
Laat je inspireren over innovatief leren op Sett in Mechelen
Sett is elk jaar dé afspraak voor iedereen met een passie voor modern en innovatief leren. De interactieve belevingsbeurs vindt dit jaar plaats op woensdag 28 en donderdag 29 februari 2024, in de Mechelse Nekkerhal. Verwacht je aan heel wat lezingen en workshops en meer dan 100 exposanten. Ook het GO! is als innovatief onderwijsnet sterk vertegenwoordigd op de beurs. We laten je graag ontdekken welke sessies door enthousiaste GO! professionals worden gegeven.

De Sett-beurs is de jaarlijkse afspraak in het begin van het kalenderjaar. Na enkele edities in Gent trekt de beurs dit jaar naar Mechelen. In de Nekkerhal kom je op twee dagen alles te weten over innovaties in het onderwijs en hoe technologie pedagogie kan versterken. Benieuwd hoe een digitale insteek een boost kan geven aan leerwinst, leervermogen en leermotivatie? Op Sett zit je goed voor een boekentas vol nieuwe ideeën!
______
KLAAR VOOR EEN VERSE BROK VERFRISSENDE INSPIRATIE?
De beurs en de toekomstklassen zijn na registratie gratis te bezoeken.
Voor de lezingen en workshops dien je een conferentieticket te kopen.
______
Wie gaat er met een Sett Award naar huis?
Ook dit jaar worden tijdens de beurs weer Sett Awards uitgereikt. Daarvoor zijn ze op zoek naar innovatieve uitblinkers in het onderwijs. Tijdens de beurs ontdek je welke scholen en leraren dit jaar aan de haal gaan met een Sett Award. Scholen of leerkrachten kunnen zichzelf inschrijven of genomineerd worden voor deze vijf categorieën:
- Transformatie Award voor de school met de beste vernieuwende werkvormen of lessenroosters
- Digitaal Leren Award voor leraren die volop de kaart trekken van digitaal lesmateriaal
- EdTech Award voor superhandige EdTech toepassingen
- Inspiratie Award voor leraren die fungeren als goeroes in onderwijsvernieuwing
- Leraarskamer Award voor de school met een toekomstgericht idee voor het moderniseren van de leraarskamer
Ken of ben je iemand die hiervoor in aanmerking komt?
Surf dan naar Sett Awards en nomineer de leerkracht of school die volgens jou een award verdient. Dat kan nog tot en met zondag 4 februari 2024.
Dit is GO! op Sett
Zak je af naar de beurs? Plan dan zeker ook een lezing of workshop die gegeven wordt door GO! professionals. Want wie gaat voor innovatief onderwijs, weet dat hij goed zit bij ons onderwijsnet. We stellen je graag de 13 inspirerende lezingen en workshops voor over boeiende GO! projecten.
Pedagogisch Sterk: Educatieve Tools kiezen op schoolniveau
Tina Van der Stock is voormalig lector aan de HoWest en ondertussen directeur in GO! atheneum Brugge. Zij belicht hoe je als school educatieve tools kiest op schoolniveau. Daar komen zowel praktische als pedagogische zaken bij kijken. Hoe pak je dat aan? Hoe maak je een keuze uit het grote aanbod aan licenties, digitale werkboeken, … In deze sessie legt Tina uit hoe je hier als school structuur in brengt en hoe educatieve tools nog krachtiger kunnen ingezet worden tijdens de lespraktijk.
Hoe onderzoekend leiderschap de leer- en leerlingenbegeleiding optimaliseert
GO! basisschool LP Boon specialiseerde zich, in samenwerking met de pedagogische begeleidingsdienst van het GO! (PBD-GO!), in ‘de optimale ontwikkeling van alle leerlingen’. Een sleutelbegrip hierbij is het aanbieden van een krachtige leeromgeving. Dit doen ze door de leerlingen systematisch op te volgen, door actief in te zetten op het verminderen van risicofactoren en door beschermende factoren te versterken. Schooldirecteur Gerdy Decavel deelt zijn ervaringen samen met Tijl Bondue van de PBD-GO!.
De wirwar aan tools ontward: werken aan een beleid rond het gebruik van ICT-tools in je school
In elke school worden heel veel verschillende ICT-toepassingen gebruikt. Als directie is het onmogelijk om op al deze tools in te zetten en ondersteuning te voorzien. Inge De Cleyn is pedagogisch ICT-coördinator van GO! scholengroep 5. Zij laat je kennismaken met een werkvorm die je ondersteunt bij het uitwerken van een beleid rond het gebruik van ICT-toepassingen. Hiermee kan je op een eenvoudige manier zelf aan de slag in je eigen school.
Een effectief professionaliseringstraject uitstippelen
Onder impuls van de Digisprong stroomden de laatste jaren massaal iPads, Google Chromebooks, Windows laptops… de Vlaamse scholen binnen. Deze kunnen enkel krachtdadig ingezet worden als er een goed beleid is en er professionaliseringsmogelijkheden zijn.
Wouter Willems is ICT-coördinator in het basisonderwijs bij GO! scholengroep 5. Aan de hand van concrete voorbeelden, uit zowel basis- als secundair onderwijs, vertelt hij hoe ze aan de slag zijn gegaan met het opstellen van een effectief professionaliseringsplan voor alle scholen binnen hun scholengroep.
Scandinavisch onderwijs in een Vlaamse context
Sinds 1 september 2020 gebruikt GO! methodeschool A-Maze in Beverlo een nieuw en innovatief schoolconcept, geïnspireerd op het onderwijs in Scandinavië. Niemand kan vandaag voorspellen wat je in pakweg 2050 moet kennen en kunnen. Daarom pakt GO! methodeschool A-Maze het anders aan. De leerlingen leren alles wat ze moeten leren, maar dan op de meest zinvolle manier. Sommige leerdoelen in projecten, andere daarbuiten. Directeur Annelies Havermans geeft je tijdens deze lezing een inkijk in de werking van deze bijzondere school.
Esports: een nieuw tijdperk van leren
In deze sessie verken je de opkomende rol van esports in het onderwijs. Je ontdekt hoe je met esports vaardigheden en soft skills bevordert zoals digitale geletterdheid, teamwork en kritisch denken. Leerlingen worden via competitief gamen uitgedaagd om strategisch samen te werken in een virtuele omgeving. Liesbeth Last geeft je concrete voorbeelden van het pionierswerk van GO! technisch atheneum Brugge. Zij hebben als eerste school het vak ‘esports’ in het secundair onderwijs geïntroduceerd.
Lesgeven met videogames: thematisch en game-based
Liesbeth Last geeft ook deze workshop over esports op school. Hierin ontdek je de kracht van videogames in de klas. Eerst leer je hoe videogames kunnen ingezet worden als lesimpuls of om de leerstof te koppelen aan de leefwereld van de leerlingen. Daarna gaat Liesbeth dieper in op game-based learning. Leren aan de hand van een videogame betrekt leerlingen intensiever bij de les en ze oefenen onder meer probleemoplossend en kritisch denken.
10.000 devices en 10 ICT’ers op fibersnelheid: van ICT-dienst naar digitaal beleid
In de afgelopen drie jaar heeft GO! scholengroep SCOOP hun traditionele ICT-dienst helemaal getransformeerd. Ze willen verder kijken dan enkel het technische aspect. Ze hebben daarom nu een team dat samenwerkt rond een compleet digitaal beleid. Hiervoor is de betrokkenheid nodig van alle belanghebbenden, waaronder leerlingen, ouders, leerkrachten en directies. Sofie De Cupere en Peter Michiels vertellen hoe zij de stap hebben gezet van ICT-dienst naar een breder digitaal beleid.
Inclusief werken met Chromebooks en Google Workspace for Education: toegankelijkheidsfuncties
Deze workshop wordt gegeven door Kristof Van Dyck, ICT-coördinator in GO! SBSO Zonnebos en freelance trainer. Deze sessie helpt je een inclusievere omgeving te creëren met de verschillende toegankelijkheidstools van Chromebooks en Google Workspace for Education. De interactieve workshop begint met de visie van Google for Education over toegankelijkheid om vervolgens in detail te kijken naar verschillende toegankelijkheidsfuncties en naar enkele interessante externe tools.
Creëer een veilige omgeving op school: leer de belangrijkste security instellingen kennen in Chromebooks en Google Workspace for Education
Ook deze interactieve workshop wordt gegeven door Kristof Van Dyck, ICT-coördinator in GO! SBSO Zonnebos. Je leert in deze sessie hoe je je school beschermt tegen cyberaanvallen en hoe je zorgt dat je data veilig blijven. Kristof geeft naast theorie ook demo’s van de verschillende instellingen en gaat samen met jou stap voor stap aan de slag om een veilige digitale omgeving in te stellen voor je school.
Waarom veranderingstrajecten #k.u.t zijn...
Of hoe ik als directeur (en als mens) een fusie- en transformatietraject heb be- en overleefd. Aan het woord komt Sofie De Pauw, directeur van GO! basisschool GAAF!. Voor wie op school bezig is met een veranderingstraject, is deze sessie een must. Sofie vertelt hoe je draagvlak creëert bij het team en weerstand ombuigt naar bijstand. Maar ook hoe ze binnen een fusietraject van omdenken een tweede natuur hebben gemaakt. Deze lezing geeft je heel wat inspiratie en een nuchtere weergave van hoe de school dit proces heeft ervaren.
Van krijtbord naar makerspace: innovatieve leeromgevingen ontwerpen
We voelen vaak dat de traditionele indeling en het gebruik van een schoolgebouw niet meer voldoet aan de noden van leerlingen om te leren. Daarom zit de vraag naar het ontwerpen van innovatieve fysieke leeromgevingen al een tijd in de lift. Marijn Vandevelde is projectleider Team Netbrede Projecten bij het GO!. Tijdens haar lezing laat ze je ontdekken hoe je als leerkracht, directeur of infrastructuurverantwoordelijke fysiek aantrekkelijke ruimtes kan ontwerpen. Er wordt ook gekeken naar welke rol AI kan spelen in het ontwerpen ervan.
Samen een school reanimeren!
In 2018 startte directeur Vincent Browet van GO! atheneum MiRA samen met zijn team een transitieproces. Bedoeling was de school die op sterven na dood was te laten groeien tot een inspiLerend atheneum. In deze lezing beschrijft Vincent dit transitieproces. De school organiseert secundair onderwijs op een andere, vernieuwende manier door onderwijsdoelen te verdelen in verschillende leeromgevingen. Deze eclectische onderwijsmethode is geïnspireerd op verschillende onderwijsinzichten in binnen- en buitenland.
Toekomstklas: GO! tienerschool VONK!
Op deze editie van Sett maak je ook kennis met twee nieuwe innovatieve toekomstklassen, waaronder GO! tienerschool VONK! uit Hoeilaart. Deze gloednieuwe tienerschool focust zich enkel op de eerste graad secundair A-stroom. De school richt zich op twaalfjarigen die de overgang naar het secundair als heel opwindend ervaren.
Het centrale thema op deze tienerschool is 'vuur'. Dit verwijst naar het brandende verlangen om leerlingen te ondersteunen en te versterken. Een leerkracht bij GO! tienerschool VONK! moet in staat zijn om bij momenten de rol van vakexpert los te laten en meer te fungeren als een begeleider in het versterkingsproces.
Bezoek ook de stand van het GO!
GO! collega, kom zeker ook eens hallo zeggen bij de stand van het GO! op de Sett-beurs, vlakbij de toekomstklas van GO! tienerschool VONK!. Je ontdekt er meteen welke projecten een boost kunnen geven aan jouw digitaal beleid op school. Denk maar aan digitale transformatie, e-content en het implementeren van het ICT-beleidsplan. Niet te missen dus!
Ook partners zijn meer dan welkom, onze experten digitale transformatie in onderwijs gaan graag het gesprek met jullie aan over mogelijke samenwerkingen. Want morgen maken we samen!
_________________
Tijdens de Sett-beurs geven we je graag een klare kijk op de GO! visie rond digitaal beleid waarbij een transparante, geïntegreerde leeromgeving centraal staat. Hier komen digitale tools en toepassingen op een gebruiksvriendelijke manier samen, toegankelijk voor zowel lerenden als onderwijsprofessionals. Deze vooruitstrevende benadering is ontworpen om het leerproces te ondersteunen en te verrijken. Hiermee plaatst het GO! het streven naar kwalitatief onderwijs op de voorgrond.
Nog dat laatste zetje nodig om je in te schrijven? Bekijk dan de aftermovie van Sett 2023 in Gent.
.