dinsdag 11 mei 2021
Boekenmeesterchristophe Maakt Lezen Tof Rh2

Lezen is tof met Beste Boekenmeester Christophe

De Beste Boekenmeester van 2021 is gekend: Christophe De Turck. Christophe is zorgcoördinator in GO! freinetschool De Telescoop in Laken en werd door de jury gekozen uit 75 kandidaten. Bij de laatste zeven genomineerden was trouwens nog een GO! collega: Katrien Schollaert leerkracht in GO! basisschool (KA) Zottegem.

Beste Boekenjuf of -meester is een initiatief van CANON Cultuurcel, in samenwerking met Iedereen Leest en tal van Vlaamse kinder- en jeugdboekenuitgevers (GAU). Met de prijs willen ze leerkrachten in de kijker zetten die zich buitengewoon inzetten voor de leesbevordering en het werken met (kinder)boeken in de klas.

De collega die Christophe, zorgcoördinator in de school in Laken, aanmeldde, verwoordt het als volgt: “Voor een school als de onze, met veel kansarmoede in een meertalige context, zijn boeken dé manier om aan taalverwerving te doen in onze klassen. Eigenlijk kan je stellen dat boeken onze handleidingen zijn om kinderen zowel mondelinge als schriftelijke taalvaardigheden bij te brengen. We vertrekken vanuit boeken om de wereld binnen te brengen in de klas en koppelen daar nadien zoveel leergebieden als mogelijk aan. Door met de kinderen in gesprek te gaan, gaat Christophe op zoek naar boeken die hen aanspreken en die hen plezier kunnen doen beleven aan het lezen.” Deze school zet in op het vuurtje aanwakkeren door lezen in de kern te plaatsen én door kwaliteitsbewaking van de resultaten.

Met behulp van zijn collega bezorgt Christophe zijn school zo 100 nieuwe boeken.

In GO! freinetschool De Telescoop werken ze trouwens volgens de LIST-didactiek.