
Een kweekvijver waar kinderen zich goed voelen
De ‘Pesten, dat kan niet’-prijs gaat dit jaar naar GO! basisschool Vijverbeek in Asse. De manier waarop ze er pestgedrag aanpakken levert de school 2.500 euro op en veel blije gezichten. Wij spraken met kersvers directeur Tom Van Loo, amper drie maanden op post. Hij heeft met zijn school al meteen een prijs te pakken.
Nu vrijdag loopt de 16e editie van de Vlaamse Week tegen Pesten op z’n einde. Een initiatief dat nog niet veel aan relevantie heeft moet inboeten. Want al dalen de cijfers over pestgedrag jaarlijks dan lichtjes, toch blijkt uit onderzoek dat nog altijd één kind op zes in Vlaanderen in zijn jeugd te maken krijgt met pesten.
De Week tegen Pesten wordt jaarlijks georganiseerd door het Vlaams Netwerk “Kies Kleur tegen Pesten”. Pesten is een belangrijke oorzaak van problemen tijdens de ontwikkeling van jongeren en kinderen. Daar wil het netwerk wat aan doen. Door jaarlijks aandacht te vragen voor dit fenomeen en scholen aan te moedigen een pestvrije omgeving te creëren. Het netwerk beloont ook elk jaar scholen die zich met hun aanpak weten te onderscheiden. Dit jaar is dat onder meer GO! basisschool Vijverbeek in Asse. De school haalt de hoofdprijs van 2.500 euro binnen.
De school wil zich duidelijk profileren als een goedgevoelschool. Een van de initiatieven die daarin passen is het inzetten van goedgevoelbuddy’s. “De goedgevoelbuddy’s zijn leerlingen van het zesde leerjaar die meter of peter zijn van iemand uit het eerste leerjaar. Kinderen uit het eerste leerjaar komen van de kleuterklas meteen terecht op een grote speelplaats. Als je dan een meter of peter hebt waar je bij terechtkan, geeft dat een goed gevoel”, aldus directeur Tom Van Loo.
Een ander middel om dat goed gevoel op de school te verankeren is de schoolboerderij waar leerlingen kunnen ontspannen tussen de dieren of meehelpen in de moestuin. Door hen te leren lief te zijn voor de dieren, hopen ze de kinderen ook te leren zorg te dragen voor elkaar.
Daarnaast heeft de school ook een babbelhutje. In het hutje kunnen kleuters terecht wanneer ze een probleem hebben. Aan de hand van een begeleid stappenplannetje kan een kleuter na verloop van tijd individueel het probleem oplossen. Een mini chill-outroom.

Al broeden ze in de Vijverbeek ook op andere projecten, de 2.500 euro wil de school graag gebruiken om hun goedgevoelbeleid nog te versterken. Zo zullen ze de schoolboerderij en de speelplaats verder uitbouwen zodat de kinderen meer ruimte krijgen. Meer ruimte om te spelen zorgt voor minder conflict over de vrije ruimte. Meer boerderij zorgt ervoor dat de kinderen meer kansen krijgen om zichzelf te ontplooien in interactie met de dieren en in de moestuin.
Met hun goedgevoelproject zijn ze al langer bezig dan vandaag. Daar zijn ze drie jaar geleden mee gestart toen de school nog lang niet zo groot was. De school is intussen gegroeid naar ruim 430 leerlingen: kleuters en lagereschoolkinderen.

De school is in drie jaar tijd flink gegroeid. Maar hoe groter de school, hoe meer kans er is op pesten. Om die valkuil te ontlopen, kozen we voor dit goedgevoelproject, zodat kinderen met een goed gevoel naar school kunnen blijven komen. Dat zorgt ervoor dat ze ook minder de drang hebben om te gaan pesten.
— Tom Van Loo, directeur GO! basisschool Vijverbeek in Asse
Volgens directeur Van Loo gaat alle lof uit naar zijn personeel. Hij wil van deze gelegenheid gebruik maken om ook hen in de bloemetjes zetten. “Zorgcoördinator Nathalie Meremans trok drie jaar geleden het initiatief op gang. Samen met de goedgevoelwerkgroep staat zij in voor het antipestbeleid. De werkgroep bestaat uit leerkrachten uit alle graden en heeft daardoor voeling met de hele schoolpopulatie en tracht vooral kort op de bal te spelen en erg beschikbaar te zijn om kinderen meteen op te vangen als er zich problemen voordoen. Wanneer een leerling pestgedrag vertoont, gaan ze meteen met de leerling in gesprek." Dat is erg belangrijk want vaak is het zo dat kinderen geen of nauwelijks besef hebben van wat hun gedrag teweegbrengt bij andere kinderen. Soms is het zien van een filmpje op YouTube voldoende om hun gedrag te beïnvloeden. Als dat er eentje is dat tot pestgedrag leidt dan is het van belang daar snel op te reageren voor het helemaal de verkeerde kant uitgaat. Dankzij een goed gesprek met de zorgcoördinator of de leerkracht kan zo’n leerling dan de bijsturing krijgen die hij of zij nodig heeft.
Eén raad die directeur Van Loo nog graag wil meegeven aan andere scholen, leerkrachten en directeurs: “Ga op zoek naar een eigen aanpak, op maat van je school. Want elke school is uniek en vraagt dus ook een eigen invulling van de strijd tegen pestgedrag. En ik geloof ook dat elke school een goed eigen initiatief uit de grond stampen.” Zo horen we het graag! Proficiat voor GO! basisschool Vijverbeek.
