Duurzaamheid troef in schooltuin en -keuken
Duurzaam handelen is in GO! scholengroep !mpact geen loos begrip. Leerlingen van GO! buso De Varens en KTA Brugge brengen het dagelijks in hun opleiding in de praktijk: die van De Varens telen de groenten; die van KTA Brugge maken ze klaar in The Circle, het didactisch restaurant van de school. En ook de takeaway voor het personeel zet in op duurzaamheid.
Duurzaamheid en circulariteit, het zijn begrippen die zich perfect thuisvoelen in de culinaire wereld. Grote chefs houden pleidooien voor seizoensgebonden eten en promoten de keuken van de korte keten. De leerlingen van GO! buso De Varens (Basis Groen) en van GO! technisch atheneum (KTA) Brugge (Keukenmedewerker + Restaurant en keuken duaal) brengen dit principe al tijdens hun opleiding in de praktijk en dragen zo wekelijks hun steentje bij: de groep van De Varens teelt de groenten die de groep van KTA Brugge (Centrum Duaal Leren) klaarmaakt in het didactisch restaurant The Circle van KTA Brugge. En zelfs de takeaway (voor het personeel) zet in op duurzaamheid.
Bij KTA Brugge Centrum Duaal Leren krijgt duurzaamheid in verschillende gedaanten vorm. Zo is er de fashion outlet waarbij kleren tegen outletprijzen worden verkocht waardoor ze niet hoeven vernietigd te worden. De naam van de winkel? The Circle! En dat is ook de naam van het duurzaam didactisch restaurant waar personeel van KTA Brugge én externen* op dinsdag en donderdag kunnen genieten van bereidingen met lokale producten in een duurzame omgeving. Bovendien worden de groenten waarmee ze koken, geteeld door leerlingen van GO! buso De Varens, net als KTA Brugge een !mpactschool.
Talenten die samenkomen
Dankzij dit samenwerkingsproject inspireren leerlingen elkaar over de schoolmuren heen en schrijven ze samen aan een duurzaam (en lekker!) verhaal. Zero waste betekent in dit geval niet enkel dat geen eten verkwist wordt, maar ook dat geen enkel talent verloren gaat. Al van vroeg wordt een band gecreëerd tussen de chef in de keuken en de producent op het veld of in de tuin.
Duurzaamheid in alle beslissingen
Duurzaamheid is een visie, een levensstijl, een attitude. Zijn er groenten over? Dan wordt daar soep mee gemaakt. En wat niet in het restaurant kan opgegeten worden, gaat mee naar huis. De takeaway is al even duurzaam ingericht, want er wordt gewerkt met herbruikbare, glazen potjes.
______________________
(*) Iedereen kan (na reservatie) op dinsdag en donderdag komen eten in The Circle. Voor een dagsoep + dagschotel betaal je 12 euro, water is inbegrepen. Reserveren kan via de website van KTA Brugge.