woensdag 22 november 2023
Koffietafel 1 Klein

Een koffietafel troost

Met 1 en 2 november als voortrekkers is de maand november in onze contreien het begin van de tijd dat we ons wat meer naar binnen keren en gedachten aan de dood en het verlies van dierbaren wat sterker op komen zetten. Een tijd dus om te herdenken en wat troost te zoeken. Tijdens de week van 13 tot 17 november organiseerden ze daarom in GO! Talentenschool Turnhout voor de leerlingen Maatschappij en welzijn een projectweek in het teken van ‘herdenken’.

Op 1 en 2 november trokken velen weer naar begraafplaatsen om hun geliefde overledenen in de bloemen te zetten en te herdenken. Er waren op verschillnde plaatsen ook troostconcerten en dit jaar werd De Panne zelfs uitgeroepen tot Troosthoofdstad van 2023.

“Als school vinden we het belangrijk om bij de thema’s rouw en verdriet stil te staan. Dit doen we onder andere door troostdozen te maken voor families in rouw”, zegt Jacha Bos, leerkracht expressie. “Hierin zitten objecten om mooie herinneringen aan de overledenen te koesteren, zoals een fotokader, kaarsjes, een boekje om mooie momenten te noteren.”

Tijdens de week van 13 tot 17 november organiseerden ze er voor de leerlingen Maatschappij en welzijn een projectweek in het teken van ‘herdenken’.

“Want hoe troost je iemand? Hoe vertel je aan een kind dat er iemand ongeneeslijk ziek is en zal overlijden? Vaak zijn mensen en dus ook onze leerlingen bang om iemand in verdriet op te zoeken”, vult Greet Van Nuffel, leerkracht verzorging aan. “We wilden hen tijdens de projectweek dan ook graag in aanraking brengen met dit thema en hen hierin versterken.”

Bezoek Cadix 2 Klein

Het werd een drukke week voor de leerlingen van het 7e jaar Thuis- en bejaardenzorg en Kinderzorg. Maandag: bezoek Verstappen uitvaartzorg, dinsdag: bezoek crematorium Turnhout Pontes, woensdag: organisatie koffietafel op school, donderdag: deelname referentiebeurs Sint-Lucia woonzorgcentrum Turnhout, vrijdag: overhandiging troostdozen aan ZNA Cadix Antwerpen

“Op woensdag organiseerden we in de vakken huishoudkunde en opvoedkunde een koffietafel voor onze leerlingen waarbij we hen lieten kennismaken met gebruiken rond herdenken in verschillende culturen,” zegt Carolien Jansen, leerkracht opvoedkunde. “Vrijdag gingen we dan langs bij ZNA Cadix, het nieuwe en modernste ziekenhuis van Antwerpen, om onze zelfgemaakte troostdozen aan hen te overhandigen. We hopen dat dit initiatief een inspiratiebron kan zijn om dit idee verder te zetten op andere plaatsen.”

Troostdozen 3

.

GO! nieuwsbrief