Enkele GO! leerkrachten elektriciteit ontwikkelden een pakket leermodules waarmee leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen in afwachting van overleg met hun vakleerkracht. Zo gaat geen tijd verloren, kan de leraar finaal meer leerlingen begeleiden en krijgt de leerling zijn leerproces steviger in eigen handen.
Goeie (vak)leerkrachten weten waar hun leerlingen staan in hun leerproces. Zodat ze gepast kunnen bijsturen of motiveren wanneer het nodig is. Alleen, een leerkracht kan natuurlijk niet op zeven plekken tegelijk zijn en dan is het interessant als je leerlingen gericht zelfstandig aan hun ontwikkeling kunnen werken.
Binnen het programma e-content lopen intussen verschillende projecten om digitale leermiddelen te ontwikkelen voor noden die onze leerkrachten ervaren. Zo werkten enkele GO! leerkrachten elektriciteit onder begeleiding van het team e-content een pakket uit met digitale stappenplannen elektriciteit waarmee leerlingen ook wanneer de leerkracht even niet met hen persoonlijk bezig kan zijn op eigen houtje een stuk verder kunnen.
De video laat zien hoe dat in GO! atheneum Louis Zimmer in Lier in zijn werk gaat.
Voor de ontwikkeling van deze digitale stappenplannen residentiële elektriciteit bracht GO! scholengroep Fluxus enkele vakleerkrachten samen en voorzag hen van ontwikkeltijd en -ruimte. Yannick Langmans en Guy Goris van GO! atheneum Lier campus Louis Zimmer en Kris Jacobs en Ahmed El Issaoui van GO! talentenschool Turnhout werkten de modules samen uit. Ze kregen hierbij steun vanuit de andere kant van het land in de persoon van Tom Decraene uit GO! technisch atheneum Brugge.
Deze modules werden ontwikkeld voor de lessen residentiële elektriciteit in de 2e graad dubbele en arbeidsmarktfinaliteit. Ze kunnen echter ook in de 3e graad ingezet worden als voorbereiding op een stage in residentiële context en voor het begeleiden van zijinstromers.
De digitale stappenplannen kunnen worden beschouwd als een uitgewerkt concept dat eenvoudig te vertalen is naar andere contexten. Leerkrachten kunnen zelf met het concept aan de slag: de modules kunnen gekopieerd en aangepast worden of met andere inhouden gevuld.
Je kan de modules terugvinden in de BookWidgets-groep ‘GO! Elektriciteit deelplatform’.
Meer over het project e-content lees je hier.
Wil je zelf ook aan de slag met e-content? Dan kan je contact opnemen met de collega's achter het project e-content via e-content@g-o.be?