Net toen Brassband Panta Rhei 25 jaar zou worden brak de coronacrisis uit. De viering diende uitgesteld. Nu, twee jaar later, is het wachten voorbij. Op donderdag 24 maart kan de band eindelijk het concert geven dat erbij hoort. Met publiek! Wie snel is kan nog tickets krijgen.
Het had twee jaar geleden al moeten plaatsvinden. Toen mocht Brassband Panta Rhei 25 kaarsen uitblazen. Corona kwam roet in het eten gooien. Het concert moest worden uitgesteld. Zoals heel veel in ons leven van de afgelopen twee jaar anders moest. Maar nu zijn ze er weer klaar voor. Naar aanleiding van het concert waarmee de Brassband Panta Rhei op donderdag 24 maart niet alleen de nieuwe lente maar ook een nieuwe 25 jaar aansnijdt, laten we Paul Voet aan het woord, stichter van de band en tevens huidig directeur van GO! kunstacademie Gent De Poel.
Paul Voet: “Onder mijn impuls ontstond in 1995 de toenmalige Brassband Gent. Ik was toen leraar koperen blaasinstrumenten aan de Academie. De band nam een vlugge start en won na een paar maanden repeteren een wedstrijd uitgeschreven door de stad Gent. Deze wedstrijd was meteen het startschot voor een resem goede resultaten op andere wedstrijden in binnen- én buitenland. Dat het een brassband werd, heeft er alles mee te maken dat de band is ontsproten aan de groep leerlingen waarmee ik toen werkte. Ondertussen is de Brassband een echte ambassadeur geworden voor scholengroep Gent.”
Paul Voet: “De bezetting van de band schommelt tussen 28 en 35 muzikanten. Vroeger bestond de band zowat volledig uit mannen, maar intussen zijn er ook vrouwen bij gekomen. De leeftijd van de bandleden varieert van 14 tot 65 jaar en de muzikanten komen uit diverse lagen van de bevolking. Er zit een prof bij, enkele artsen, een loodgieter en uiteraard ook musici. Tim De Maeseneer leidt de band en is sinds een vijftal jaar ook leraar koperblazers aan de academie. Heeft trouwens ook de eerste solo-cd voor tenor hoorn in België op zijn naam.”
Brassband Panta Rhei staat garant voor hoogstaande brassbandmuziek maar ziet er geen graten in om op te treden met o.a. Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Willem Vermandere, Lady Linn, Will Tura, Jan De Wilde en andere Vlaamse artiesten en dit telkens voor volle zalen.
Regelmatig gaat Brassband Panta Rhei overzee om daar mee te dingen naar een prijs op een van de vele wedstrijden die er in het brassbandgekke Engeland georganiseerd worden. In 2003 waagden we de stap naar Amerika, 9 dagen Chicago en een 6-tal concerten. Een niet te vergeten ervaring die overgedaan moest worden, zo bleek. In 2005 werd er een 12-daagse reis naar Zuid-Afrika ondernomen met concerten tot in de township van Bloemfontein waar vanuit de band vele 10-tallen instrumenten werden gedoneerd aan de lokale gemeenschap. In 2007 was de band voor 3 concerten te gast in Zwitserland en in 2010 toerden ze rond in de Britse Midlands. In 2015 en 2017 stonden concerttrips naar Frankrijk op het programma. In 2016 trok de band naar Beijing voor enkele geslaagde concerten.
Lode Violet speelt al vanaf zijn zesde cornet. Hij begon ermee aan de GO! academie voor Muziek & Woord Willebroek. Op 14-jarige leeftijd ging hij naar de Kunsthumaniora Brussel waar hij met ‘Grootste Onderscheiding’ afstudeerde. In 2017 behaalde hij het diploma Master of Arts in de muziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen voor hoofdvak Cornet bij vader Frans Violet, twee jaar later volgde een diploma van de Specifieke Lerarenopleiding Muziek. Intussen geeft hij les Koper, Groepsmusiceren & Directie Instrumentale Muziek in het deeltijds kunstonderwijs aan de GO! academie voor Muziek & Woord Willebroek en sinds 2019 is hij ook verbonden aan de Kunsthumaniora Brussel als leraar Koper/Brassband. In september 2020 startte hij aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in zijn nieuwe functie van Hoofdvakdocent Saxhoorn. Als cornetspeler is Lode actief bij verschillende orkesten en treedt hij regelmatig op als solist. Zo was hij te gast bij verscheidene bands in Europa & de Verenigde Staten. Vanaf 2011 is hij de Principal Cornet van Brassband Willebroek waar hij 6 nationale titels, een Europese titel en wereldtitel won. Het is geen geheim om te zeggen dat Lode het aantal prijzen en awards nauwelijks nog bij kan houden.
Corona had natuurlijk ook een effect op de band. Samen spelen was er niet of nauwelijks meer bij. Maar elke muzikant bleef wel oefenen. En we hielden digitaal contact natuurlijk. Gelukkig kunnen we sinds enige tijd weer samen repeteren om het concert van 24 maart in te studeren. Met de muzikale fitheid is in elk geval niks aan de hand. Dat valt heel goed mee!
Uiteraard is er nu eerst het concert in maart en is er daarna in juli het Wereld Muziek Concours voor blaasmuziek in Kerkrade. In november 2022 nemen we vervolgens deel aan het nationaal kampioenschap. En hopelijk kunnen we begin 2023 ook een concert in de UK of in Nederland geven.
Oefenen!!!
Meer ruimte en middelen geven voor dko & amateurkunsten. Dko is ongelooflijk belangrijk en 100% relevant in het volledige plaatje van onderwijs in Vlaanderen en dit wordt duidelijk vergeten op vele vlakken (jammer genoeg ook nog te veel in het GO!). Kunst en kunstopleidingen worden te veel als "quantité négligeable" bekeken maar het is juist de "lijm" tussen alle mensen (alle lagen) van een bevolking. Om Jan Hoet zaliger te citeren: "Kunst kan de wereld redden!".
Brassbandmuziek is eerder onbekend, dus ook onbemind. Geef het een kans! Er gaat een nieuwe wereld voor je open!
.