dinsdag 16 mei 2023
Greenchallenge 1

Eenvoud siert, doorzetting loont

Wat schenkt leerlingen meer voldoening dan aan het einde van hun secundaire opleiding te kunnen tonen dat ze helemaal klaar zijn voor het grote werk. Zoals bijvoorbeeld een ecowagen op punt stellen die prijzen pakt. De derde graad Autotechnieken in GO! technisch atheneum Halle kreeg dat voor elkaar en won zopas de Greenpower Challenge 2022-23. Johan Devos, leerkracht in het GO! TA Halle met een verslag.


Aan het begin van het schooljaar benaderde MAN Brabant (België) ons om deel te nemen aan de Greenpower Challenge. De opdracht was om een elektrische Go-Kart te bouwen met behulp van gestandaardiseerde onderdelen, zoals een motor, batterijen, kettingaandrijving, chassis en ophanging. Wijzigingen in de afwerking, het uiterlijk en de elektronische sturing van de motor waren toegestaan.

De leerlingen van de 3e graad Autotechnieken en de vakleerkrachten van GO! technisch atheneum Halle zijn meteen aan de slag gegaan met de montage van de Go-Kart. Het motto was: eenvoud siert. Over elke montage, elk onderdeel en elke wijziging werd goed nagedacht en er werd regelmatig getest.

De Greenpower Challenge is een uitstekend voorbeeld van projectmatig werken. We begonnen met een probleem, een uitdaging: hoe konden we een lichte Go-Kart bouwen die zoveel mogelijk rondes kon rijden met één batterijlading gedurende 1,5 uur? Onze Go-Kart moest aan de regels voldoen en zou worden onderworpen aan een strenge technische keuring.

Vakleerkrachten en leerlingen van verschillende richtingen werkten samen, waaronder Autotechnieken, Carrosserie en Houtbewerking. Elke vakspecialist bood extra ondersteuning aan de leerlingen.

Op vrijdagavond 21 april was alles klaar en werd de bestelwagen geladen om op zaterdag 22 april de eindwedstrijd op het circuit van Zolder te rijden.

We waren al vroeg aanwezig op het circuit van Zolder en de sfeer was goed. Onze twee leerlingen, Antonio Crudo en Younes Akkouh, waren zeer gemotiveerd. De technische keuring verliep vlekkeloos en de wagen werd goedgekeurd, wat een uitstekende start was.

Greenchallenge 3

De eerste race begon om 12 uur precies en we vertrokken vanaf de 21e plaats. Na een paar ronden klommen we mooi op en eindigden we op de eerste plaats! Dit was ongelooflijk en de wagen gaf geen krimp. Onze piloten reden meesterlijk en sneden de bochten perfect aan. De batterijen hielden het tot het einde (meer dan 1,5 uur) vol, wat aantoont dat onze manier van laden en bouwen ook werkte.

De tweede race begon iets na 14 uur. We wisselden de batterijen en controleerden alles. We waren weer vertrokken en onze piloten hadden het niet gemakkelijk; het begon te regenen, het was koud en er stak een strakke wind op.

Maar wat er toen gebeurde, is typisch voor GO! Technisch Atheneum Halle: niet opgeven, blijven doorbijten en ervoor gaan. Ook op het thuisfront werd de wedstrijd gevolgd en werd er gesupporterd via de YouTube-streaming.

We kregen massa's aanmoedigingen en de mentale steun was enorm. Het was geweldig om te zien hoe onze leerlingen met verbetenheid, fierheid en overgave streden tijdens de wedstrijd. En uiteindelijk behaalden we de eerste plaats! Het was een dag om nooit meer te vergeten en we willen graag iedereen bedanken die ons gesteund heeft.

Johan Devos - Leerkracht GO! TA Halle

Greenchallenge 2

.

GO! nieuwsbrief