dinsdag 29 november 2022
Lezende Kinderen In 'T Leestnest De Spreeuwen

Lezen met je oren

De laatste volle week van november is al een poosje ook gekend als Voorleesweek, een jaarlijkse campagneweek waarin Iedereen Leest het belang en het plezier van voorlezen in de kijker zet. Want voorlezen stimuleert de taalontwikkeling, de concentratie, de creativiteit en de sociale vaardigheden van kinderen. Voorlezen is ook de beste aanzet tot een leven lang leesplezier. Tal van scholen zetten daarom hun beste voorleesbeentje voor, zoals ook GO! basisschool De Spreeuwen in Mechelen en GO! basisschool Atheneum Dendermonde.

Een warm leesnest

GO! basisschool De Spreeuwen in Mechelen opende vorige week een eigen leesnest met 3000 boeken om de leesvaardigheid van de leerlingen te verhogen. De bibliotheek van de school onderging een ware metamorfose. “Onder impuls van Mechelen Leesstad is onze bib omgetoverd tot een warm leesnestje. Het boekenaanbod is uitgebreid. De kinderen hebben nu keuze uit meer dan 3000 boeken. Met ’t Leesnest, de nieuwe naam van onze bibliotheek, willen we het lezen bij de leerlingen nog meer stimuleren”, zegt Laura de Dato, directeur van GO! basisschool De Spreeuwen. “Lezen is namelijk enorm belangrijk voor de woordenschat en het taalbegrip van kinderen.” 

Aan het initiatief ’t Leesnest gingen vele stappen vooraf. “We begonnen met een opruimbeurt. Een volle aanhangwagen oude boeken werd afgevoerd. Vervolgens kozen we een nieuwe locatie. De schoolbib zit niet langer in een donkere gang maar op een mooie lichtrijke plek waar je ook in de middagpauze rustig kan lezen”, licht Laura de Dato het project toe. 

Om een echt bib-gevoel te creëren, met lidkaart en uitleensysteem inclusief boekenscanner, werd alles gedigitaliseerd. De boeken staan overzichtelijk gerangschikt. Een aantal ouders neemt de werking van de schoolbib als vrijwilliger op zich. Zij zullen het ontlenen, terugbrengen en terugplaatsen van de boeken in goede banen leiden.  

Het boekenaanbod werd niet alleen uitgebreid, het werd ook verruimd qua onderwerpen en thema’s. “Met veel aandacht voor diversiteit en inclusie, want hoe meer boeken, hoe meer kans dat je je lievelingsboek ontdekt en voor altijd het plezier van lezen ervaart.” 

“We zijn superblij met ’t Leesnest. Een gezellige multifunctionele plek waar zelf lezen, voorlezen en verhalen vertellen centraal staan. We zijn er zo fier op dat ons leesnest zelfs een eigen logo kreeg!”, lacht de directeur.

Logo 'T Leesnest Vk
quote

We zijn superblij met ’t Leesnest. Een gezellige multifunctionele plek waar zelf lezen, voorlezen en verhalen vertellen centraal staan. We zijn er zo fier op dat ons leesnest zelfs een eigen logo kreeg!

— Laura de Dato, directeur van GO! basisschool De Spreeuwen

Luisteren naar verhalen

Ook in GO! basisschool Atheneum Dendermonde maakten ze er serieus werk van. Vorig jaar wisten ze al de aandacht te trekken met hun voorleesinitiatief. Daarvoor kregen ze van de provincie Oost-Vlaanderen applaus en een subsidie om dit jaar nog iets extra's te doen. En dat deden ze dan ook.

Het begon maandag al met de eerste van vijf voorleessessies van Juf Sascia die telkens in de middagpauze haar zachte vertelstem voor de kinderen bovenhaalde.

Daarnaast was er elke dag een masked reader met een verhaal. Eerst goed luisteren en dan raden welke leerkracht er achter het masker zat.

De leerlingen van het zesde leerjaar onderzochten onder het toeziend oog van hun leerkrachten welke boeken geschikt waren voor welke klasgroep: van kleuterklassen tot de klassen van het 1e, 2e, 3e en 4e leerjaar. Ze gingen daarvoor kijken in de jeugdbibliotheek en op verschillende verhalensites. Met de boekenoogst trokken ze daarna naar de verschillende klassen om er zelf voor de jongere kinderen voor te lezen.

Ook de mama's, papa's, oma' en opa's werden bij de Voorleesweek betrokken. Zij mochten een filmpje met een voorleesmoment opnemen en aan de klasleerkracht bezorgen. Wie bovendien kon mocht trouwens ook live komen voorlezen op school.

Met de centen van de provincie Oost-Vlaanderen nodigde de school 2 auteurs uit op school: Anke De Potter en Danny De Vos. Mevrouw De Potter gaf een interactieve voorstelling voor de kleuters en de leerlingen van het 1e en 2e leerjaar. Meneer De Vos sprak de leerlingen van het 3e tot het 6e leerjaar toe. 

Ja, vorige week werd er zo heel wat voorgelezen. Daar komt straks ongetwijfeld lezen van. 

Danny 3

.

GO! nieuwsbrief