vrijdag 17 november 2023
Man Met Bril In Gebarentaal Rh

NT2 + Vlaamse Gebarentaal voor dove nieuwkomers wint Europees Talenlabel

'Wie niet waagt, niet wint' of past hier meer 'Wie durft vernieuwen valt in de prijzen'? In elk geval: met hun project 'NT2 en Vlaamse Gebarentaal voor dove nieuwkomers' wint GO! CVO Crescendo in Mechelen het Europees Talenlabel. 

"In naam van de jury van het Europees Talenlabel dank ik je van harte voor je inzending voor het Europees Talenlabel. De jury heeft het project inhoudelijk beoordeeld en besloten dat jullie project “NT2 (Nederlands tweede taal) en Vlaamse Gebarentaal (VGT) voor dove nieuwkomers” het Europees Talenlabel 2023 en de daarbij horende geldprijs ontvangt. Proficiat!"

Bovenstaande tekst komt uit een bericht dat dinsdag 14 november in de mailbox binnengleed van Helga Barmans, leraar NT2 en trajectbegeleider anderstalige nieuwkomers in GO! CVO Crescendo in Mechelen.

Helga liet de afzender van het bericht niet lang wachten op een antwoord:

"WAUW, dat is fantastisch nieuws! Alle eer gaat naar onze lesgevers en de collega's die achter de schermen al jaren ijveren voor een sterk aanbod voor deze cursisten. Dit geeft hen zeker een boost om nog meer zaken uit te bouwen en een reden om terecht fier te zijn op hun inzet en werk."

Gelijk heeft Helga.

In een toelichting bij de beslissing van de jury lezen we verder dit: 

  • Dit is een sterk inclusief project dat de thema’s van de wedstrijd volledig realiseert. De jury looft de hoge ambitie en grote bijzonderheid van het project en is ervan overtuigd dat het voldoet aan een grote nood in onze samenleving. Het sluit aan bij de behoefte van de cursisten en het streeft relevante doelen na.
  • Het is een uniek project: het project richt zich op een vergeten minderheidsgroep, op een heel kwetsbare doelgroep. Dit vindt de jury heel knap en bijzonder. Ook in Europa is er weinig animo voor deze doelgroep en hier speelt het project knap op in! Wees trots op dit unieke project, niet enkel in de Vlaamse maar ook in de Europese context.

De jury hoopt dat de toekenning van het Talenlabel een extra boost zal geven aan het project waarmee het team in Crescendo opnieuw zal kunnen aankloppen bij Doof Vlaanderen. Tegelijk kan de toekenning van het label aan dit project ook een stimulans zijn en een signaal dat deze aanpak meer aandacht verdient in heel Vlaanderen en bij uitbreiding in heel Europa. Het mag dan een project op kleine schaal zijn en nog lang niet voldoende om de volledige nood te lenigen, ze mogen in het CVO in Mechelen best wel trots zijn op wat ze er realiseren. Een innovatief, moedig en inspirerend project.

De uitreiking van het Europees Talenlabel vindt plaats op donderdag 11 januari 2024 in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Iets waar ze in CVO Crescendo ongetwijfeld naar uitkijken.

Meer info over dit aanbod vind je op crescendo-cvo.be.

.

GO! nieuwsbrief