dinsdag 11 januari 2022
Sett Rh2

GO! present op hét event voor modern en innovatief leren

Op 23 en 24 februari 2022 vindt in Flanders Expo Gent de volgende editie plaats van de Sett-beurs. Sett staat voor School Education Transformation Technology. Het is een platform waar alle aspecten van modern en innovatief leren samenkomen. Het spreekt voor zich dat ook het GO! hier niet mag ontbreken. Enkele van onze scholen nemen zelfs actief deel aan de beurs. We stellen je graag deze vijf scholen even kort voor.

On your marks…

Sett… GO! Het lijkt alsof deze beurs ons op het lijf geschreven is. En dat kan kloppen, want het GO! gaat in haar visie voor 2030 voluit voor innovatie en modern onderwijs. Op de beurs kan je terecht voor meer dan 100 lezingen en workshops en voor een interactieve belevingsbeurs met meer dan 100 exposanten. De Sett-beurs belooft zo een tweedaagse te worden die elke onderwijsprofessional inspireert.

Hier ontdek je alvast het programma van de conferenties op de Sett-beurs.

Even voorstellen: 5 innoverende GO! scholen

Tijdens de beurs nemen ook vijf scholen van het GO! het woord. Ze doen hun verhaal tijdens een van de conferenties. Het GO! technisch atheneum Keerbergen krijgt bovendien ook nog een apart platform als een van de twee ‘Toekomstklassen’ die zullen tonen hoe ze technologie inzetten voor hun pedagogisch project.

Van Living Schools Lab tot Digisprong

Bij GO! middenschool Ieper hebben ze op vlak van digitaal onderwijs al een lange weg afgelegd. Sinds 2012 experimenteren ze met iPads in de klas. De aanleiding waren toen enkele Europese projecten zoals Living Schools Lab en Creative Classrooms Lab. Begin 2020 had de iPad zich in zowat elk vak een plaatsje verworven… en toen was er plots de eerste lockdown. Directeur Ann Dejaegher deelt op Sett haar ervaring over hoe de leerkrachten zijn omgegaan met alle uitdagingen die zich toen aandienden. Ze behandelt ook de volgende uitdaging: het uitrollen van de Digisprong over de volledige campus.

Van een traditionele school naar een GOVA-school

GO! basisschool atheneum Denderleeuw is vandaag een superdiverse school. Door de grote verschillen in leernoden werd de hele schoolorganisatie door elkaar geschud. Sinds 2012 werd daarom in deze school GOVA-onderwijs ontwikkeld. GOVA staat voor Gedifferentieerd Onderwijs met Vak Ankers. Klassen werden leergroepen, leraren werken samen in leergemeenschappen en werkboeken maakten plaats voor zelf ontwikkeld lesmateriaal. Directeur Peter Van Hove vertelt op Sett hoe je zelfs in een heel uitdagende omgeving de onderwijskwaliteit kan verbeteren én je bovendien het beroep van leerkracht opnieuw haalbaar en aantrekkelijk maakt.

quote icoon

De deelnemende GO! scholen bewijzen dat innovatie veel facetten heeft. Denk dus zeker niet enkel aan het gebruik van ICT-toepassingen tijdens de lessen. Ook andere manieren om lessen en scholen te organiseren of een andere kijk op leiderschap zijn onderdeel van modern onderwijs.

Sterk in verbindend gezag

Op GO! BUSO Element Sint-Andries groeien kwetsbare jongeren met een normale tot hoge begaafdheid uit tot zelfzekere jongvolwassenen. Ze kijken op deze school voorbij de stoornis en gaan op zoek de beste groeikansen voor elke leerling. Cruciaal hierbij is de nieuwe autoriteit die streeft naar verbinding en een positieve opvoedrelatie. Directeur Annelore Delbecque licht op de Sett-beurs toe hoe ze werken met een relatiebeleid in plaats van een sanctiebeleid. Bovendien bespreekt ze op welke manier de nieuwe autoriteit en verbindend gezag de leraar in zijn kracht herstelt.:

Visie op totaal schoolbeleid en gespreid leiderschap

Het GO! atheneum MXM van Merksem is een school met een open geest en met veel aandacht voor kwaliteit. De leerkracht maakt hierbij het verschil via activerende werkvormen, authentiek lesmateriaal, zinvol gebruik van ICT, … Directeur Eddy Marchand vertelt op Sett volgens welke terugkerende principes ze de school veranderen en hoe ze inzetten op gespreid leiderschap.

Randvoorwaarden voor gedragen onderwijsinnovatie: wat kan Edtech betekenen?

In het GO! technisch atheneum Keerbergen willen ze leerlingen voorbereiden op de innovatiegolf die ook de bedrijven overspoelt. Toch loopt dat niet altijd gesmeerd. Innovatieve toepassingen zijn niet altijd afgestemd op de eindtermen en zorgen te vaak voor extra taakbelasting bij de leerkrachten. Innovatie zou naadloos moeten bijdragen aan gepersonaliseerd leren om leermotivatie, leervermogen en leerwinst makkelijker te maken. Directeur Steven Hendrickx belicht vanuit de eigen ervaring welke randvoorwaarden er nodig zijn om Edtech in de toekomst vlotter in te schakelen in een schoolomgeving.

Toekomst met VR en AR

Het GO! technisch atheneum Keerbergen bekleedt ook een aparte plaats op de Sett-beurs. De school is een van de twee innovatieve ‘toekomstklassen’ die mag tonen hoe zij technologie ten dienste stellen van hun pedagogisch project. De wereld staat niet stil. Het is dan ook erg belangrijk om leerlingen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de steeds veranderende en innovatieve arbeidsmarkt. GO! technisch atheneum Keerbergen toont op Sett hoe ze hun leerlingen via blended learning, VR (virtual reality) en AR (augmented reality) voorbereiden op veranderende omstandigheden op de werkplek.

Klaar voor een weekend vol innovatieve inspiratie?

Op de Sett-beurs kom je gegarandeerd buiten met een rugzak vol nieuwe ideeën.

Op de beurs vind je ook een algemene stand van het GO!, naast de stand van GO! technisch atheneum Keerbergen, een van de twee Toekomstscholen op de beurs. Breng ons een bezoek! 

Hier vind je alle info over de Sett-beurs
Hier kan je meteen je ticket kopen (toegang belevingsbeurs is gratis)

.

GO! nieuwsbrief