donderdag 04 november 2021
20211010 D Leerlingen Van GO! Leefschool Het Droomschip Beleven De Tweede Wereldoorlog Met Koffers Vol Verhalen 3

Groter of kleiner dan een meter vierendertig?

In GO! leefschool Het Droomschip in Eeklo gaan de kinderen voluit hun intuïtie, dromen en vragen achterna. Onlangs bleken die bij de Tweede Wereldoorlog aanbeland. Plots kreeg een heel eenvoudige vraag als hoe groot je bent een ongemakkelijke betekenis.


Op het einde van het schooljaar moeten ze in essentie ook in GO! leefschool Het Droomschip in Eeklo kennen en kunnen wat elke leerling van dezelfde leeftijd leert, maar in Het Droomschip kiezen de leerlingen zelf de onderwerpen uit waarover ze willen leren. Aan de hand van die onderwerpen loodst de leerkracht hen vervolgens langs routes die ervoor zorgen dat ze de vaardigheden, knepen en inzichten die ze nodig hebben, onder de knie krijgen.

In klassen 3 en 4 bleek onlangs de tweede wereldoorlog heel wat vragen op te roepen bij de kinderen. Iemand wilde weten hoe WO II is begonnen. Een andere leerling vroeg zich af waarom Hitler tegen de Joden was en hoe hij zoveel macht kon krijgen? Nog een andere waarom het dagboek van Anne Frank wereldberoemd werd? En ook hoe je mensen iets kan laten geloven dat misschien niet waar is, welke wapens gebruikt werden en wat de oorlog voor het Meetjesland betekende.


Om antwoorden te krijgen op hun vragen, gingen ze zoals steeds zelf op zoek naar antwoorden. In boeken uit de bibliotheek en via de computer op het internet. Hun zoektocht leidde ook tot een bezoek aan het Canada-Poland War II museum en het Canadian War Cemetery in Adegem.

Om enigszins zelf aan den lijve te ervaren wat discriminatie is en hoe onleefbaar en onrechtvaardig het moet zijn geweest om als Jood onder het nazibewind te moeten overleven, deelden ze de klassen in volgens het scheidingsprincipe: wie groter is dan 1,34 m heeft rechten, wie kleiner is niet. De meetlat kreeg snel een akelige, nieuwe betekenis.

Het werd een heel intense week waarin ze ook met witte en zwarte verf de sombere oorlogstaferelen schilderden. Via de Vlog van Fée (Ketnet) leerden de kinderen veel bij over hoe de oorlog was voor een Joods meisje. Vervolgens maakten de leerlingen een busrit doorheen het Meetjesland met stops bij herinneringen aan WO II. Om het geheel mooi af te ronden maakten ze tot slot een presentatie waarin ze alles samenbrengen wat ze tijdens deze memorabele week geleerd en gedaan hebben.

GO! nieuwsbrief