vrijdag 02 december 2022
Hoofdrolspeler Rebel Op Handen Gedragen Op GO! Campus X Plus Rh

Een rebel op handen gedragen

Onze samenleving staat onder toenemende druk en dat zorgt voor spanningen en wrevel tussen mensen en groepen mensen. Daar is de verdraagzaamheid soms het slachtoffer van. Toch blijven we beter niet bij de pakken zitten. Het is nodig dat we over de problemen praten en naar elkaar blijven luisteren om oplossingen te vinden. De leerkrachten levensbeschouwelijke vakken van GO! campus X plus in Lommel lieten hun oog vallen op de film 'Rebel' als ideaal uitgangspunt voor een projectdag rond de thematiek. Ze konden er zelfs Aboubakr Bensaihi, hoofdrolspeler in de film, voor strikken. Een keigoed idee, zo bleek.

Hoofdrolspeler 'Rebel' op GO! campus X plus

De nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah is niet hun volgende Hollywoodblockbuster zoals “Bad Boys for Live” er één was. Het gevierde Marokkaans-Belgisch regisseursduo besliste om een film te wijden aan het fenomeen van de Syriëstrijders waar we in België vooral tussen 2013 en 2019 mee te maken kregen. De leerkrachten levensbeschouwelijke vakken vonden de film het perfecte uitgangspunt om de thema's verdraagzaamheid & extremisme aan bod te laten komen. De hoofdrolspeler, Aboubakr Bensaihi (Kamal Kawasaki in de film) bleek bereid om op de campus diverse workshops mee te begeleiden.

Met een weloverwogen voorbespreking gingen de leerlingen van de volledige derde graad naar de film. Rebel waarin Frans, Arabisch en een beetje Nederlands wordt gesproken, waarin gezongen en gedanst wordt en waarin geen enkele erotische of naaktscene voor kwam, bleek helemaal geen afknapper, maar integendeel een schot in de roos voor het maatschappelijk debat op de school. De film maakte bij iedereen veel emoties los. 

Tijdens de workshop “Interview met Aboubakr” achteraf, werden de meest kritische vragen gesteld en beantwoord. Maar evenzeer speelde de acteur met de leerlingen scenes uit de film na. Zo leerden de leerlingen hoe je iemand neerslaat in een film zonder de acteur aan te raken en werd een deel van een dansscene van choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui nagedaan, waarbij de acteur letterlijk door heel de leerlingengroep op handen werd gedragen.

“Ontwerp een poster” was de titel van de tweede workshop waarbij leerlingen de gevoelens die de film bij hen hadden losgemaakt in één beeld mochten proberen te vatten. Deze workshop leverde een heleboel pareltjes van posters op. De derde workshop “achter de schermen” werd zelfs uitgesteld tot de volgende les door de enorme betrokkenheid van de leerlingen. Deze projectdag zette iedereen duidelijk aan het denken over wat verdraagzaamheid zoal omvat.

Met de woorden “Bedankt en stuur mij aub alle vragen door die de leerlingen nog hebben”, nam acteur Aboubakr Bensaihi afscheid van GO! campus X Plus in Lommel. Deze projectdag, opgehangen aan de film Rebel - een titel die ongetwijfeld bij sommigen doet denken aan die andere film 'Rebel without a cause' - heeft zijn doel duidelijk niet gemist: het werd een dag waarop de hele derde graad dankzij de film kon trachten te begrijpen waarom mensen bepaalde dingen doen, ook als het gaat om erg extreme vormen van verzet. Een van de belangrijkste zaken die ertoe doen om samen te leren leven is immers elkaar proberen te begrijpen. 

.

GO! nieuwsbrief