Even weg van de leerstof en de studie. Dat is nodig om dat leerlingenbrein fris te houden. Wat surfen op de smartphone dan maar? Gebeurt wellicht al iets te vaak om goed te zijn. Er is ook de mogelijkheid om te sporten en te bewegen. Of waarom niet een partijtje schaak om je geest op andere gedachten te brengen? Zo doen heel wat leerlingen dat alleszins in GO! middenschool Brugge Centrum en GO! atheneum Brugge. Een spelletje schaak? Een goeie zaak!
Op zaterdag 25 november namen drie teams van vier leerlingen uit GO! atheneum Brugge en GO! middenschool Brugge Centrum deel aan het provinciaal kampioenschap schoolschaak. De schaakborden stonden opgesteld in de sportzaal van basisschool campus Zuid in Blankenberge. Van´s morgens 10 uur tot in de late namiddag werden de schaakstellingen bemand gedurende 9 rondes van een half uur per partij.
Met hun hun drie teams droegen de leerlingen uit Brugge een flink steentje bij aan het totaal van 19 ploegen. Na een dag denk- en speelplezier eindigden de Brugse teams op een felbevochten 4e, 13e en 16e plaats. Hierdoor zullen op het Vlaamse schoolschaakkampioenschap later dit schooljaar alvast twee teams van Brugge centrum de strijd op de zwart-witte schaakborden verderzetten.
Sinds enkele jaren organsieren ze op GO! campus Brugge centrum elke dinsdagmiddag schaken op school. Een initiatief dat veel leerlingen weet te bekoren want op topdinsdagen het schaaklokaal afgeladen vol met enthousiaste schakers die met elkaar de strijd aangaan op de 64 veldjes.
De grootste vaardigheid die je aanscherpt door te schaken, is het leren denken op een gestructureerde manier. En je leert ook om stappen vooruit te denken. “Ik wil mijn pion doorschuiven, maar dat gaat nog niet want zijn paard staat in de weg. Ik moet dus eerst dat paard wegjagen door mijn toren naar voor te brengen, maar als ik dat direct doe is mijn koning niet meer beschermd, dus… enzovoort enzovoort,” vertelt Tina Van der Stock, directeur van het atheneum. "Leerlingen die schaken, hebben zeker een streepje voor bij het oplossen van een wiskundig vraagstuk, waar ze eigenlijk iets gelijkaardigs moeten doen."
Ook doorzettingsvermogen is iets wat je leert bij het schaken. "Om je partij te winnen moet je kunnen doorbijten, geconcentreerd blijven, een tegenslag kunnen verwerken, niet opgeven. Uiteraard komt dit van pas tijdens de examenperiodes, en in het latere leven," besluit de directeur.
.