dinsdag 23 november 2021
Hier Wordt Voorgelezen Rh

Hier wordt voorgelezen

In de maand november worden de Vlaamse voorleesdagen gehouden. Een goede zaak, want regelmatig voorlezen aan kinderen bevordert hun socio-emotionele en taalontwikkeling. In GO! basisschool Atheneum Dendermonde duiken ze dan extra diep in de boeken.

Er wordt natuurlijk het hele jaar door wel gelezen en voorgelezen in GO! basisschool Atheneum Dendermonde, maar tijdens de Voorleesweek van maandag 22 tot vrijdag 26 november 2021 doen ze daar nog een boekje bovenop.

"De rode draad van onze Voorleesweek is een halfuursessie van juf Ann tijdens de middagpauze", legt directeur Kathy Van Langenhoven uit. "Elke dag van de week leest zij van 12.45 tot 13.15 uur in de bibklas voor aan kinderen die er zin in hebben. En dat zijn er best wel veel." Juf Ann kiest bewust voor spannende en grappige verhalen waarmee ze de kinderen aan haar lippen doet hangen. "Elk kind hoort graag verhalen, dat is ons vertrekpunt. En met die verhalen leren we ze kennismaken met voor hen nieuwe woorden, nieuwe zinnen, nieuwe gedachten en nieuwe werelden." 

De leerlingen van het 6e leerjaar zijn door hun voorleeservaringen in de afgelopen jaren superfans geworden van de Voorleesweek op de basisschool in Dendermonde. Als oudsten in de school helpen ze dan ook graag mee om deze speciale novemberweek te doen slagen. Daarom organiseren de leerkrachten van het 6e jaar een geïntegreerd leesproject waarbij hun zesdejaars zelf gaan uitzoeken welke boeken geschikt zijn voor welke klasgroep.

In de jeugdbibliotheek en op diverse verhalensites gaan ze op zoek naar die boeken die het best passen bij de verschillende leerjaren. Natuurlijk zitten daar boeken bij die ze zelf eerder kregen voorgelezen of lazen. Dat worden voor hen dan vaak de klassiekers waaraan ze jaren later nog zullen terugdenken. Hun gloriemoment is voor woensdag. Van 11.20 tot 11.55 uur lezen zij als kleine juffen of meesters aan de leerlingen van de lagere jaren voor. Het wordt hun eerste proeve van een masterclass in voorlezen.

Voorlezen, waar lezen en luisteren elkaar de hand reiken.

.

GO! nieuwsbrief