.

Barbara: "Als je je diploma secundair onderwijs wil behalen, moet je een traject ‘Aanvullende algemene vorming’ volgen in combinatie met een beroepsspecifieke opleiding. Voor het traject ‘Aanvullende algemene vorming’ betaal je geen inschrijvingsgeld als je nog geen diploma hebt. Als je de opleiding afrondt, betaalt de overheid onder bepaalde voorwaarden het inschrijvingsgeld van de beroepsspecifieke opleiding terug."

Vanaf mei zijn er infomomenten bij GO! CVO Antwerpen. Daarin krijgen cursisten die hun diploma secundair willen behalen, alle uitleg. Ze kunnen dan starten met hun opleiding in september 2023. www.cvoantwerpen.be.  

.

GO! nieuwsbrief