maandag 26 september 2022
Het Belang Van Contact Met Bedrijfssectoren Rh

Het belang van contact met bedrijfssectoren

Zo’n 300 leerlingen uit diverse Limburgse scholen van het GO! die een opleiding volgen met doorstroomfinaliteit krijgen dit schooljaar de kans om kennis te maken met tal van zogenaamde high-end (of hoogwaardige) beroepen in de provincie. Door inzicht te krijgen in de jobmogelijkheden en de daarbij aansluitende opleidingen, kunnen ze gerichter een keuze maken voor hun vervolgopleiding.

Leerlingen laten kennismaken met high-end beroepen in Limburg

Dorien Wassink, pedagogisch beleidsmedewerker secundair onderwijs van GO! scholengroep Maasland, licht het project toe: “Met dit initiatief willen we de zesdejaarsleerlingen uit studierichtingen van de doorstroomfinaliteit laten kennismaken met high-end beroepen in Limburg. Door ondernemers en groeiende bedrijven te ontmoeten en met hen in dialoog te gaan, ontdekken onze leerlingen welke profielen er werkzaam zijn in de Limburgse hotspots zoals Corda Campus in Hasselt, Thor Park in Genk en andere bruisende incubatoren in Limburg. Zo krijgen ze inzicht in de jobmogelijkheden en geven we hen de nodige handvatten om een opleiding te kiezen die bij hun toekomstkeuze past.“

Leerlingen stimuleren om voor Limburg te kiezen

Donderdag 22 september trok een eerste groep van 180 leerlingen naar Corda Campus in Hasselt. Ook bedrijven-, technologie-, opleidings- en wetenschapspark Thor Park en POM Limburg (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Limburg) waren er vertegenwoordigd.

“Door leerlingen praktijk- en ervaringsgericht te laten kennismaken met de veelbelovende arbeidsmarkt in Limburg willen we hen stimuleren om zowel voor hun studies als voor hun job te kiezen voor een krachtige regio als Limburg.” aldus Chris Cuyvers, coördinerend directeur secundair onderwijs van GO! scholengroep Xpert.

Belang van de samenwerking tussen scholen en bedrijven

De scholen van GO! scholengroep Maasland, GO! Next, GO! scholengroep Xpert en GO! scholengroep Zuid-Limburg werken samen rond duaal leren, projecten voor arbeidsmarktgericht onderwijs in studierichtingen van de doorstroomfinaliteit en de opzet van lerende netwerken en samenwerking met kleine en grote bedrijven.

Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput: “Wanneer scholen nauwer samenwerken met bedrijven, winnen alle partijen. Jongeren worden ondergedompeld in een werkomgeving en komen in aanraking met reële technologieën vanuit de arbeidsmarkt. Dat versterkt hun motivatie en creativiteit. Maar ook ondernemers hebben er baat bij om de link met het onderwijs te leggen: door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn zij constant op zoek naar nieuw talent. Met ons economisch actieplan SALKturbo willen we dat talent dan ook verder ontwikkelen, op de schoolbanken én in de praktijk. We verkleinen de kloof tussen arbeidsmarkt en onderwijs onder meer door duaal leren en werkplekleren.”

.

GO! nieuwsbrief