woensdag 08 november 2023
Zonnepanelen Nightingale Rh

GO! scholen in het Oostendse halen het zonnetje in huis

Scholen hebben veel ballen tegelijk in de lucht te houden en een daarvan is de lijvige energiefactuur betaald krijgen. Investeren in zonnepanelen is daarom een goed idee. Dat deden ze in GO! scholengroep Stroom. Sinds kort liggen er gloednieuwe zonnepanelen op de daken van twee scholen van de scholengroep. En die zorgen zelfs voor stroom voor nog eens enkele andere scholen. Goed voor de schoolkas én goed voor het milieu.

Helft van stroomverbruik van de school door zonnepanelen geproduceerd

Op het dak van GO! basisschool Stene en het Nightingale gebouw van Vesaliusinstituut Oostende liggen sinds kort zonnepanelen. De zonnepanelen zorgen voor respectievelijk een productie van 37% en 21% van de stroom die nodig is voor de scholen. Bovendien wordt een deel van de opgewekte stroom via energiedelen geleverd aan scholen waar geen zonnepanelen geplaatst worden.

Tot de helft van de stroomproductie met zonnepanelen

Ook in de GO! scholen Atlas Atheneum Gistel, Beweegschool De Puzzel campus Meiboom, Basisschool Arnoldus en het Ensorinstituut komen er in 2023 of 2024 nog zonnepanelen. Die zullen zorgen voor een stroomproductie van 29% (Atlas Atheneum Gistel), 51% (De Puzzel), 40% (Arnoldus) en 43% (Ensorinstituut).

Dat zorgt voor een belangrijke verlaging van de werkingskosten. Theoretisch bedraagt de winst voor GO! basisschool Stene 114 015 euro over een periode van 25 jaar. Voor Nightingale is dat 540 757 euro.

Tot op heden hadden enkel GO! basisschool De Groeiboom en GO! Athena campus Pegasus zonnepanelen.

Zonnelening van het GO!

De zonnepanelen worden met eigen middelen of met de zonnelening van het GO! gefinancierd. Het GO! biedt renteloze leningen aan voor energie-efficiënte maatregelen in scholen. De investering levert twee keer winst op: een blijvende CO2-reductie, goed voor het klimaat, en een lagere elektriciteitsfactuur, wat de werkingskosten drukt.

Na de plaatsing van deze reeks zonnepanelen zal GO! scholengroep Stroom de projecten evalueren alvorens andere projecten op te starten in scholen waar dat een optie is. Niet alle scholen of daken komen in aanmerking voor de zonnelening of zonnepanelen.

.

GO! nieuwsbrief