vrijdag 03 maart 2023
Kinderen Leren Reanimeren In Basisschool Alice Nahon Rh

Levensreddend handelen: jong geleerd, oud gedaan

Goeie gewoontes, die kan je niet vroeg genoeg aanleren. Leerlingen in GO! basisschool Alice Nahon in Putte leren daarom in het zesde leerjaar hoe ze iemand kunnen reanimeren. Na de cursus ontvangen de leerlingen een attest ‘Levensreddend Handelen’. “Ze krijgen het eerste brevet van hulpverlener. ’s Avonds volgen ook alle leerkrachten de cursus”, zegt Stanny Verschueren, directeur van de school. Want naast 'jong geleerd, oud gedaan' is er ook nog die andere levenswijsheid: je bent nooit te oud om te leren.

 

De kinderen van het zesde leerjaar leren tijdens een cursus hoe ze iemand kunnen reanimeren. Ze leren hoe je hartfalen kan herkennen, hoe een AED werkt en wat te doen bij bijvoorbeeld verstikking. De werking en het contact met de noodcentrale 112 komen eveneens aan bod.

De organisatie Reanimatie op school geeft tijdens een les van twee uur op een begrijpelijke manier uitleg over levensreddend handelen. Dit gebeurt met aangepast levensecht oefenmateriaal voor jongeren. De les wordt afgesloten met een schriftelijke en praktische test.

“Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen hun verantwoordelijkheid kunnen opnemen in geval van nood. Ook al onze leerkrachten volgen ’s avonds dezelfde les. Allemaal ontvangen we het diploma ‘Levensreddend handelen’ en een kwaliteitslabel als bewijs van deelname aan de cursus. Dat kwaliteitslabel krijgt een zichtbare plek op school zodat iedereen weet: in nood kan je bij ons terecht.”

GO! nieuwsbrief