vrijdag 22 maart 2024
Naar Kroatië 8

Een venster op de wijde de wereld

Niks mis met lessen op school in de eigen gemeente of stad. Maar als je leerlingen en leerkrachten dankzij steun van Europa ervaring kunnen opdoen in het buitenland is dat een enorme troef voor hen en indirect ook voor de school. Daar zijn ze intussen wel van overtuigd in GO! Next Level X in Hasselt. Voor directeur Stijn Valkeneers en zijn team de beste reden om er voluit voor te gaan. Jens Vermeersch en Annick Haesaerts van de centrale diensten van het GO! brachten de school in Hasselt in contact met collega's in Kroatië. Jolanda Van Loon, leerkracht Haarzorg nam het aanbod in dank aan en vertrok naar Kroatië om er een samenwerking met diverse scholen op te zetten.


In juni 2023 vertrok Jolanda naar de school Srednja strukovna školain Varaždin in Kroatië voor een jobshadowing en legde er meteen contacten voor toekomstige samenwerkingsprojecten en buitenlandse stages voor haar leerlingen. Tijdens de jobshadowing stelde ze al snel vast dat de didactische materialen waarmee ze in Kroatië werken niet van dezelfde kwaliteit zijn als in Vlaanderen. En er is gewoon van alles ook veel minder. Maar aan motivatie en goesting om te leren en te werken met die beperktere middelen ontbrak het er allerminst, zowel bij leerkrachten als leerlingen. Ook een eye-opener, kan je wel zeggen.

Jolanda gebruikte haar contacten om het netwerk met andere scholen in de regio uit te breiden om zo nieuwe uitwisselingswerkplekken in het vizier te krijgen. In Prelog legde ze de basis voor samenwerking op het vlak van keukenopleidingen. Met onder meer zelfs een Nederlandse ondernemer met een Groene Michelinster. Met de school Gospodarska škola Varaždin maakte ze afspraken voor stages en leerbezoeken voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Huiswerk

Terug in Hasselt startte Jolanda haar zoektocht naar didactisch materiaal voor de richting Haartooi in de school in Kroatië waar ze zo gastvrij was ontvangen. Dat was het huiswerk dat ze zichzelf had meegegeven. Verschillende Limburgse GO! scholen en een aantal leveranciers met het hart op de juiste plaats bleven niet doof voor Jolanda's oproep om spullen te doneren en zorgden voor een mooi hulppakket.

In oktober 2023 trok Jolanda dan opnieuw naar Kroatië met een paar auto’s vol materiaal. De hulp werd erg gewaardeerd en Jolanda kon er ook lesgeven aan leerlingen van het 3e en 4e jaar Haarzorg, die haar meteen op handen droegen. Dat sterkte Jolanda in haar overtuiging dat ze met deze projecten door moest zetten. Ze koppelde de ervaringen ook terug naar haar eigen leerlingen en collega’s thuis in Hasselt.

Naar Kroatië 1 (1)

En zo kwamen ook Jean Thoma en Ignace Smedt in Srednja škola in Prelog terecht waar ze samen met Giuseppe Lamorgese samen kooklessen gaven. Ze leerden er de Kroatische leerlingen Vlaams-Belgische gerechten maken en kregen in ruil culinaire tips over Kroatische specialiteiten.

Samen Aan Het Fornuis
quote icoon

Het was fijn om mijn leerkracht in een andere context mee te maken en om samen zaken te ontdekken.

— Jelle, leerling 6 Haarzorg GO! Next Levvel X Hasselt

In het najaar van 2023 reisden ook enkele leerlingen mee naar Varaždin. Een van hen was Jelle, leerling uit het 6e jaar Haarzorg.

Jelle: “Ik heb een stage van 2 weken gelopen in Čakovec. Het was een fantastische ervaring. Ik kon er aan het werk in een kapsalon. De communicatie was niet altijd eenvoudig omdat mijn kennis van het Engels niet top is, maar dat van mijn baas ginder was dat evenmin. Toch lukte het ons om elkaar te begrijpen en om te doen wat er moest worden gedaan. Het was een heel leuke stageplek en het waren fijne mensen. Ik heb er graag gewerkt en veel geleerd. Daarnaast ben ik op korte tijd veel volwassener geworden. Ik moest ginder plots op eigen benen staan en alles zelf doen. Ik deelde een kamer met 2 schoolgenoten. Dus ’s avonds kon het toch weer even in het Nederlands. Ik heb de Kroatische keuken ontdekt en die is, mmm, heel lekker. Dat had ik niet verwacht. We weten er hier niet zoveel over. Ik heb wel geleerd dat het leven in Kroatië veel rustiger is dan bij ons, veel minder hectisch. Dat was best een aangename ervaring. In het weekend was mevrouw Van Loon in de buurt. Zij heeft ons mee op stap genomen en ons de lokale cultuur helpen ontdekken. Het was fijn om mijn leerkracht in een andere context mee te maken en om samen zaken te ontdekken. En te weten dat je er toch niet helemaal alleen voor staat. Het was een ongelofelijke, intense ervaring. Ik kan het iedereen aanraden en zou meteen weer vertrekken.”

Jolanda heeft de leerlingen enorm zien evolueren tijdens dit traject. "Ze worden veel sneller zelfstandig en zelfredzaam, verwerven heel direct inzicht in een aantal zaken waar ze thuis niet zo snel aan toe komen. Je ziet je leerlingen haast letterlijk groeien. In volwassen worden dan. Dat is misschien nog wel hetgeen mij het meest voldoening geeft in heel dit avontuur."

Zelf goesting om eropuit te trekken?

Ook interesse om als team of met je leerlingen via samenwerking met scholen in het buitenland internationale werk- en leerervaring op te doen? Neem contact op met Jens Vermeersch jens.vermeersch@g-o.be of Annick Haesaerts annick.haesaerts@g-o.be.

.

GO! nieuwsbrief