maandag 08 mei 2023
Eerste Hulp Bij Puberteit Rh

Leerlingen doorbreken armoedetaboe met voedsel- en EHBP-kast

Sinds dit voorjaar vind je in GO! SBSO De Passer in Sint-Michiels (Brugge) een voedsel-en EHBP-(Eerste Hulp Bij Puberteit)kast waarmee de school armoede bespreekbaar wil maken. Leerkracht Veerle Boone: “Ik hoop dat we andere scholen kunnen inspireren om gelijkaardige initiatieven uit te werken.”


Geefkasten voor alle leerlingen

Veerle: “Vorige zomer ontstond via de ouderwerking het idee om rond de duurzaamheidsdoelstelling ‘Geen armoede’ te werken. Al snel was er het voorstel om geefkasten te introduceren. Vanuit de lessen B.O.M. (Burgerschap Op Maat) ging de bal verder aan het rollen. Dit voorjaar lanceerden we uiteindelijk 2 verschillende geefkasten waarmee we het armoedetaboe op school willen doorbreken. Eerst en vooral een voedselkast waaruit leerlingen gratis droge voeding zoals brood, koekjes en beleg kunnen meenemen. Daarnaast een EHBP - ‘Eerste Hulp Bij Puberteit - kast waarin tampons, maandverband en condooms zitten. De kasten zijn er voor alle leerlingen, ook wanneer je je lunch of tussendoortje vergeten bent bijvoorbeeld. Zo verlagen we de drempel en voorkomen we dat leerlingen de stempel van armoede krijgen.”

Voor en door leerlingen

Veerle: “De kasten kregen een permanente plek op school. Op dit moment beheren de leerlingen van het tweede jaar de geefkasten. Zij staken de kasten in elkaar en zijn verantwoordelijk om ze gevuld te houden. Volgend jaar neemt de nieuwe generatie tweedejaars deze rol over. Doordat leerlingen zelf dicht bij het project betrokken worden, leeft het bij hen ook het meest. Voor alle scholen die ermee aan de slag willen: betrek je leerlingen erbij, want dat helpt enorm.”

Taboes doorbreken

Veerle: “Voor ons zijn deze voedsel- en EHBP-kasten een middel om sociale onrechtvaardigheid te bestrijden. Elke leerling verdient gelijke onderwijskansen. Honger zorgt er bij sommige leerlingen voor dat ze hun focus in de klas verliezen. Anderen spijbelen maandelijks, simpelweg omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen. Die armoedetaboes wilden we doorbreken en het leek ons logisch om meteen het taboe rond seksualiteit hierbij te betrekken. Vandaar dat we ook condooms toevoegden aan de EHBP-kast. Liever een leerling die veilig vrijt, dan een die moet bevallen in het midden van het schooljaar.”

.

GO! nieuwsbrief