maandag 05 december 2022
Kunstkuur Rh

Gun je school een Kunstkuur

Wist je dat je als school kan samenwerken met een lokale kunstacademie? Dat project heet Kunstkuur. Een leerkracht van het kunstonderwijs kan daarin enkele uren op jouw school lesgeven, samen met de ‘gewone’ leerkracht. Hierdoor breng je niet enkel extra expertise binnen in je school, je krijgt er zelfs extra werkingsmiddelen en lestijden voor! GO! basisschool Papageno in Evere en verschillende andere GO! scholen waagden zich al aan een Kunstkuur. 

Wanneer je als school in een Kunstkuurtraject stapt, is dit een samenwerking voor drie schooljaren. Je kan hierbij ook een socio-culturele organisatie betrekken binnen het project. Met het extra werkingsbudget dat je hiervoor krijgt, kan je die organisatie bijvoorbeeld vergoeden. Maar je kan het ook inzetten om materiaal aan te kopen, toegangsgelden te betalen, …

Dankzij Kunstkuur kan je tot zeven lesuren per week aanspraak maken op een extra leerkracht die gespecialiseerd is in muzische of artistieke vorming. Die geeft dan samen met de leerkracht van de klas les: coteaching dus. Al heel wat scholen bieden hun leerlingen een Kunstkuur aan. Ontdek hun ervaringen en laat je inspireren in het filmpje.

GO! basisschool Papageno Evere doet aan Kunstkuur

Annelies De Dauw is een van die leerkrachten uit het kunstonderwijs die ook in een andere school de leerlingen een ‘Kunstkuur’ bezorgt. Annelies is leerkracht in GO! academie Schaarbeek en geeft ook onder meer vier uur per week les in GO! basisschool Papageno in Evere. We vroegen haar hoe zij dat invult en wat haar ervaringen zijn.

Hoe ben jij terechtgekomen in het Kunstkuur-project?

Annelies: “Voor mij was die stap niet zo groot. Naast mijn muziekopleiding had ik ook al een diploma kleuteronderwijs. Bovendien gaf ik voor Kunstkuur al muzische vorming op enkele scholen. Het was dan ook een logische stap om in het systeem van de Kunstkuur te stappen.”

Hoe is Kunstkuur anders dan de gewone muzische vorming? En wat zijn de voordelen?

Annelies: “Kunstkuur is altijd een soort van co-teaching. Ik geef samen les met de leerkracht. In het begin kijken die meer hoe ik het doe, maar gaandeweg geven we de lessen samen. Dat is niet alleen heel fijn om te doen, op die manier leert de leerkracht ook zelf heel wat bij. Dat is een groot voordeel ten opzichte van vroeger. Ik merk dat de meeste leerkrachten heel creatief zijn, maar vooral op vlak van beeld. Dankzij de Kunstkuur krijgen ze ook meer voeling om muziek te gebruiken in hun lessen.”

Is het veel extra werk om de lessen voor te bereiden?

Annelies: “Er kruipt inderdaad wel wat lesvoorbereiding in. Maar ik doe dat juist heel graag. Wij laten de Kunstkuur-lessen ook aansluiten op de thema’s van andere vakken. In de school hadden ze het bij Nederlands bijvoorbeeld over verwijswoorden. Daar ben ik dan muzisch mee aan de slag gegaan door verwijswoorden te laten uitbeelden en vervolgens met het nummer ‘Ik, jij, hij of zij’ van Clouseau. Het is altijd een fijne zoektocht naar manieren om andere vakken een muzische invulling te geven.” 

quote icoon

Het is heel fijn om thema’s van andere vakken muzisch in te vullen.

— Annelies De Dauw, leerkracht GO! academie Schaarbeek

De school krijgt ook extra werkingsmiddelen als ze in Kunstkuur stappen?

Annelies: “Inderdaad. Dat is ongeveer €200 per jaar en per lesuur. Als ik dus een heel schooljaar vier uur per week Kunstkuur geef, dan komt dat op een extra budget van €800. Daar kan je toch iets mee doen. Zo zijn wij bijvoorbeeld onlangs met de leerlingen naar het muziekinstrumentenmuseum geweest. De inkom kon betaald worden van de extra Kunstkuur-middelen. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld een digitale piano aan te kopen voor de school om te gebruiken in de lessen. Je kan dat zelf invullen. Daarnaast is het makkelijker om bijvoorbeeld materiaal te gebruiken van de muziekacademie. Zonder een samenwerking is dat veel moeilijker.”

Aan enthousiasme geen gebrek?

Annelies: “Neen, zeker niet. Je geeft ook de leukste lessen van de week, de kinderen kijken ernaar uit en zijn graag creatief bezig. Daar krijg ik veel energie van.”

Ook zin in een Kunstkuur? Zo meld je je school aan!

Nog tot 15 februari 2023 kan je met je school inschrijven voor een wervelende Kunstkuur volgend schooljaar. Dat doe je via de website van Cultuurkuur.

Wil je graag een aanvraag indienen, maar ben je nog niet helemaal thuis in Kunstkuur? Dan kan je een info- en/of vormingssessie volgen. Tijdens de infosessie krijg je een introductie op Kunstkuur. De vormingssessie geeft je meer verdiepende informatie en ondersteunt je bij het versterken van je aanvraag. De sessies zijn gratis en vrijblijvend.

Nog voorbeelden nodig? Ook deze GO! scholen zijn al aan het kuren

Cultuuravonturen binnen de schoolmuren

Een Kunstkuur kan beperkt ingezet worden, voor een bepaalde leeftijd of graad. In Tielt krijgt echter de hele basisschool een grondige Kunstkuur. GO! freinetschool Het Reuzenhuis slaat daar de handen in elkaar met de Stedelijk Kunstacademie. Elke week werkt elke klas aan haar eigen beeldende project. Zowel de peuters en kleuters tot de leerlingen van het zesde leerjaar.

Cultuuravonturen met Kunstkuur: voor elke klas een beeldend project | Cultuurkuur

Improviseren in het middelbaar

Kunstkuur is er natuurlijk ook voor middelbare scholen. In Mechelen geven ze in GO! Busleyden Atheneum Campus Caputsteen bijvoorbeeld lessen improvisatietheater. Er is allicht geen betere manier om je te leren uitdrukken in het leven! Het is de ‘kunst van het stralend falen’ dat de leerlingen bij improvisatie sterker maakt. Dit project loopt in samenwerking met het Stedelijk Conservatorium Mechelen.

De kunst van stralend falen: Kunstkuur vol improvisatie | Cultuurkuur

Een Kunstkuur kan ook in OKAN!

Een samenwerking met een academie rond het thema ‘spreekdurf’. Daarvan droomde de OKAN-afdeling van GO! Kompaz Zaventem. In samenwerking met Kunstacademie Zaventem krijgen de OKAN-leerlingen nu dramalessen om beter Nederlands te spreken en ook op andere manieren te communiceren dan enkel met taal.

Kunstkuren met OKAN: ‘We hebben meteen samen een adem gevonden’ | Cultuurkuur

 

 

.

GO! nieuwsbrief