vrijdag 03 november 2023
Casper F. Aan Het Werk In De Les Chemie

Niet van de poes: geselecteerd voor EOES

Casper Faulconer, leerling Wiskunde-Wetenschappen in GO! atheneum Dendermonde wint de European Olympiad for Experimental Sciences, kortweg EOES. Daardoor mag hij volgend jaar ons land vertegenwoordigen op EOES 2024 Luxemburg. Hij won de selectieproef met maar liefst 90 op 100. Daar zijn ze zelfs in het atheneum toch wel een beetje van hun melk van.

EOES

De EOES (European Olympiad of Experimental Science) is een jaarlijks weerkerende wetenschapsolympiade voor jongeren uit de Europese Unie. De deelnemende landen zijn allemaal lid van EOES-vzw. Zij vaardigen telkens twee ploegen van drie deelnemers af. Deze teams moeten dan twee opdrachten uitvoeren, waarbij het accent vooral ligt op vaardigheden, in de vakken biologie, chemie en fysica.

Het doel van de olympiade is leerlingen de gelegenheid geven zich even als een 'échte' onderzoeker te voelen. In universitaire labo's dienen zij een bepaald verschijnsel op interdisciplinaire wijze experimenteel te onderzoeken. Dit verschijnsel zelf behoort niet noodzakelijk tot het leerplan van het secundair onderwijs. Het kadert wel in het huidig, actueel wetenschappelijk onderzoek.

De organisatoren van de olympiade willen jongeren uit de EU ook met elkaar in contact brengen. Zo kunnen zij ervaringen met elkaar uitwisselen en zich een idee vormen van de onderwijsstructuren in de andere landen van de Europese Unie. Tijdens de olympiadeweek worden vaak vriendschapsbanden voor het leven gesmeed!

Casper Faulconer, duidelijk goed bezig in GO! atheneum Dendermonde, mag straks België vertegenwoordigen op EOES 2024. Dat heeft hij te danken aan zijn uitstekende test tijdens de selectieproef daartoe. Op zaterdag 21 oktober 2023 verzamelden 14 finalisten op de VUB voor de uiteindelijke selectieproef voor EOES 2024. Deze proef bestond uit twee onderdelen: een theoretische proef en een practicum. De finalisten wisten zich te plaatsen via hun prestaties voor de JON 2023 of via een van de Vlaamse Olympiades Natuurwetenschappen. Zij werden geselecteerd uit meer dan 2000 deelnemers.

Samen met twee andere leerlingen zal Casper het Nederlandstalige landsdeel vertegenwoordigen op de EOES 2024 in Luxemburg. Zij zullen het in de hoofdstad van het Groothertogdom opnemen tegen een 40-tal ploegen uit andere landen van de Europese Unie.

Gerd De Wit, directeur van GO! atheneum Dendermonde is nog geen beetje trots op Caspers prestatie: “Een score van maar liefst 90%. En dat in zo'n prestigieuze selectieproef. Dat hij volgend jaar ons land zal vertegenwoordigen op EOES 2024, geeft me toch wel wat kippenvel. Dit is echt een zeer uitzonderlijke prestatie.”

.

GO! nieuwsbrief